Asus X200MA – 11'' základní notebook pod 10 000 Kč

15. 6. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pokud hledáte notebook, který by byl extrémně přenosný, na rozdíl třeba od tabletu umožňoval pohodlné psaní na klávesnici a všude se vešel, vaše zraky nejspíše budou sledovat kategorii s 11'' displejem a slabším úsporným procesorem. Asus X200MA s Intel Pentiem N, HD ready displejem a plnou konektorovou výbavou včetně VGA osloví především ty, kteří hodně hledí na cenu.

Asus X200MA – 11'' základní notebook pod 10 000 Kč

Malý, levný, jednoduchý, poměrně pohodlný na psaní delších textů, minimálně ve srovnání s dotykovou klávesnicí, s možností připojit i běžný projektor přes VGA konektor – to jsou hlavní výhody notebooku Asus X200MA a asi tak trochu předurčují, komu by se mohl hodit. S cenou pod 10 000 korun a velice slabým procesorem je jasné, že bude zvládat především brouzdání po netu a jednoduchou kancelářskou práci. Pokud hledáte první notebook pro menší dítě, malá klávesnice nebude pro stejně malé prstíky na škodu a malá školačka se může rovnou pustit do své první prezentace. Ale obecně se dá říci, že notebook se může hodit každému, kdo potřebuje malé lehké připojení k VGA, protože to vidím vzhledem k ceně a výbavě notebooku jako hlavní plus.

Design odpovídá funkci a ceně. Notebook je půdorysně postaven na rozměrech běžných v této kategorii, vzhledem k ceně se jedná o jednoduchý „plasťák“, ale s tím už se musíme smířit. Šasi má rozměry 302 × 200 × 25,6 mm, což znamená, že že je celkem malý, ale poměrně tlustý. Více než dva a půl centimetru možná někoho zarazí, ale pokud netrváte na extrémní „žiletkovosti“, má to i své výhody – především je notebook pevný a nijak se nekroutí – a to je zejména při práci v modu tabletu cenná vlastnost. Hmotnost včetně baterie je 1,24 kg, což je naopak poměrně pozitivní hodnota, třeba je připomenout i v téhle souvislosti láci přístroje. Tříčlánková baterie má výkon 33 Wh a kapacitu 3300 mAh, výdrž by měla přesahovat jistojistě 5 hodin, v některých testech i 5 a půl hodiny. Výhodou směrem k hmotnosti a době výdrže je i malinký zdroj blížící se svými rozměry USB dobíječce pro telefony, byť je samozřejmě kvůli větší cívce o něco těžší.


11,6'' displej má rozlišení HD ready (1366 x 768), jedná se o základní dotykový TFT panel, podsvícení obstarávají LED, je překryt lesklou krycí vrstvou. Jedná se o jeden z nejzákladnějších panelů, ale pro běžnou práci stačí, dokonce i DPI není u základního rozlišení díky malé úhlopříčce nijak zásadně nevyhovující. Displej je kapacitní, dotykový, podporuje gesta a dotyk až 10 prsty.


Srdcem notebooku je úsporný, ale levný a nevýkonný procesor Intel Pentiem N3540 (4x 2,16 (2,66 TB) GHz, 2 MB L2 cache, 7,5 W TDP). Tento procesor podporuje Turbo Boost, ovšem Hyper-Threading už ne, je to tedy čisté (fyzické i virtuální) čtyřjádro. Jde o velice slabý procesor postavený na základě inovovaných Atomů s architekturou Bay Trail. Tomu odpovídá i integrované grafické řešení Intel HD Graphics, původně jádro z procesorů generace Ivy Bridge osekané na pouhé 4 exekuční jednotky se základní frekvencí 313 MHz. Pro procházení webu, přehrávání filmů a kancelářskou práci je to v pořádku, ovšem běda, chcete-li více využívat multitasking. O výkonu ve hrách škoda mluvit, v nízkém nastavení si zahrajete jen velice staré nebo zcela nenáročné hry (jako Sims 4 nebo Counter-Strike: GO z roku 2012). Paměťový systém představuje modul DDR3-1600 napevno připájený k základní desce, takže žádný upgrade není možný, k dispozici jsou 4 GB pokud se vám to zdá moc, k dispozici jsou i varianty se 2 GB, které už nemohu doporučit ani s takto slabými procesory.


Pro ukládání dat tu máme HDD o kapacitě 500 GB a s rychlostí 5400 rpm, to sice není z hlediska výkonu optimální, ale oproti SSD jde o výrazně levnější řešení s dostatečnou kapacitou. Optickou mechaniku samozřejmě čekat nelze.

Stran konektivity se jedná o standard tenkých konvertibilních notebooků. K dispozici je tedy bezdrátově Wi-Fi a/b/g/n a Bluetooth 4.0, s kabelem se pak připojíte i k Fast Ethernetu (10/100). Co se týče portů, je v rámci kategorie notebook vybaven vysoce nadstandardně: jeden USB 3.0 a další dva ve starším standardu USB 2.0, jeden kombinovaný audiokonektor (In+Out), jeden port HDMI a jedno externí VGA slot pro čtečku paměťových karet SD. Samozřejmě nechybí ani webkamera a integrovaný mikrofon.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 64bit. Ve výbavě najdete utility od výrobce nebo manuál a uživatelskou příručku. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Asus X200MA v konfiguraci s procesorem Intel Pentium N3540 (4x 2,16 (2,66 TB) GHz, 2 MB L2 cache, 7,5 W TDP), 4 GB RAM, Intel HD, HDD 500 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 1x USB 3.0 a 2x USB 2.0 s Win 8.1 64bit činí 8264 Kč bez DPH (9990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse