ASUS ZENBOOK UX305FA – hliníkový Ultrabook s Broadwellem a QHD displejem

9. 2. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

ZENBOOKy patří mezi nejvyšší nabídku od ASUSu, tentokráte jde o superštíhlý Ultrabook s nejnovějšími technologiemi – Ultrabook je úplně tichý díky pasivnímu chlazení a SSD, má jeden z nejlepších displejů na trhu. Jde však především o styl, jemu je podřízeno všechno, i výkon, i výbava.

ASUS ZENBOOK UX305FA – hliníkový Ultrabook s Broadwellem a QHD displejem

ZENBOOK UC305 je supertenká „žiletka“, stylovka dbající na eleganci, chlubící se ušlechtilým materiálem a dokonalým designem, kterému bylo podřízeno prakticky vše. Určen je hlavně pro nadšence, kteří ocení perfektní mobilitu a dokonalý displej. Pro pracovní účely notebooku chybí lepší výbava porty nebo technologiemi pro vzdálenou správu, studenty možná odradí cena, protože za klenot ve flotile si ASUS nechá docela zaplatit. Ale nabízí hodně, to se mu musí přiznat.

Základem je ultratenký design, kterému bylo podřízeno prakticky vše – najdeme zde pouze tenké porty, RJ-45 (LAN) nebo VGA se nevejdou ani náhodou. Nejspíše kvůli extrémní štíhlosti nemá tento notebook ani podsvícenou klávesnici – to je přitom v této kategorii docela běžná věc. Ani výběr materiálu nebyl náhodný – notebook je celý z hliníku, který jako jeden z mála dostupných materiálů dodal notebooku i při tloušťce 12,3 mm (i s víkem) dostatečnou tuhost a pevnost. Hliník je navíc všude přiznaný, má krásnou broušenou úpravu a je radost na něj pohledět. Drobnou nevýhodou může být jeho výborná tepelná vodivost, neboť notebook je chlazen pasivně a při delší zátěži by se snadno mohlo stát, že například práce s notebookem na klíně nebude právě příjemná.


Rozměry 324 x 226 mm jsou v naprosté normě kategorie, ovšem tloušťka 12,3 mm a hmotnost 1,2 kg patří i v rámci kategorie Ultrabooků k tomu nejlepšímu, co si jen můžete přát. Mobilitě je podřízeno mnohé, i Li-Pol baterie s výkonem 45 Wh a dobou výdrže mezi 8 a 10 hodinami (přehrávání filmů nebo práce s browserem a zapnutou Wi-Fi).


Pod víkem najdeme 13,3'' displej s rozlišením QHD ready (3200 x 1800 pixelů), což je nově se prosazující standard s poměrem stran 16:9, také lze najít jako WQXGA+ (Wide Quad Extended Graphics Array Plus). Podsvícení samozřejmě obstarávají LED. Má antireflexní povrch a IPS matrici, což znamená výborné pozorovací úhly a velice dobré podání barev. Za displej tedy píšu jedničku s hvězdičkou.


V ZENBOOKu najdeme nízkonapěťový dvoujádrový procesor Intel Core M-5Y10 (800 (2000 TB) MHz, 4 MB L3 cache, DMI2, TDP 4,5 W), který umožňuje notebook chladit pouze pasivně. Pro výkon grafických operací slouží integrovaný čip z procesoru, tedy Intel HD 5300. Jeho výkon je dostačující na jakoukoli běžnou práci i všechny 2D aplikace, ovšem 3D výkon v případě nových a náročných her poněkud pokulhává. Je tedy zřejmé že na hry, a to u nejnovějších ani v nízkém nastavení, to moc nebude. Mrzet to však nikoho nemusí, neboť i výkon samotného procesoru je vhodný spíše na kancelářskou práci a ve výrazně složitějších úkolech to bude horší. V syntetických testech, pokud netrvají dlouhou dobu, si sice nové 4,5W Broadwelly vedou dobře, pokud je však vytěžujete delší dobu, pasivní chlazení obvykle nestíhá a Turbo Boost nemůže dostatečně přetaktovávat procesor – a výkon jde rapidně dolů. Paměťový systém představuje 8 GB DDR3-1600 běžící v single-channel módu, což dále negativně ovlivňuje výkon integrovaná grafiky.


Jako datové úložiště slouží 256GB SSD, které alespoň v odezvách programů kompenzuje slabší procesor. Optická mechanika si do přístroje cestu nenašla, ale to je u této kategorie samozřejmé.

Co se týče konektivity u ASUSu se musíte spokojit s bezdrátovým řešením, tedy Wi-Fi b/g/n/ac a Bluetooth 4.0. Z portů je k dispozici trojice USB 3.0, následuje micro-HDMI, kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku) a čtečka paměťových karet SD /HC/XC, HD webkamera a mikrofon. V českých podmínkách může někomu chybět externí VGA kvůli připojení většiny projektorů, což lze řešit nepraktickým adaptérem. O zvuk se stará technologie od renomované firmy Bang a Olufsen ICEpower, zázraky ovšem od maličkých reproduktorů čekat nelze.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 64bit. Asus nabízí i všechny základní utility a obslužné programy (Live Update, Life Frame III, Calculator, Power4Gear apod.). Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro ASUS ZENBOOK UX305FA v konfiguraci s procesorem Intel Core M-5Y10 (800 (2000 TB) MHz, 4 MB L3 cache, DMI2, TDP 4,5 W), 8 GB RAM, Intel HD 5300, SSD 256 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 3x USB 3.0 s Win 8.1 činí 19 834 Kč bez DPH (23 999 Kč s DPH).

Představení

Diskuse