AsusPro Essential P751JF - 17'' základ pro business s herní nadstavbou

5. 10. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Asus ve své profesionální řadě přináší velký 17'' notebook s relativně rozumnou cenou a mnoha dovednostmi, použitelný je jak pro práci, tak jako domácí multimediální centrum a zvládne i základní hraní. Že je toho hodně a jak to všechno zvládá?

AsusPro Essential P751JF - 17'' základ pro business s herní nadstavbou

AsusPro je značka, kterou známý IT kolos Asus razí pro své profesionální notebooky, i když zrovna ten dnes představovaný má k typickým „kravaťáckým“ notebookům docela daleko – není ani malý a lehký, neřku-li tenký, není kovový, nemá omračující cenovku a najdeme ho spíše na kancelářském stole nebo dokonce u někoho doma než v businessjetu.

Asus stvořil docela zajímavý 17'' notebook, který zastane poměrně dost rolí. Hlavní nevýhodou může být určitě velikost, 17'' notebooků se neprodá zase tolik, když se ohlédnu zpět, na notebook.cz představujeme mnohem častěji malé a lehké notebooky s malými obrazovkami, i 15'' modelů pomalu ubývá. Někdo ale velkou obrazovku ocení a nižší mobilita ho nijak neomezí. Jako domácí multimediální centrum zvládne nahradit i velký a nepraktický desktop, pokud tedy nemáte nějakou brutální herní mašinu, velký rozměr těla umožňuje osadit pohodlnou klávesnici i s numerickým padem.

Design notebooku je celkem povedený, jakkoli se jedná o subjektivní dojem. Asus volil jako materiál pevný plast s matnou černo-šedou barvou a vzorem, na víku displeje a oblasti kolem touchpadu to je jemné vroubkování, v okolí klávesnice pak vzor broušeného kovu, byť také jen v plastu. Celkově má notebook čisté jednoduché linie a střízlivý vzhled, který se hodí i do business prostředí a přitom nijak nesnižuje schopnost být domácím pomocníkem. Jen asi nijak nikoho neoslní.


Ani rozměry nás příliš nepřekvapí, 420 x 282 x 34,6-38,6 mm jsou zcela v intencích kategorie,notebook je dle specifikací i na pohled poměrně masivní, zejména výška ke 4 cm není dnes málo, ale pořád to není nic katastrofálního. Hmotnost 3,01 kg je v této kategorii výborná, a vzhledem k tloušťce možná maličko překvapivá v pozitivním slova smyslu, lze vidět, že výbava jinak velké tělo příliš nezatíží. Li-Ion baterie má šest článků, výkon 47 Wh a kapacitou 4400 mAh. Výrobce dobu výdrže uvádí, v idle režimu to stačí na cca 8 hodin, ovšem při plném zatížení včetně zapnuté dedikované grafiky se připravte na dobu kolem 70 minut.

Vzhledem k ceně výrobce sáhl po IPS displeji s rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů), v levnějších variantách pak pouze TN TFT HD+ (1600 x 900), podsvícení je pomocí LED. Oba displeje mají antireflexní úpravu a jejich povrch je upraven do matu. Nejedná se určitě o nejlepší displeje na trhu a zejména HD+ varianta už má poměrně nízkou hustotu pixelů na čtvereční palce, doporučuji tedy Full HD variantu, zejména při dlouhotrvající práci v blízkosti obrazovky (typicky psaní, vyplňování tabulek apod.) to oceníte.


P751JF se běžně dodává na trh s procesorem Intel Core i5-4210M (2x 2,6 (3,2 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 37 W) z generace Haswell, která je sice už vlastně předminulá, ale kromě vyšší spotřeby výkonem nijak zvlášť nezaostává. Na dalších trzích jsou k dispozici i varianty s procesory Core i7 a Core i3. Notebook je vybaven dedikovanou grafickou kartu NVIDIA GeForce 930M s vlastními 2 GB paměti. S ní lze na nižší detaily a rozlišení hrát i aktuální hry, přijatelné fps mají i letošní Evolve, Dirt Rally nebo Battlefield Hardline. S touto sestavou je spjato i 8 GB RAM DDR3-1600, na desce jsou 2 patice, není tedy problém sestavu rozšířit, ale nejspíše to není potřeba.

Datové úložiště znamená hybridní 7200otáčkový pevný disk s kapacitou 500 GB. Nechybí ani optická mechanika, což začíná být vzácností, samozřejmě v DVD Super Multi provedení. V této oblasti tedy není notebooku co vytknout.


Stran konektivity - najdeme zde gigabitový Ethernet, Bluetooth verze 4.0 i Wi-Fi a/b/g/n/ac. A na bocích přístroje najdete tři USB ve specifikaci 3.0. Následuje HDMI i VGA konektor, kombinovaný audiokonektor (in + out) a čtečka SD karet. Za samozřejmost je považována 1Mpx webkamera s mikrofonem a dvojicí reproduktorů s technologií ICEPower a softwarovým vylepšením ASUS SonicMaster. O bezpečnost se stará i TPM čip.

Notebook je v vybaven operačním systémem Windows 8.1 64bit. Kromě ovladačů je notebook vybaven i programy typu trial bezpečnostního programu a MS Office, výrobce plný výčet neuvádí. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro AsusPro Essential P751JF v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-4210M (2x 2,6 (3,2 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 37 W, Haswell), 8 GB RAM, dedikovanou grafickou kartu NVIDIA GeForce 930M s 2 GB paměti, HDD 500 GB 7200 rpm, Wi-Fi, BT, 3x USB 3.0, Wi-Fi a s Win 8.1 64bit činí 19 834 Kč bez DPH (23 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse