Dell Inspiron 11z Touch – levný konvertibilní notebook s Bay Trail

20. 4. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Ani Dell nezůstává stranou a také přináší své konvertibilní řešení. Notebook, který můžete využívat i jako tablet celkem ve 4 polohách, je postaven kolem procesorů Intel Bay Trail, má jen klasické HDD a je plastový. Inspiron 11z má však i dobré stránky. Například dotykový 11'' IPS displej, dobré zpracování a velice dobrou cenu.

Dell Inspiron 11z Touch – levný konvertibilní notebook s Bay Trail

Dell nabízí pod značkou Inspiron dva konvertibilní notebooky, liší se velikostí displeje, jeden má 13'' a druhý 11''. Dnes si představíme ten druhý. Dell se zaměřil především na výhodnou cenu a dobrý poměr ceny a výkonu, nemůžeme tedy čekat nějaké špičkové materiály nebo extrémní výkon. Ale Inspiron je zaměřen především na jednoduchou práci v terénu, přičemž nabízí možnost ovládat notebook při „konzumaci“ obsahu dotykem, přitom má dost pohodlnou, byť nepodsvícenou klávesnici odolnou proti polití, takže může být využit i k tvorbě delších textů, i když velikost klávesnice její ergonomii samozřejmě trochu limituje.

Design odpovídá funkci a ceně. Za Inspiron 11z se stydět nemusíte, to určitě ne, ale cenovka se zakrýt zcela nedá. A tak je notebook celý z plastu, vypadá poměrně konvenčně a škarohlíd by asi mohl říct i nudně. Kde ovšem nejsou designové výstřelky, nejsou ani nemilá překvapení. A notebook svou funkci plní dobře.


Šasi má rozměry 300 × 201,5 × 21,2 mm, což znamená, že že je celkem malý, ale poměrně tlustý. Více než 2 centimetry možná někoho zarazí, ale pokud netrváte na extrémní „žiletkovosti“, má to i své výhody – především je notebook pevný a nijak se nekroutí – a to je zejména při práci v modu tabletu cenná vlastnost. Hmotnost včetně baterie je 1,39 kg, v rámci třídy jde tedy spíše o těžší kousek, ale dodejme, že „těžší“ a „lehčí“ znamená v této kategorii plus mínus dva tři dekagramy. Tříčlánková baterie má výkon 45 Wh, výdrž by se měla pohybovat kolem 8 hodin, což na tak lehký notebook není špatná hodnota, i když na celý den používání to bohužel stačit nebude a zdroj asi budete docela často nosit s sebou.

11,6'' IPS displej má rozlišení HD (1366 x 768), což není právě moc, na druhou stranu na této úhlopříčce jde o poměrně jemné zobrazení se slušným DPI, takže jen milovníci maličkých písmenek nebudou nastavovat zvětšení. Displej je samozřejmě kapacitní a umí rozeznat až 10 dotyků najednou.


Přestože by notebooku klidně slušel i výkonnější procesor, Dell osazuje Inspiron 11z Intel Pentiem N3530 (4x 2,16 (2,58 TB) GHz, 2 MB L2 cache, 7,5 W TDP). Tento procesor podporuje Turbo Boost, ovšem Hyper-Threading už ne, je to tedy čisté (fyzické i virtuální) čtyřjádro. Jde sice o nejvýkonnější procesor architektury Silvermont, ale pořád jde o velice slabý procesor postavený na základě inovovaných Atomů. A ty rozhodně pověst „žihadel“ nemají. Tomu odpovídá i integrované grafické řešení Intel HD Graphics, původně jádro z procesorů generace Ivy Bridge osekané na pouhé 4 exekuční jednotky se základní frekvencí 313 MHz. Pro procházení webu, přehrávání filmů a kancelářskou práci je to v pořádku, ovšem běda, chcete-li více využívat multitasking. O výkonu ve hrách škoda mluvit, v nízkém nastavení si zahrajete jen velice staré nebo zcela nenáročné hry (jako Sims 4 nebo Counter-Strike: GO z roku 2012), ve vysokém tak maximálně piškvorky. Paměťový systém představuje modul DDR3-1600 napevno připájený k základní desce, takže žádný upgrade není možný, k dispozici jsou 4 GB, navíc jde přirozeně o single-channel zapojení, čímž dále trpí grafický výkon.

Pro ukládání dat tu máme HDD o kapacitě 500 GB a s rychlostí 5400 rpm, to sice není z hlediska výkonu optimální, ale oproti SSD jde o výrazně levnější řešení s dostatečnou kapacitou. Optickou mechaniku samozřejmě čekat nelze.


Stran konektivity se jedná o standard tenkých konvertibilních notebooků. K dispozici je tedy Wi-Fi a/b/g/n a Bluetooth 4.0, Ethernet byl vynechán. Co se týče portů, najdete zde bohužel pouze jeden USB 3.0 a další dva ve starším standardu USB 2.0, jeden kombinovaný audiokonektor (In+Out), jeden port HDMI a slot pro čtečku paměťových karet SD. Samozřejmě nechybí ani webkamera a integrovaný mikrofon. Výbava je tedy velmi střídmá, ale předpokládanému nasazení zcela vyhovující


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 64bit. Ve výbavě najdete utility od výrobce (My Dell, Dell Digital Delivery, Dell Backup & Recovery ) a další software jako je DropBox, Skype, McAfee LiveSafe v trial verzi nebo zkušební verze MS Office 2013. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Dell Inspiron 11z Touch v konfiguraci s procesorem Intel Pentium N3530 (4x 2,16 (2,58 TB) GHz, 2 MB L2 cache, 7,5 W TDP), 4 GB RAM, Intel HD, HDD 500 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 1x USB 3.0 a 2x USB 2.0 s Win 8.1 64bit činí 9909 Kč bez DPH (11 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse