Dell Latitude E5550 - oblíbený businessman v novém obleku

27. 7. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Není to nijak dlouho, co jsme představovali Dell Latitude E5540. Už dnes tu máme jeho nástupce. Nabízí nejen inovovanou techniku v podobě procesorů Intel Broadwell, ale též dedikovanou grafickou kartu od NVIDIA a především nové šasi, které je teď tenčí, přestože stále používá vyzkoušený a oblíbený designérský styl. Dell stále poznáte na první pohled, ale zase je o něco hezčí.

Dell Latitude E5550 - oblíbený businessman v novém obleku

Dell Latitude E5550 je pokračovatel více než 20leté tradice, v nabídce firmy představuje dobře oblečeného manažera na středním postu – velice uměřený, ale propracovaný design s akcentem na ergonomii, efektivitu vítězící nad estetičnem, ale stále s pochopením pro krásu. Ale takový byl vlastně i nejeden jeho předchůdce. Ve srovnání s „běžným“ notebookem je stále vidět, že jde o business stroj – nabízen je pouze v černé barvě, linie jsou přímé a ostřejší, pořád však uhlazené. Koneckonců Latitude na pracovním stole je znakem solidnosti a má kolem sebe šířit určitou profesionální auru. A umí to. Jediným konkurentem v tomto oboru může být ThinkPad od Lenova. K tomu má ostatně Dell u svých profi řad blízko i striktním osazováním trackpointu vedle obvyklejšího touchpadu.


Dell Latitude E5550 nabízí řadu zajímavostí, pořád však jde v kontextu business strojů „pouze“ o střední třídu. Vyroben je tedy téměř výhradně z plastů, ty jsou však vyztužené skleněnými vlákny a celý notebook má být pevný, což je zkoušeno podle vojenských standardů (mil-spec.), takže nějakých problémů při běžném přenášení v brašně se určitě bát nemusíte. Hlavní změnou oproti předchůdci je zeštíhlení. Rozměry notebooku jsou 376,9 x 255,2 x 23,45 mm, oproti předchůdci, který měl tloušťku 29,7 mm je to tedy lepší o více než 6 mm (cca 20 %), což už je znatelné. I hmotnost se podařilo snížit o sympatických 160 g, 2,14 kg je u 15'' notebooku velmi dobrá hodnota. Dodáván je tentokrát již i do ČR se čtyřčlánkovou baterií s výkonem 51 Wh, oproti předchůdci se tedy mírně zmenšila doba výdrže, znatelné to je především v idle módu, kde bylo dříve naměřeno kolem 11 hodin, letošní model už nevydrží ani celých 9. Ovšem díky aktualizaci hardwaru to při běžné práci nijak nevadí, procesory Broadwell jsou energeticky úspornější, běžný pracovní výkon kolem šesti hodin (6:22 při přehrávání videa) je srovnatelný s předchůdcem.


Oproti předchozímu modelu Dell již osazuje výhradně IPS panely, což je rozumný a správný krok kupředu, ostatní údaje zůstávají stejné, jedná se tedy o 15,6'' panel s Full HD rozlišením (1920 x 1080 pixelů)s podsvícením pomocí LED. Displej je chráněn tvrzeným sklem Gorilla Glass, které má antireflexní úpravu, takže odlesky by nemusely být problémem.


Vedle nového šasi přidal Dell i nové procesory, což bylo ale vzhledem k datu vydání Broadwellů nezbytné. Použitým procesorem je dvoujádrový nízkonapěťový Intel Core i5-5300U (2,3 GHz (2,9 GHz s technologií Turbo Boost), 3 MB L3 cache, TDP 15 W), nechybí všechny pokročilé technologie včetně Hyper-Threadingu pro virtuální zpracování 4 vláken. V čipu je přítomný i integrovaný grafický čip Intel HD 5500, který zvládne až na náročnější 3D hry všechnu běžnou činnost. Pokud si na pracovním notebooku i rádi zahrajete (nebo se po vás třeba chce práce s 3D modely apod.), je možné nakonfigurovat sestavu s dedikovanou kartou NVIDIA GeForce 840M se 2 GB paměti. Sice se nejedná o nejnovější generaci karty od NVIDIA, ale je to velice rozumná volba – obě karty používají tentýž čip a jsou si tak blízké, jak jen si NVIDIA dovolí, aby je ještě mohl označit jako dva po sobě jdoucí modely. Operační paměť má hodnotu 8 GB DDR3-1600 a vzhledem k dvěma slotům není problém ji rozšířit a dvoukanálovým zapojením i zvýšit výkon grafického řešení. Pro kancelářskou práci však tohoto zásahu zapotřebí není.


Datové úložiště je již realizováno jako SSD s kapacitou 256 GB. Naopak ubyla optická mechanika, v notebooku nenajdete již ani modulární šachtu.

V komunikační výbavě nebudeme nic postrádat. Wi-Fi konektivitu zajišťuje adaptér se standardy a/b/g/n/ac. Z bezdrátových technologií nechybí ani Bluetooth 4.0. USB konektory jsou 3, všechny ve specifikaci 3.0. Doplňuje je RJ-45 síťový konektor a HDMI a VGA konektory pro výstup obrazu. K dispozici je i slot čtečku SD paměťových karet. K dispozici je i dokovací port pro využívání s dokovací stanicí. Jediný 3,5mm jack umožňuje připojení sluchátek s mikrofonem. O zabezpečení se stará nejen zámek Kensington, ale i TPM a čtečka otisků prstů. Připravena je i pozice pro SIM kartu a LTE datový modul.


Dell Latitude E5550 je dodáván s operačním systémem Windows 7 Pro 64bit s možností upgrade na Windows 8.1 Pro a Windows 10. Součástí dodávky je i bohatá výbava firemními programy i dodatečného software v podobě trial verzí antivirů a kancelářského balíku MS Office. Záruka je poskytována ve standardní délce 36 měsíců.

Koncová cena pro Dell Latitude E5550 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5--5300U (2,3 GHz (2,9 GHz s technologií Turbo Boost), 3 MB L3 cache, TDP 15 W), 8 GB DDR3 RAM, dedikovanou grafickou kartou NVIDIA GeForce 840M, 256GB SSD, Wi-Fi ac, Bluetooth, 3x USB 3.0, dokovacím portem a Windows 7 Pro 64bit činí 32 223 Kč bez DPH (38 990Kč s DPH).

Představení

Diskuse