Fujitsu LIFEBOOK A555 – 15'' na stůl domácí i pracovní

29. 6. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Fujitsu LIFEBOOK A555 je střední třídou v pravém slova smyslu v nabídce Fujitsu. 15'' notebook s procesorem Core i5 generace Broadwell se hodí na domácí multimediální využití i jako základní pracovní přístroj do firem. S dedikovanou grafickou kartou dosáhnete i na přiměřený herní zážitek, klávesnice s numerickým padem zase pohodlí a rychlost při práci.

Fujitsu LIFEBOOK A555 – 15'' na stůl domácí i pracovní

LIFEBOOK A555 je střední třídou v pravém slova smyslu. S cenou lehce pod 20 000 Kč i s DPH se spadá cenově, s úhlopříčkou displeje 15'' zase velikostně, univerzálním zaměřením do práce i na doma také, výkon Core i5 a Radeonu R7 M260 je řekněme nadprůměrný, ale nikoli nějak výrazně.

Střední třídě odpovídá i zpracování a design – z prvního netřeba míti obavy, druhé je sice spíše nenápadné a praktické, než stylové, ale určitá míra elegance matně černému notebooku s jednoduchými a přímými liniemi nechybí. Jistě, nenajdeme nic zvlášť nápadného nebo stylového, snad kromě známého loga na víku, ovšem třeba řada diod na levé přední hraně základny jde spíše proti trendu – u jiných výrobců informačních diod spíše ubývá. Obecně lze říci, že na mě notebook působil velice konzervativním dojmem – jako by ho navrhovali před několika lety – ovšem v tom dobrém slova smyslu.


Rozměry celoplastového notebooku také nejsou právě výstřední – půdorys 378 x 256 mm jsou naprosto „tuctové“, tloušťka přes tři centimetry – přesně 30,9 mm – je na dnešní poměry spíše větší, ale snesitelná. Především základně notebooku dává potřebnou tuhost a pevnost. Mobilita také není hlavní devizou tohoto přístroje, 2,4 kg je slabý průměr třídy a přestože přenášení v dobré brašně bránit nebude, při denních přesunech budete určitě snít o něčem menším. Pokud je však notebook určen spíše na stůl a jen pro občasný přesun, není mu co vytknout. V notebooku je osazena Li-Ion baterie se šesti články, výkonem 48 Wh a kapacitou 4500 mAh, v závislosti na druhu práce udává výrobce rozmezí provozní doby na baterii od 6,5 do 8 hodin podle MobileMarku 2012.

15,6'' displej má dvě provedení, buď obvyklé Full HD (1920 x 1080 pixelů), nebo nejzákladnější, které pomalu mizí i ze základních notebooků, HD ready (1366 x 768 pixelů). Naopak za velkou výhodu považuji u obou panelů antireflexní provedení, které vyřeší problém s odrazy na lesklé ploše povrchu displeje. Podsvětlení samozřejmě obstarávají LED.


Fujitsu u tohoto notebooku nabízí poměrně slušný výkon daný kombinací procesoru Intel Core i5-5200U (2x 2,2 (2,7 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W) aktuální generace Broadwell a dedikované grafické karty AMD Radeon R7 M260. To znamená přítomnost Turbo Boostu a Hyper-Threadingu, tedy počítání dvou aplikačních vláken na každém jádře paralelně. Pokud se věnujete nenáročné práci, místo Radeonu vystačíte s integrovaným Intel HD Graphics 5500, v některých konfiguracích vám ostatně musí stačit právě jen integrovaný čip. S Radeonem si však už zahrajete v rozumném nastavení i nejnovější hry. Na základní desce jsou k dispozici dva paměťové sloty pro SO-DIMM (DDR3-1600), z výroby je notebook osazen jedním 4GB DDR3-1600 modulem, samozřejmě lze doporučit osazení dvěma, ze kterého netěží jen systém jako takový, ale i integrované grafické řešení, u kterého bude každý bodík výkonu velkým plusem.


Notebook je vybaven 500GB HDD, případně hybridním 500GB SSHD s 8 GB a flash paměti pro zrychlení systému. Notebook je při svých rozměrem vybaven DVD Super Multi vypalovačkou, která se i v této kategorii postupně stává raritním kouskem. Pokud optickou mechaniku nepotřebujete, je možné ji vyjmout a nahradit záslepkou (modulem snižujícím hmotnost).

Komunikační schopnosti notebooku mohou být pojmenovány jako standardní, nabízí gigabitový Ethernet, Wi-Fi b/g/n a Bluetooth 4.0. Rozšiřující porty jsou 3x USB 3.0, jeden USB 2.0, HDMI i VGA obrazové výstupy a oddělený audio vstup a výstup (dva mini-jack). Nechybí ani samozřejmosti typu mikrofonu a webkamery nebo čtečka paměťových SD/XC karet.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 Pro 64bit s možností downgrade na Windows 7. Fujitsu přidává i bohatou výbavu firemních programů, Acrobat Reader a trial verze MS Office nebo McAfee bezpečnostního programu. Záruka je poskytována v trvání 24 měsíců.

Koncová cena pro Fujitsu LIFEBOOK A555 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-5200U (2x 2,2 (2,7 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 4 GB RAM, dedikovanou grafikou AMD Radeon R7 M260 se 2 GB VRAM, HDD 500GB, Wi-Fi, Bluetooth, 3x USB 3.0, 1x USB 2.0, s Win 8.1 64bit činí 16 180 Kč bez DPH (19 578 Kč s DPH).

Představení

Diskuse