Fujitsu LIFEBOOK E736 – mobilní pracovní notebook se špičkovými parametry

21. 12. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Fujitsu LIFEBOOK E736 je špičkový profesionální notebook určený pro nejmobilnější nasazení. Mezi high-end sice patří i cenově, ale odpovídá tomu i výbava – kvalitní materiály včetně magnesia, procesor Skylake Core i7, DDR4 paměti, SSD, ale také LTE modem, dokovací konektor a v této velikostní třídě nezvyklá modulární šachta s DVD jednotkou.

Fujitsu LIFEBOOK E736 – mobilní pracovní notebook se špičkovými parametry

„LIFEBOOKy E7 jsou třídou pro ty, kteří nemají hluboko do kapsy a notebook je pro ně životní nutností a pracovním nástrojem v jednom. Japonská společnost se snaží skloubit praktičnost nízké hmotnosti a vysoké mobility s uměřeným stylem a elegancí plynoucí především z kvalitních materiálů.“ To mohu citovat sám sebe z nedávného Představení jednoho z větších spřízněných modelů – LIFEBOOKu E756 – protože to platí pro celou řadu, a tedy i pro dnešního nejmenšího z jejích zástupců. Ve skutečnosti toho mají všechny notebooky řady E7 kromě velikosti společného opravdu hodně. Jsou konstruovány pro využití ve velkých společnostech, kde zaměnitelnost a snadná vzdálená správa hrají prim, proto bez ohledu na úhlopříčku sdílí nejen procesory, ale i základní desku a skoro všechny hardwarové komponenty, a díky tomu i ovladače a software. Bitový obraz disku můžete přenést z 15'' E756 na 13'' E736 a notebook bude šlapat jako hodinky. Pokud tedy nemluvíme o uživatelských datech, stačí jediná záloha systému klidně pro celý podnik.

Hlavním a v podstatě jediným rozdílem oproti ostatním sourozencům z řady jsou fyzické charakteristiky. Rozměry notebooku jsou 321 x 228 x 20-27 mm,což je v rámci kategorie normální, jen tloušťku se obvykle povede u malých a lehkých notebooků stlačit o poznání méně. Zde je 27 mm zapříčiněno sdílením komponent i s 15'' sesterským notebookem, u nějž už tato tloušťka nepřekvapí. Hmotnost 1,6 kg i se započtením obsahu modulární jednotky patří mezi průměrné v rámci kategorie, což ovšem je konstatování pozitivní. 13'' notebooky jsou určeny k přenášení a tato hmotnost vás určitě nijak zvlášť obtěžovat nebude ani během dlouhého cestování třeba na pracovní cestě.


Ostatní parametry jsou již napříč řadou E7 shodné, a to se týče i materiálu šasi – víko notebooku je z magnézia, šasi základny převážně z hliníku. Klávesnice podsvícená. Mobilitě nahrává i větší výběr baterií. Jako primární můžete zvolit z Li-Ion baterií se šesti články, ovšem kapacitou 5600 mAh a výkonem 63 Wh, 6400 mAh / 72 Wh nebo dokonce 7100 mAh / 77 Wh v závislosti na potřebě výdrže. A přidat lze sekundární baterii s kapacitou 2600 mAh a výkonem 28 Wh. Ve výsledku se lze dostat až na 19 hodin práce v součtu obou baterií. A i se standardně osazovanou nejslabší baterií se budete pohybovat kolem 10 hodin, tedy dost na celý den v práci.

13,3'' displej má dvě provedení, buď lepší Full HD (1920 x 1080 pixelů) provedené IGZO technologií a s antireflexní povrchovou úpravou, nebo nejzákladnější, které pomalu z business notebooků mizí, tedy HD ready (1366 x 768 pixelů) TFT, i tento má antireflexní úpravu, ale krom nižší hustoty pixelů i téměř o třetinu nižší svítivost. Podsvětlení samozřejmě obstarávají v obou případech LED.


Fujitsu u tohoto notebooku nabízí nové nízkonapěťové procesory Skylake v podstatě ve všech variacích od Core i3-6100U po vrcholné Core i7-6600U, do Čech zatím doputovala konfigurace osazená sympatickým Intel Skylake procesorem Intel Core i7-6500U (2x 2,5 (3,1 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W). To znamená přítomnost Turbo Boostu a Hyper-Threadingu, tedy počítání dvou aplikačních vláken na každém jádře paralelně. O zpracování grafiky se stará integrovaná karta Intel HD Graphics 520, u business notebooku je to pochopitelné, alespoň nebudete rozptylování pokusy o hraní, byť tento čip starší nebo casual hry zvládne. Základní deska využívá všech nejlepších vlastností čipsetu z generace Skylake, k dispozici tedy jsou dva paměťové sloty pro DDR4-2133, osazen je pouze jeden z nich, a to 8GB modulem. Pokud chcete získat vyšší výkon z integrované grafiky, musím doporučit přidání druhého modulu, aby paměť pracovala v dual-channel módu, vyplatí se to.


Notebook je vybaven 256GB SSD, což je také asi nejlepší volba. Existují i konfigurace s HDD, ale v běžných obchodech v ČR nejsou běžně nabízeny, navíc, proč je vlastně chtít... Notebook je i při svých minimálních rozměrech vybaven modulární šachtou, jako příslušenství lze dokoupit jak sekundární baterii, tak Blu-ray vypalovačku, v základu dostanete DVD Super Multi vypalovačkou, která je v této kategorii raritním kouskem a pokud ji nutně potřebujete a zároveň chcete malý přenosný notebook, lepší na trhu nenajdete. Pokud optickou mechaniku nepotřebujete, je možné ji vyjmout a nahradit záslepkou (modulem snižujícím hmotnost).

Komunikační schopnosti notebooku mohou být pojmenovány jako nadstandardní, nabízí gigabitový Ethernet, Wi-Fi b/g/n/ac a Bluetooth 4.0. Dalším rozšířením je bezdrátový 4G modem (LTE) se slotem pro SIM kartu. To možnosti portů jsou výrazně širší, než je běžné, zahrnují totiž 3x USB 3.0 (jeden se stálým napájením), HDMI i VGA a DisplayPort a oddělený audio vstup a výstup (dva mini-jacky). Důležitý pro business klientelu bývá i dokovací konektor. Nechybí ani samozřejmosti typu mikrofonu a webkamery nebo čtečka paměťových SD/XC karet. O bezpečnost se stará čtečka otisků prstů a TPM čip, volitelně je možné přidat čtečku SmartCard.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Pro s možností bezplatného upgrade na Window 10 Pro. Fujitsu přidává i bohatou výbavu firemních programů, Acrobat Reader a trial verze MS Office nebo McAfee bezpečnostního programu. Záruka je poskytována v trvání 36 měsíců.

Koncová cena pro Fujitsu LIFEBOOK E736 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-6500U (2x 2,5 (3,1 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 8 GB RAM, integrovanou grafickou kartou Intel HD Graphics 520, SSD 256 GB, Wi-Fi, Bluetooth, 3x USB 3.0, LTE modemem a s Win 7/10 Pro činí 36 355 Kč bez DPH (43 990 Kč s DPH) – to je mimochodem stejná cena, jako za 15'' E 756.

Představení

Diskuse