Fujitsu LIFEBOOK S935 – 13'' kancelář s dokováním a bezdrátovým modemem

7. 4. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Fujitsu představuje LIFEBOOK S935 jako vysoce přenosnou mobilní kancelář pro firemní management. Ve spíše nenápadném designu, ovšem celokovovém, najdete 13'' displej s až WQHD rozlišením, nízkonapěťový procesor Intel generace Broadwell, 4G bezdrátový modem a modulární šachtu, takže i u takto malého notebooku můžete využívat třeba optickou mechaniku nebo dvojici pevných disků. A dokování je samozřejmostí.

Fujitsu LIFEBOOK S935 – 13'' kancelář s dokováním a bezdrátovým modemem

LIFEBOOK S935 je malý a snadno přenosný přístroj s 13'' obrazovkou určený především do firemního sektoru. Podle slov výrobce má být dokonalou mobilní kanceláří a myslím, že to velice dobře splňuje. Design je spíše nenápadný, žádné výstřelky a zajímavosti, na první pohled notebook určitě nebude vypadat na cenovku, za kterou ho je možné pořídit. Ale už na ten druhý zjistíte, že nabízí opravdu širokou výbavu včetně pár specialitek. Prostě jako dobrá kancelář, ve které také nenajdete nic rušivého, ale dobře se v ní pracuje.

Co se týče mobility, 13,3'' notebook je přes menší úhlopříčku pořád ještě relativně ergonomický a klávesnice se třeba rozměry jednotlivých tlačítek ještě tak úplně nevzdaluje od pohodlnějších samostatných desktopových klávesnic, ale rozměry i váha umožňuje notebook nosit nejen v brašně či batohu, ale také jednoduché spisovce nebo dokonce ve větší dámské kabelce. Klávesnice je samozřejmě podsvícená.


Notebook je podobně jako většina přístrojů této třídy (a ceny) vyroben ze slitiny magnézia, což mu dodává lehkost i pevnost, pracovní plocha kolem klávesnice je z broušeného hliníku, tedy jeden malý bod za styl. S hmotností od 1,27 kg (1,34 kg s dotykovou obrazovkou) zároveň patří mezi ty lehčí ve své třídě a ani při celodenním nošení vás nijak zvlášť nezatíží. Rozměry 319 x 215 x 26,5 mm možná trochu překvapí tloušťkou. Notebook je v celku docela tenký, ale v zadní části ze dna šasi vystupuje docela výrazně baterie. To samozřejmě není hezké ani praktické, ovšem notebook se odmění opravdu vysoce nadstandardní výdrží na baterie. Už se základní čtyřčlánkovou Li-Ion baterií (3550 mAh, 51 Wh) vydrží až 16,5 hodiny, je možnost přikoupit i větší šestičlánkovou (7100 mAh, 77 Wh) s výdrží až 37 hodin. A to stále není vše, do modulární šachty lze osadit sekundární baterii (6 článků, 2600 mAh, 28 Wh), se kterou může notebook vydržet v chodu celý den, v případě kombinace se silnějším primárním článkem pak dokonce dny dva! (Podle MobileMarku 2012 až 50,5 hodiny!)

13,3'' displej má jak rozšířené rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů), tak ještě mnohem jemnější WQHD (2560 x 1440 pixelů) a LED podsvícení, oba displeje můžete mít buď v nedotykovém matně antireflexním provedení, nebo s dotykovou vrstvou a lesklým povrchem. Dotykové displeje jsou navíc o něco těžší.


Stran výpočetního výkonu se u Fujitsu soustředili na vybalancování výkonu a spotřeby, osadili tedy nízkonapěťový dvoujádrový procesor Intel Core i7-5600U (2x 2,6 GHz (3,2 TB), 4 MB L3 cache, TDP 15 W), případně Core i5-5200U (2x 2,1 GHz (2,7 TB), 3 MB L3 cache, TDP 15 W) nebo Core i5-5300U (2x 2,3 GHz (2,9 TB), 3 MB L3 cache, TDP 15 W) s podporou všech moderních technologií včetně přetaktování Turbo Boost a Hyper-Threadingu. Jde samozřejmě o generaci Broadwell. Pro grafické operace lze využít pouze integrované jádro Intel HD 5500. Karta dodá dostatek výkonu pro všechno kancelářské nasazení či webové služby, dokonce si zahrajete i starší či méně náročné hry, byť zde je role notebooku pochopitelně značně omezená. Paměťový systém představují 4 GB DDR3-1600 pevně připájené na desku a jeden slot DIMM, v konfiguracích nabízených v Česku je z výroby osazen 8GB DDR3-1600 modulem, celkem tedy se 12 GB, což je zároveň nejvyšší možná sestava.

Notebook je možno konfigurovat s několika různými datovými úložišti, nabídka začíná na hybridních SATA discích s kapacitou 500 a 1000 GB a pokračuje k 126GB, 256GB a 512GB SSD. Notebook je vybaven i modulární šachtou. V ní může být umístěn modul šetřící hmotnost, již zmiňovaná sekundární baterie nebo optická mechanika. Nemusíte se spokojit jen s obvyklou Super Multi DVD jednotkou, byť je v nabídce též, lepší (a dražší) možností je Blu-ray Disc Triple Writer.


Komunikační schopnosti notebooku jsou nadstandardní, nabízí Wi-Fi b/g/n nebo i adaptér s podporou standardu /ac (volitelně), Bluetooth 4.0 a gigabitový Ethernet. Přístroj je připraven i pro osazení 3G/4G (UMTS/LTE) bezdrátového modemu, v Česku prodávané sestavě figuruje 3G/UMTS, a tedy i slot pro SIM kartu. Rozšiřující porty jsou zastoupeny : 3x USB 3.0 (jeden se stálým napájením), HDMI a VGA pro vyvedení obrazu a jeden jack pro kombinovaný audio vstup a výstup a dokovací konektor. Nechybí ani samozřejmosti typu Kensington lock a webkamery s mikrofonem nebo čtečka paměťových SD/XC karet. O zabezpečení se stará čtečka otisků prstů propojená s TPM čipem, volitelně lze mít ve výbavě i SmartCard čtečku. Specialitou je bezdotykový snímač dlaňových cév (zaměnitelný se čtečkou otisků prstů), což by měl být další vývojový stupeň zabezpečení – je přesnější než čtečka otisků prstů a zároveň zaručuje, že čtená dlaň musí být živá – je tedy konec s mafiánským usekáváním prstů kvůli přístupu k datům ve vašem počítači :-)

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Professional 64bit a možností instalace Windows 8.1 Pro z pevného disku. Fujitsu přidává i bohatou výbavu firemních programů, Acrobat Reader a trial verze MS Office nebo McAfee bezpečnostního programu. Záruka je poskytována v trvání 36 měsíců.

Koncová cena pro Fujitsu LIFEBOOK S935 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-5600U (2x 2,6 GHz (3,2 TB), 4 MB L3 cache, TDP 15 W), 8 GB RAM, WQHD nedotykovým displejem, integrovanou grafikou Intel HD 5500, SSD 256 GB, 3G/LTE, Wi-Fi /ac, Bluetooth, 3x USB 3.0, s Win 7/8.1 Pro činí 48 210 Kč bez DPH (58 334 Kč s DPH).

Představení

Diskuse