HP 250 G4 – jednoduchý pracovní i rodinný notebook

3. 8. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

15'' univerzál se základním výkonem je určený především pro firemní prostředí, ale zastane i úkoly domácího multimediála. V dnes představované konfiguraci nabízí procesor Core i3, integrovanou grafickou kartu a docela zajímavou dávku konektivity.

HP 250 G4 – jednoduchý pracovní i rodinný notebook

HP 250 je jednoduchý základní počítač, který nechce nikoho oslňovat ani výkonem, ani designem. Jeho síla je v jednoduchosti a spolehlivosti, také v ceně. Jako základní výhodu vidím, široké možnosti trochu „staromilské“ konektivity, třeba pevné síťové rozhraní (RJ-45) nebo VGA už u řady moderních přístrojů prostě nenajdete, přitom v některém prostředí jsou naprosto nezbytné – maně mě napadá školství, v tom českém mají snad všechny projektory pouze VGA a Wi-Fi je dostupná jen obtížně, se slabým signálem a ještě na ní „visí“ hromada žáků se svými mobily.

Principiálně je HP 250 business notebook, ovšem nikoli právě pro vrcholové manažery. Spíše pro řadové pracovníky v kancelářích, kteří z nějakého důvodu potřebují přenosný počítač místo desktopu. Odpovídá tomu jak samotná kategorie – 15'' displej, jen průměrná hmotnost či doba výdrže na baterie, tak výkon – na výběr je ze slabších řešení s Pentiem, Celeronem a nejvýkonnější v nabídce je Intel Core i3, který také lze nejlépe doporučit. Cena totiž příliš nenaroste, ovšem získáte bezpečnou výkonovou rezervu a zdaleka nejlepší integrovanou grafickou kartu.


Rozměry 384 x 254,6 x 24,3 mm a hmotnost 2,1 kg dávají najevo, že se nejedná o nejlehčí přístroj obecně, ale mezi 15'' univerzály jde stejně o jeden z těch nadprůměrných, tedy relativně mobilních. Tělo je téměř výhradně plastové, jinak to ani cena nedovoluje. Design je jednoduchý, spoléhá na mírně zaoblené linie a tmavou barvu. Vcelku se jedná o nenápadný přístroj, který nepřitáhne obdivné pohledy, ale také nikde nezklame. O práci mimo přístup k elektrické energii se stará tříčlánková Li-Ion baterie s kapacitou 2550 mAh a výkonem 31 Wh. Dobu výdrže výrobce nikde neuvádí, u „kancelářského“ laptopu, u kterého se počítá ponejvíce s tím, že bude ležet někde na stole, se nejspíše nepovažuje za nijak důležitou.

Pod víkem najdeme 15,6'' TFT displej s antireflexní úpravou a podsvícením LED. Spokojit se je nutné s nejzákladnějším HD ready (1366 x 768 pixelů) rozlišením, ale vzhledem k určení a cenové kategorii se není čemu divit. Ale minimálně antireflexní úprava si zaslouží pochvalu a také je znakem zařazení do business sektoru, byť na samotný jeho počátek.


V oblasti výkonu lze vybírat hned ze tří řešení, to podle toho, jak velký výkon potřebujete. Já nemohu než doporučit dvoujádrový Intel Core i3-4005U (1,7 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W, bez Turbo Boost), další možností je Intel Pentium 3825U (1,9 GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W) a nakonec Intel Pentium 3825U (1,6 GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 6 W), tento poslední bez podpory technologií Turbo Boost i Hyper-Threading. Pro výkon grafických operací slouží integrovaný čip z procesoru, v případě Cotre i3 je to Intel HD 4400, se základní frekvencí 200 MHz a Boost frekvencí (analogie k Turbo Boost) 950 MHz. Jeho výkon je dostačující na jakoukoli běžnou práci i všechny 2D aplikace, ovšem 3D výkon poněkud pokulhává. Přesto dokáže rozpohybovat řadu starších her, z těch novějších především málo náročné, jako jsou F1 2014 nebo Sims 4, i zde ovšem v nízkém nastavení detailů. Pentium je vybaveno grafickým čipem Intel HD (Broadwell) a Celeron Intel HD (Braswell), což jsou karty ještě slabší. Paměťový systém představují 4 GB DDR3-1600 běžící v single-channel módu, na základní desce jsou ovšem k dispozici dva sloty, paměť tedy můžete snadno rozšířit, ač to u tohoto notebooku nebude pravděpodobně zapotřebí.

Jako datové úložiště slouží častěji 500GB SATA II harddisk s rychlostí rotace ploten 5400 otáček za minutu, setkat se můžeme i s 1000GB variantou. Všechny sestavy jsou vybaveny optickou mechanikou typu Super Multi DVD.


Co se týče konektivity a portů, HP osadilo solidní základ, tedy Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.0 adaptér a Ethernet, byť ten jen v Fast (10/100) variantě. Z portů je k dispozici jedno USB 3.0 a dvojice USB 2.0, HDMI a VGA konektory pro obrazový výstup, je tedy bez obtíží možné připojit i starší projektory, a kombo audiojack (in+out), multimediální výbava je slabší, webkamera má rozlišení pouze 0,3 Mpx, ale pro základní použitá třeba na Skype stačí. Zato zabezpečení je na vysoké úrovní vztaženo k ceně, i v základních výbavách dostanete TPM čip, možnost zašifrovat disk zajišťuje software přímo od HP.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 64bit. HP nabízí i všechny základní utility a obslužné programy (HP Client Security, HP Drive Security, HP Mobile Connect, CyberLink Power DVD apod.). Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro HP ProBook 250 G4 v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-4005U (1,7 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), 4 GB RAM, 500 GB HDD, Wi-Fi, Bt 4.0, 1x USB 3.0 a 2x USB 2.0 s Win 8.1 64bit činí 8256 Kč bez DPH ( 9990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse