HP EliteBook 725 G2 - vstupní brána k malým business notebookům

7. 7. 2015 12:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

HP se rozhodlo ještě trochu přiblížit svým zákazníkům vrcholnou řadu EliteBook, která je určena především pro firemní nasazení a business klientelu. Pro stlačení ceny nasadilo čtyřjádrový procesor od AMD, ale výbava tohoto 12'' kolibříka zůstala pořád na dobré úrovni.

HP EliteBook 725 G2 - vstupní brána k malým business notebookům

HP EliteBook je vlajkovou lodí ve flotile výrobků firmy HP, je tedy třeba správně odhadnout, kam až je možné se snižováním ceny, a tedy i nákladů, zajít. Model 725 G2 se soustředí na mobilitu a cenu, ale nemůže si dovolit příliš kompromisů ve výbavě. U 12'' notebooku samozřejmě nikdo nečeká omračující výkony v benchmarcích a bleskové reakce u nejnovějších her, HP tedy něco ušetřilo zde při nasazení procesoru od AMD. Druhou oblastí, kde vidím kompromis, je displej, na malé ploše i nižší rozlišení stále vytváří snesitelné DPI, takže se i zde trochu šetřilo.

Rozměry notebooku jsou 311 x 215,3 x 24,8 mm i se tříčlánkovou baterií. Ta má výkon 46 Wh, kapacitu 4600 mAh a hmotnost notebooku s ní je 1,55 kg. Výrobce uvádí dobu výdrže až 7,5 hodin,to ovšem platí jen při minimálním využití, v případě surfování po webu se zapnutou Wi-Fi bude doba výdrže někde kolem 5 hodin.


EliteBook 725 G2 se bohužel dodává pouze se základním TFT displejem s úhlopříčkou 12,5'' a rozlišením 1366 x 768 bodů,podsvícen je diodami (LED) a na jeho povrchu se nachází antireflexní vrstva, která by měla zamezit nejrůznějším odleskům a zpříjemnit tak čtení na přímém slunci a v dalších osvětlených prostorech. Podle mého je nejzákladnější HD rozlišení již dávno za svým zenitem ovšem u takto malé úhlopříčky je ještě tolerovatelné, DPI je přijatelné a HP díky využití takovéhoto panelu stlačilo cenu o poznání dolu. A pokud vám to nevyhovuje, můžete sáhnout hlouběji do peněženky a koupit si lepší model, kupříkladu EliteBook 820 nabízí prakticky totožné šasi, ale lepší výbavu i výkon.

V útrobách notebooku najdeme trochu netypický, ale sympatický čtyřjádrový procesor AMD A10 Pro-7350B (2,1 (3,3 TB) GHz, 4 MB L2 cache, TDP 19 W). HP trochu přiškrtila výkon kvůli lepšímu chlazení, takže lze tento procesor srovnat s Intel Core i3. O vykreslování obrazovky se stará integrované řešení Radeon R6 (Kaveri) s 384 shadery taktovaný na 553 MHz. Patří mezi nejsilnější integrované grafické čipy a přestože u nejnovějších her nenabídne zrovna oslňující výkon, je to způsob, jak i na malém tenkém notebooku spustit prakticky cokoli, byť u aktuálních titulů v nízké úrovni detailů. Výkonem se vyrovná i low-end dedikovaným kartám jako NVIDIA GeForce 710M. Paměťový systém kartu trochu brzdí grafiku, protože se jedná pouze o jednokanálové zapojení, standardně je osazen 8GB DDR3-1600 modul


Pro uživatelská data je připraveno SSD o kapacitě 256 GB, případně pevný disk o kapacitě 500 GB, 7200 otáčkách a s připojením SATA II. V této třídě notebooků se již s optickou mechanikou nesetkáváme, nepočítá se s ní tedy ani u tohoto modelu.

Z multimediální výbavy je možné zmínit integrované stereofonní reproduktory s podporou technologie pro vylepšení zvuku DTS, integrovaný mikrofon nebo webovou kameru s rozlišením 720p. Do multimediální výbavy lze rovněž zahrnout čtečku paměťových karet (SD/HC/XC).


Výčet vstupních a výstupních rozhraní čítá dvojici USB 3.0 a jeden USB 2.0, digitální HDMI a analogový VGA výstup, RJ-45 konektor, konektor pro připojení napájení a kombinovaný audiokonektor (pro připojení sluchátek a mikrofonu). Se světem se tento EliteBook dokáže propojit prostřednictvím gigabitového Ethernetu (10/100/1000 Mbit/s, Realtek) a dále také pomocí Wi-Fi 802.11 a/b/g/n (Broadcom) a Bluetooth 4.0. O bezpečná přihlášení se stará čtečka otisků prstů a bezpečnostní softwatre HP Client Security Suite.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 8.1 Pro a lze downgradeovat na Windows 7 Pro, z dalších programů uvádí HP zmiňovaná multimediální a bezpečnostní vylepšení, firemní utility (ePrint, 3D Driveguard, Recovery Manager apod.), programy od CyberLink, Foxit a trial MS Office. Záruka je 36 měsíců.

Koncová cena pro HP EliteBook 725 G2 v konfiguraci s procesorem AMD A10 Pro-7350B (2,1 (3,3 TB) GHz, 4 MB L2 cache, TDP 19 W), 8 GB RAM, s integrovanou grafikou AMD Radeon R6 (Kaveri), SSD 256 GB, Wi-Fi, BT, 2x USB 3.0 a Bluetooth s Win 8.1 Pro činí 30 570 Kč bez DPH (36 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse