HP EliteBook 755 G2 – špičkový business pomocník postavený na platformě AMD

26. 10. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

HP se pustilo do ojedinělého projektu. Postavit notebook zcela na platformě AMD v segmentu trhu, kde šetření nepatří k dobrému tónu. A EliteBooky coby business řada příliš kompromisů nepřipouští. V 15'' šasi tedy dostanete procesor AMD A10 Pro, 256GB SSD, slušnou výbavu porty včetně dokovacího i třeba čtečku otisků prstů. A co je zajímavé, cena je srovnatelná s podobnými notebooky s výbavou od Intelu. HP si věří.

HP EliteBook 755 G2 – špičkový business pomocník postavený na platformě AMD

HP jako jeden z mála, snad úplně poslední velký výrobce na trhu, stále nabízí high-endové modely postavené na platformě AMD. Na první pohled musí takový notebook s Intelem prohrát na plné čáře. Pokročilejší výrobní proces, vyšší výkon na watt, megahertz i absolutně, ULV varianty s nižším TDP, prostě všechno hraje do rukou Intelu. HP se přesto nebojí a drží politiku „jedno šasi – dvojí procesory“. A to v business třídě, kde pro uživatele rozdíl několika tisícikorun nehraje až tak zásadní roli. V prakticky stejném těle tedy najdeme buď hardware od Intelu, to se jedná o řadu 8xx, nebo od AMD, pak jde o řadu 7xx. A tu máme dnes před sebou.

Je to business model vyšší střední třídy, alespoň podle cenovky, která v různých variantách osmičkové a sedmičkové řady osciluje od nějakých 30 000 Kč někam k 42 000 Kč. Kvůli úhlopříčce displeje sice nepatří mezi nejmobilnější přístroje, ale nabídne příjemnou ergonomii práce jak co do velikosti obrazovky, tak klávesnice, i když ve prospěch větších kláves a lepšího rozložení byl obětován numerický pad. Stejně dopadlo i podsvícení, což je podle mě škoda a zbytečné a k HP za to směřuje palec dolů. Ovšem počítá se alespoň s hrnkem kávy a uživatelem mého typu, takže je klávesnice i odolná proti polití. HP do svých EliteBooků také stále přidává vedle touchpadu i trackpoint.


Rozměry 375,5 x 253,6 x 21,3 mm a hmotnost 2,13 kg dávají najevo, že se v rámci kategorie jedná o jeden z lehčích přístrojů. Mobilita je tedy poměrně vysoká a s dobrou brašnou či batohem nemáte problém. Tělo je z kombinace magnesiové slitiny a hliníku, nabízí tedy poměrně velkou pevnost a také dobře vypadá, i když to je do značné míry individuální záležitost. O práci mimo přístup k elektrické energii se stará tříčlánková Li-Ion baterie s kapacitou 5000 mAh a výkonem 50 Wh. Dobu výdrže výrobce nikde neuvádí, v nezávislých testech se ale pohybuje pouze kolem 4 hodin při zapnuté Wi-Fi a přehrávání videa v H.264. Při srovnání s EliteBookem 850 jde o dobu kratší o 1,5 hodiny.

Pod víkem najdeme 15,6'' TFT displej s antireflexní úpravou a podsvícením LED. Tyto vlastnosti jsou společné oběma displejům, z nichž je možno vybírat, stejné je i rozlišení, tedy Full HD (1920 x 1080 pixelů). Rozdíl je v dotykové vrstvě, na trhu je jak obyčejný displej, tak multidotykový, s ním se cena navýší o 1000 Kč.


V oblasti výkonu je situace jasná. Dostanete procesor AMD A10 Pro 7350B (4x 2,1 (3,3 TB) GHz, 4 MB L2 cache, TDP 19 W), což není příliš odlišné od 15W ULV variant procesorů Core iX. Pro výkon grafických operací slouží integrovaný čip, tedy Radeon R6 s frekvencí 533 MHz a 384 shadery. Je postaven na architektuře GCN 1.1 a podporuje DirectX 11.2 a Mantle. Jeho výkon je dostačující na jakoukoli běžnou práci i všechny 2D aplikace, ovšem 3D výkon poněkud pokulhává. Jednak uvedená frekvence je maximální (jako Turbo Boost u Intelu), jednak kvůli optimalizaci spotřeby zřejmě HP nevyužívá možnosti APU naplno. A nakonec – řada sestav využívá pouze jednokanálové zapojení pamětí, což je též velmi limitující faktor. Přesto dokáže rozpohybovat řadu starších her, z těch novějších především málo náročné, jako jsou F1 2014 nebo Sims 4, i zde ovšem v nízkém nastavení detailů a v nižším než nativním rozlišení displeje. Naopak třeba Thief nebo i Metro: Last Light (2013) nepoběží s přijatelnými fps vůbec. Paměťový systém představuje 8 GB DDR3-1600 běžící v single-channel módu, k dispozici je však i druhý paměťový slot, pokud Vám záleží na výkonu grafiky, je možné paměť přidat.

Jako datové úložiště slouží 256 GB SSD připojené přes SATA. Osmistovkové řady nabízí i M.2 slot pro přidání druhého SSD, i sedmistovková řada ho má, ale je zablokován jinak poskládaným hardwarem, je tedy nevyužitelný, což je poměrně škoda. Optická mechanika již osazována není.


Co se týče konektivity a portů, HP osadilo celkem širokou výbavu, tedy Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 4.0 adaptér a gigabitový Ethernet. Z portů je k dispozici hned čtveřice USB 3.0, jeden z nich s trvalým napájením, DisplayPort a VGA pro obrazový výstup, je tedy bez obtíží možné připojit i starší projektory, a kombo audiojack (in+out) nebo čtečku paměťových karet. Významnou položkou je též dokovací konektor. Multimediální výbavu představuje HD webkamera a mikrofon, sice jde o konfigurovatelnou položka, ale v praxi se sestavy bez kamery téměř nevyskytují. Zabezpečení je na vysoké úrovní, i v základních výbavách dostanete čtečku otisků prstů a TPM čip, možnost zašifrovat disk zajišťuje software přímo od HP.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 64bit, případně 8.1 Pro s možností upgrade na Windows 10. HP nabízí i všechny základní utility a obslužné programy (HP Client Security, HP Drive Security, HP Mobile Connect, CyberLink Power DVD apod.). Záruka je tříletá.

Koncová cena pro HP EliteBook 755 G2 v konfiguraci s procesorem AMD A10 Pro 7350B (4x 2,1 (3,3 TB) GHz, 4 MB L2 cache, TDP 19 W), 8 GB RAM, 256GB SSD, Wi-Fi, Bt 4.0, 4x USB 3.0, Bluetooth s Win 8.1 64bit činí 24 868 Kč bez DPH ( 30 090 Kč s DPH).

Představení

Diskuse