HP Envy x360 15 - 15'' konvertibilní notebook s dotykovým Full HD displejem

2. 3. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

HP Envy x360 15 - 15'' konvertibilní notebook s dotykovým Full HD displejem

HP Envy x360 15 - 15'' konvertibilní notebook s dotykovým Full HD displejem

Hledáte něco na doma, pro zábavu i trošku té práce? HP Envy x360 15 je konvertibilní 15'' notebook, který spojuje možnosti dotykového ovládání na dotykovém displeji s plnohodnotnou klávesnicí s numerickými tlačítky, šetrným výkonem nízkonapěťového procesoru generace Intel Broadwell ve stříbrném šasi.

HP Envy je notebook pro domácí použití se zaměřením na multimédia a dotykové ovládání, vyhovovat může každému, kdo raději jezdí prstem po obrazovce než po touchpadu. Ovšem zanedbána nebyla ani klávesnice, takže se zde potkáme s numerickým padem a dokonce i podsvícením, což v této kategorii sice není výjimečné, ale ani samozřejmé. Hlavním tahákem je tedy určitě dotykový displej s možností překlopení o 360 stupňů a používáním notebooku v režimu tabletu, a přítomnost procesoru Broadwell, notebook ovšem nezklame v jakémkoli domácím nasazení.

V zásadě lze říci, že co se týče fyzikálních parametrů, je Envy x360 15 v průměru své třídy. Není ani příliš velký, ani příliš tlustý či tenký, hmotnost je spíše v té lepší polovině průměru a spolehnout se můžete i na materiál šasi – kombinaci hliníku a magnéziových slitin v nejnamáhanějších místech. To znamená poměrně velkou odolnost, kterou u konvertibilního notebooku tak trochu předpokládáme. Přeci jen není pravděpodobné, aby si někdo pořizoval notebook s možností režimu tabletu a pak ho nechal celou dobu životnosti stát v poklidu na pracovním stole. Hmotnost 2,3 kg samozřejmě není zejména v tomto režimu nejvýhodnější, ale na 15'' notebook to ani není mnoho a hmotností je vykoupena ergonomie velkého displeje a pohodlné klávesnice. Podobně i rozměry 383,7 x 258,5 x 23,6 mm předznamenávají širší rámeček kolem displeje, benefitem je samozřejmě vyšší odolnost. V útrobách notebooku je tříčlánková Li-Ion baterie s výkonem 43,5 Wh, výrobce u ní však žádné údaje o době výdrže neuvádí, externí testy hovoří o necelých šesti hodinách při zapnuté Wi-Fi, což je na počítač této kategorie poměrně dobrý výsledek.


15,6'' displej představuje asi hlavní výhodu tohoto notebooku, přestože nenajdete to nejlepší, co lze na trhu potkat – LED podsvícení, rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů) a dotyková vrstva samozřejmě znějí skvěle, ovšem lesklý povrch, na kterém více ulpívají otisky prstů, špína a mastnota, a pouze TN matrice s větším barevným zkreslením při pohledu z vyšších úhlů jsou určitou nevýhodou. Celkově by se však mělo jednat o nadprůměrný displej, snad jen bude dobré přibalit mikrovláknovou utěrku.

Srdcem notebooku je dvoujádrový úsporný procesor aktuální generace Broadwell - Intel Core i5-5200U (2,2 (TB 2,7) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 15 W TDP), spokojit se ovšem musíte s integrovanou grafickou kartou Intel HD 5500. Její výkony v 3D hrách jsou samozřejmě jen základní a v nativním rozlišení displeje budete mít problémy i s relativně nenáročnými hrami typu Sims 4, FIFA 15 a z „červených čísel“ v kolonce fps se dostanete až u starších her typu Diablo III, ovšem na přehrávání filmů, domácí práci s fotografiemi, flashové aplikace a běžnou práci samozřejmě stačí s přehledem, výhodou je minimální spotřeba a tedy delší doba běhu na baterie. Vše je doplněno 8 GB DDR3-1600 v jediném modulu, což samozřejmě znamená jednokanálové zapojení, které se podepisuje i na výkonu integrované karty. Pokud se chcete na notebooku bavit i hrami, nelze než doporučit nákup druhého paměťového modulu.


Běžně je notebook dodáván s 256GB SSD, což znamená snížení hlučnosti notebooku a výrazně vyšší výkony a nižší odezvu, navíc v této cenové kategorii je to příjemný bonus. Optická mechanika v přístroji nefiguruje, ale při zacílení notebooku na konvertibilní použití nejspíše nikomu chybět nebude.

Konektivitu zajišťuje síťová karta 10/100/1000 Mbit/s, Wi-Fi adaptér pro pásma b/g/n a Bluetooth adaptér 4.0. Po stranách přístroje nalezneme dvojici USB ve verzi 3.0, jeden USB 2.0, audio kombo jack (in+out), k dispozici je ještě HDMI pro výstup digitálního obrazu a čtečka paměťových karet SD. Samozřejmostí je webkamera se dvěma mikrofony. Výbava je to spíše střídmá, zaměřená na vysoce mobilního uživatele, ovšem pokud budete notebook častěji přenášet, měla by bez obtíží postačovat.


Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 8.1 64bit, dále dostanete programovou výbavu jako HP Conncted Music a Photo, HP SimplePass, HP CoolSense, trial Avast!SecureLine VPN, programy od CyberLink nebo řadu jednoduchých her. Záruka je v době trvání 24 měsíců.

Koncová cena pro Hewlett-Packard Envy x360 15 v konfiguraci s procesorem Intel Corei5-5200U (2,2 (TB 2,7) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 15 W TDP), 8 GB RAM, Integrovanou grafikou Intel HD 5500, SSDD 256 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 2x USB 3.0, Bluetooth a s Win 8.1 64bit činí 19 001 Kč bez DPH (22 991 Kč s DPH).

Představení

Diskuse