HP Spectre 13 x360 – 13'' konvertibilní notebook s WQHD displejem

27. 4. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Malý překlápěcí displej se stává téměř nutností u vysoce mobilních thin-and-light notebooků, výrobci jich nabízejí stále více a zdá se, že je tomu tak přímo na přání zákazníků. HP nemohlo chybět, dnes si tedy můžeme představit model Spectre 13 x360, který patří mezi high-end jak designem či výbavou, tak cenou. Ale těšit se můžeme na procesory Intel Core generace Broadwell, SSD, 13'' dotykový WQHD displej a velice vstřícnou hmotnost.

HP Spectre 13 x360 – 13'' konvertibilní notebook s WQHD displejem

Musím se přiznat, že pokud bych dnes kupoval nový notebook, právě HP Spectre 13 x360 by patřil ještě spolu s Lenovem Yoga 3 Pro a ThinkPadem X250 mezi největší favority. A proč? Spojují je stejné vlastnosti, které u notebooku oceňuji nejvíce – nízká hmotnost, kvalitní šasi a z toho vyplývající mobilita, možnost otočit dotykový displej a pracovat se zařízením jako s tabletem, což bych si rád vyzkoušel, a nakonec přiměřený (v případě Core M procesorů) nebo příjemný (Core iX) výkon.

Samotný Spectre 13 x360 má hlavní výhodu v hliníkovém těle, které jednak krásně vypadá, jednak dodává člověku určitý pocit jistoty – kovové šasi je přeci jen docela dost pevné a zároveň pružné, takže mechanicky notebook poškodit dá přeci jen dost práce, což u mobilních zařízení oceňuji opravdu hodně. Vůbec design tohoto HP se podle mého dost povedl, stříbřitá barva těla notebooku je hezky propojená se světlou podsvícenou klávesnicí, s nimi kontrastuje tmavý rámeček displeje. Nádherné jsou kovové panty víka, v tomto případě mi marketingové heslo „Carved like a sculpture“ (tedy vytesané jako socha) nepřijde až tak moc nadnesené, jak to obvykle u marketingových výkřiků bývá. Ale zpět k věcnějším údajům:


Šasi má rozměry 325 × 218 × 15,4 mm, Oproti nejbližšímu konkurentovi, Lenovo Yoga 3 Pro, je tedy menší, ale o necelé 3 mm tlustší. Hmotnost včetně baterie je 1,51 kg, i zde tedy oproti konkurenci trochu ztrácí. Ale Yoga má pouze procesory Core M, na to se nesmí zapomenout. Li-Pol baterie má sice jen 3 články, ale výkon 56 Wh, výdrž by se měla pohybovat kolem 12 hodin, což na tak lehký notebook není špatná hodnota a i při méně náročné práci se zapnutou Wi-Fi by notebook mohl bez použití adaptéru vydržet celý den.

13,3'' Vivid HD displej má dvojí rozlišení podle nabízené konfigurace – pro fajnšmekry je připraven WQHD (2560 x 1440), což je nádhera, byť to ještě není 4K, ale na 13'' nabízí nádherně vysoké DPI a zároveň nezatěžuje tolik grafické jádro procesoru, a tedy ani baterii. Další výhodou WQHD rozlišení je obrovská pracovní plocha a přesné vykreslení při ovládání dotykem. Nevýhodou je, že řada programů není pro tak velké rozlišení optimalizována a práce v nich může být značně frustrující (například malinkým písmem apod.). V základní konfiguraci je nutno se spokojit „pouze“ s rozlišením Full HD (1920 x 1080), které je sice ve všem kromě vytěžování grafiky horší, ale pro jakékoli použití pořád luxusní. Oba displeje mají lesklou povrchovou úpravu a podsvícení LED. Displeje jsou samozřejmě dotykové, kapacitní a umí rozeznat až 10 dotyků simultánně.


HP celkem pochopitelně vybavilo Spectre nízkonapěťovými procesory, jedná se však o nejnovější produkt od Intelu – procesor Intel Core i5 a i7 generace Broadwell, Core i5-5200U (2x 2,2 (2,7 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W) a Core i7-5500U (2x 2,4 (3,0 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W) disponují pouze integrovanou grafikou Intel HD 5500, základní frekvence je 300 MHz, nejvyšší v Turbo Boost modu je 900, resp. 950 MHZ u Core i7. Výkon bude stačit pouze pro 2D aplikace a maximálně základní hraní, s rozumným FPS se setkáte pouze u her typu FIFA 14, F1 2014 nebo Sims 4, a to pouze u základního nastavení a v běžných rozlišeních. Paměťový systém představuje modul DDR3-1600, k dispozici je 8 GB.


Pro ukládání dat tu máme SSD o kapacitách 256 GB nebo i 512 GB, jde tedy o rychlé a dostatečně prostorné disky, které dále umocňují výkon i mobilitu. Navíc jejich osazení znamená relativní tichost notebooku, samozřejmě že větráček procesoru šumí, ale nepřidává se k němu hučení rotace plotnových HDD.

Stran konektivity se jedná o standard thin-and-light notebooků, který umožní plné pracovní nasazení, i když nepřidává žádné speciality. K dispozici je tedy Wi-Fi a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.0, gigabitový Ethernet se nevejde kvůli rozměrům konektoru. Sice mám rád bezdrátová řešení, ale přijde mi, že by nebylo marné vyvinout (a prosadit) prostorově úspornější konektor, než je RJ-45. Co se týče portů, najdete zde trojici USB 3.0, jeden kombinovaný audiokonektor (In+Out), jeden port mini HDMI a dokonce i DisplayPort. Nechybí slot pro čtečku paměťových karet. Samozřejmostí je webkamera a integrovaný duální mikrofon.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 64bit. Ve výbavě najdete utility od výrobce (HP Support Assistant, Recovery Manager aj.) a další software jako je CyberLink Power Media Player, YouCam nebo trial McAfee. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro HP Spectre 13 x360 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-5200U (2x 2,2 (2,7 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), WQHD displejem, 8 GB RAM, Intel HD 5500, SSD 512 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 3x USB 3.0 a s Win 8.1 64bit činí 31 397 Kč bez DPH (37 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse