Lenovo B70-80 - levný 17'' kancelářský přístroj s dedikovanou grafikou

7. 12. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Relativně levný pracovní notebook se 17'' obrazovkou, procesorem Core i7 a základní dedikovanou kartou od NVIDIA – to nabízí Lenovo ve své řadě B. Pro uživatele, kteří ocení především větší displej, od notebooku čekají především svižnost při práci a multimediální schopnosti a nečekají speciality navíc může být toto Lenovo zajímavou volbou.

Lenovo B70-80 - levný 17'' kancelářský přístroj s dedikovanou grafikou

17'' notebooky jsou většinou zaměřením buď herní, nebo multimediální. V business prostředí se oceňuje spíše mobilita, je-li zapotřebí vyšší výkon a velké úhlopříčky, do kanceláří obvykle stačí desktop. Přesto existuje třída notebooků, které nabízí 17'' displeje a základní výkon a design přizpůsobené kancelářským bojům. Lenovo B70 je jedním z nich.

Design notebooku je velice střízlivý, vládnou plasty v šedočerném provedení, jasné linie a rovné plochy. Notebook je prakticky celý matný, jen rámeček kolem displeje je z lesklého materiálu, což osobně nemám rád, odlesky kolem místa, kam se dívám, mi přijdou rušivé, ale je to poměrně obvyklé a notebook to nijak nesnižuje.


Ani rozměry nás příliš nepřekvapí, 418 x 283 x 28 mm jsou zcela v intencích kategorie, notebook je na svou kategorii i docela štíhlý, i když oproti menším notebookům působí stále poměrně masivně. Hmotnost 2,9 kg s kompletním vybavením je v této kategorii výborná, ale mobilita zjevně nebude silnou stránkou notebooku. Pokud hledáte něco na časté přenášení, oželel bych ony dva až tři palce úhlopříčky a hledal v jiné kategorii. Li-Ion baterie má čtyři články a překvapivě nízkou kapacitu 2560 mAh, která nejspíše vysvětluje nižší váhu celku. Výrobce uvádí dobu výdrže 4 hodiny, v plném nasazení však jistě bude znatelně kratší. Notebook je však určen spíše na kancelářské stoly a tam zásuvka obvykle k dispozici bývá. Na krátké cesty mezi kancelářemi a zasedačkou pak výdrž bohatě stačí.

Vzhledem k ceně výrobce sáhl pouze po17,3'' TN TFT HD+ (1600 x 900), podsvícení je pomocí LED. Displej má antireflexní úpravu a jeho povrch je upraven do matu. Nejedná se určitě o nejlepší displeje na trhu a HD+ varianta už má u této úhlopříčky poměrně nízkou hustotu pixelů na čtvereční palce, konkurence však na tom nebývá o mnoho lépe a rozdíl oproti HD ready displejům je znatelný, jedná se tedy o rozumný kompromis.


Lenovo stále ještě doprodává zásoby procesorů Broadwell, nelze se tedy divit, že jako v jiných mid- a low- level noteboocích potkáme především tyto modely čipů. Výhodou je samozřejmě nižší cena, výkon se oproti Skylake příliš neliší. V aktuálně nabízených konfiguracích se potkáte s Intel Core i7-5500M (2x 2,4 (3,0 TB) GHz, 4 MB L3 cache, TDP 15 W), který patří mezi to nejlepší na trhu s nízkonapěťovými procesory, i když je to čip jednu generaci starý. Na běžnou práci, multimédia i hry mu výkon stačí s přehledem. Navíc po většinu času budete využívat i v něm integrovanou grafickou kartu Intel HD 5500. Notebook je vybaven dedikovanou grafickou kartu NVIDIA GeForce 920M s vlastními 2 GB paměti. V syntetických benchmarcích má sice dedikovaná NVIDIA oproti Intelu zhruba dvojnásobné skóre, ve hrách ale příliš velký rozdíl nepocítíte – obě řešení se hodí jen pro nenáročné či výrazně starší hry. S touto sestavou je spjato i 8 GB RAM DDR3-1600 v jediném modulu, na desce jsou 2 patice, není tedy problém sestavu rozšířit, nutné to není.


Datové úložiště představuje hybridní 5400otáčkový pevný disk s kapacitou 1 TB a 8GB SSD cache. Nechybí ani optická mechanika, což začíná být vzácností, samozřejmě v DVD Super Multi provedení. V této oblasti tedy není notebooku co vytknout.

Stran konektivity - najdeme zde gigabitový Ethernet, Bluetooth verze 4.0 i Wi-Fi b/g/n. A na bocích přístroje najdete tři USB, bohužel jen jedno ve specifikaci 3.0. Následuje HDMI i VGA konektor, kombinovaný audiokonektor (in + out) a čtečka SD karet. Za samozřejmost je považována 1Mpx webkamera s mikrofonem a dvojicí reproduktorů.


Notebook je v různých konfiguracích vybaven operačním systémem Windows 7 nebo Windows 8.1 64bit, vždy však umožňuje bezplatný upgrade na Windows 10. Kromě ovladačů je notebook vybaven i programy typu trial bezpečnostního programu a MS Office, výrobce plný výčet neuvádí. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro Lenovo B70-80 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-5500M (2x 2,4 (3,0 TB) GHz, 4 MB L3 cache, TDP 15 W), 8 GB RAM, dedikovanou grafickou kartu NVIDIA GeForce 920M s 2 GB paměti, HDD 1 TB 5400 rpm, Wi-Fi, BT, 1x USB 3.0 a 2 x USB 2.0, Wi-Fi a s Win 8.1 64bit činí 15 281 Kč bez DPH (18 490 Kč s DPH).

Představení

Diskuse