Lenovo IdeaPad 305 – nejen Yogou živ je člověk

2. 11. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

IdeaPady 305 je typický notebook mířící na domácí uživatele – nabízí líbivý design s procesory Broadwell a dedikovanou grafickou kartu. Hodí se na běžnou domácí práci, jako multimediální centrum a lze na něm hrát i aktuální hry, byť ty náročné jen v nejzákladnějším nastavení.

Lenovo IdeaPad 305 – nejen Yogou živ je člověk

IdeaPad 305 je především líbivý, design je hlavním tahákem a má odlišit notebook od nepřeberného množství podobných 15'' domácích notebooků ve firemní nabídce i od konkurence. Nejedná se ovšem o „vymazlenou stylovku“, ale především o hezky barevný domácí notebook. Na první pohled rozhodně zaujme, ale už na ten druhý je jasné, že jste ho jakoby někde viděli. Základ si totiž vypůjčil od o poznání střízlivějšího Lenova B50-80. Přidal vlastně jen barvu na víku a v okolí klávesnice, i část hardwaru je stejná. Podobná ale zůstala i cena, takže pokud se Vám líbí, není důvod neudělat si radost hezkým sytě modrým, fialovým nebo limetkovým notebookem.

Celý notebook je výhradně z plastů a ze strany recenzentů i internetové komunity lze cítit nad jeho provedením spíše rozpačitost, mluví se o měkkém těle a nevhodné povrchové úpravě, na kterou se snadno nachytá mastnota či otisky prstů. Chiclet klávesnice má i numerický blok a celá je hezky zarovnaná do obdélníkového půdorysu, navíc zbylo dost místa i pro plnohodnotné kurzorové šipky – což je ostatně shodné pro většinu IdeaPadů. Vzhledem k ceně ovšem výrobce nijak neřeší podsvícení. Rozměry notebooku jsou 376 x 265 x 23 mm i se čtyřčlánkovou Li-Ion baterií. Ta má ovšem výkon pouze 41 Wh. Výrobce uvádí dobu výdrže 4,5 hodiny, ta ovšem u podobného notebooku nehraje zásadní roli. Hmotnost notebooku s akumulátorem je 2,1 kg, což je průměr kategorie a i když neřadí notebook k vyloženě mobilním přístrojům, s přenášením problémy nebudou. Ale co se mobility týče, je třeba přihlédnout k nižší době výdrže.


HD ready displej nabízí na úhlopříčce 15,6 palců pouze základní rozlišení 1366 x 768 bodů, je podsvícen diodami (LED) a má matnou úpravu, což je pro mě příjemnější a praktičtější, i když matné displeje obvykle nenabízí tak výrazný kontrast a barvy mohou být trošku méně syté. Naopak displeje nejsou náchylné na odlesky a dobře se s nimi pracuje v horších světelných podmínkách. A jen tak na okraj – u některých prodejců se dočtete, že displej je antireflexní. Není tomu tak, nemá antireflexní vrstvu, má prostě jen klasický matný povrch.


V útrobách notebooku notebooků najdeme nízkonapěťové procesory střední třídy od Intelu. Na výběr je Core i5-5200U (2x 2,2 (2,7 Turbo Core) GHz, 3 MB L3 cache, TDP 15 W), v levnějších sestavách pak Core i3-5020U (2x 2,2 GHz, 3 MB L3 cache, TDP 15 W). O vykreslování obrazovky se stará jak integrované jádro Intel HD 5500, tak dedikovaná grafická karta AMD Radeon R5 M330 založená na architektuře GCN. O té lze bohužel hovořit také jen jako o kartě nižší třídy. Disponuje 320 shadery, ovšem pouze 64bitovou sběrnicí. Karta stačí i na moderní hry typu Metal Gear Solid V, Dirt Rally nebo Battlefield: Hardline, ovšem jen v nejnižším nastavení. Náročnější hry jako Evolve nebo Thief zůstanou nehratelně pomalé. Notebook disponuje dvěma sloty pro operační paměti typu DDR3-1600 MHz, osazeny jsou 4 nebo 8 GB, vždy však v jediném modulu, pokud chcete notebook používat i na hry, je dokoupení druhého modulu doporučeníhodné, přestože se na výkonu nepodepíše tak znatelně, neboť grafika má paměť vlastní.


Pro uživatelská data je připraven běžný plotnový disk o kapacitě 1 TB, 5400 otáčkách a s připojením SATA II. V této třídě notebooků se zatím můžeme spoléhat i na přítomnost optické mechaniky, která je typu DVD+/-RW Super Multi.

Výčet vstupních a výstupních rozhraní čítá jeden konektor USB 3.0, dvojici USB 2.0, digitální HDMI 1.4 a dokonce i analogový VGA obrazový výstup, RJ-45 konektor, konektor pro připojení napájení a kombinovaný audiokonektor (pro připojení sluchátek i mikrofonu) a čtečku paměťových karet (SD/MMC). Se světem se dokáže přístroj propojit prostřednictvím Fast Ethernetu (10/100 Mbit/s) a dále také pomocí Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.0. Vybaven je samozřejmě webkamerou a mikrofonem a reproduktory s certifikací Dolby.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 10 Home. Ve výbavě najdete utility od výrobce. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Lenovo IdeaPad 305 v konfiguraci s procesorem Core i5-5200U (2x 2,2 (2,7 Turbo Core) GHz, 3 MB L3 cache, TDP 15 W), 8 GB RAM, s dedikovanou grafikou AMD Radeon R5 M330, HDD 1 TB, Wi-Fi, BT, 1x USB 3.0 a s Windows 10 Home činí 15 702 Kč bez DPH (18 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse