Lenovo IdeaPad Yoga 3 Pro – Intel Broadwell a Valleé de Joux v jednom klenotu

5. 1. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Konvertibilních notebookovo-tabletových řešení vznikla celá řada, ovšem Lenovo patří se svými Yogami mezi nejaktivnější výrobce. Dnes si představíme konvertibilní notebook, který přináši procesor nejnovější generace, QHD+ dotykový displej, vysokokapacitní SSD a také perfektní mobilitu. Obzvláštní zajímavostí je pak řešení kloubu displeje, které je zcela originální a zároveň krásné.

Lenovo IdeaPad Yoga 3 Pro – Intel Broadwell a Valleé de Joux v jednom klenotu

Konvertibilní notebooky z řady Yoga patří mezi špičku v nabídce Lenova. Firma v ní často uvádí nové technologie a zároveň se jedná o výkladní skříň firemního designu. Na rozdíl od podobně špičkových, ale vrcholně konzervativních ThinkPadů zde kreativci mohou popustit uzdu fantazii a přicházet s neotřelými nápady a zajímavými detaily. V případě modelu Yoga 3 Pro to je zpracování kloubu mezi víkem a displejem, které se inspirovalo kovovými tahy (tzn. pásky) hodinek. Kloub je z oceli a hliníku, což napovídá, že by i přes svou složitost – Lenovo tvrdí, že je sestaven z 813 dílků – mohl dost vydržet. A na pohled se opravdu jedná o krásné technické řešení, které alespoň na fotkách opravdu nechává připomenout díla mistrů od Patek Philippe nebo Audemaurs Piguet, tedy výrobců luxusních hodinek ze švýcarského Velleé de Joux, tedy „údolí hodinek“.


Konvertibilní notebooky, a u Lenova v řadě Yoga, jsou stále hlavně stylovou záležitostí, čemuž odpovídá i design. Vedle střízlivé šedočerné varianty totiž může váš den rozzářit i jasně zlatá verze, na obrázcích v článku můžete obě barvy porovnat.

Šasi má rozměry 330 × 228 × 12,8 mm, což znamená, že oproti předchůdci nepatrně povyrostl (o 8 mm) a celkem výrazně pohubl (téměř o 3 mm, tedy skoro 20%). Hmotnost včetně baterie je 1,19 kg, i zde tedy došlo k „hubnutí“. Li-Pol baterie má sice jen 4 články a výkon 44 Wh, výdrž by se měla pohybovat kolem 7 hodin, což na tak lehký notebook není špatná hodnota, i když na celý den používání to bohužel stačit nemusí. V reklamních materiálech se lze občas dočíst až o 9 hodinách, zde však půjde spíše o naprosto minimální vytížení a ne standardní práci s alespoň nějakým jasem displeje a zapnutou Wi-Fi. Klávesnice je podsvícená a touchpad poměrně malý – to ovšem vyrovnává možnost dotykového ovládání.


13,3'' IPS displej má obří rozlišení QHD+ (3200 x 1800), což je nádhera, byť to ještě není 4K, i takové displeje se už ojediněle v noteboocích vyskytují. Rozlišení QHD+ přináší obrovskou pracovní plochu a přesné vykreslení při ovládání dotykem. Nevýhodou je, že řada programů není pro tak velké rozlišení optimalizována a práce v nich může být značně frustrující (například malinkým písmem apod.). Má lesklou povrchovou úpravu a podsvícení LED. Displej je samozřejmě dotykový, kapacitní a umí rozeznat až 10 dotyků simultánně.


Lenovo celkem pochopitelně vybavilo svůj mobilní notebook nízkonapěťovým procesorem, jedná se však o nejnovější produkt od Intelu – procesor Intel Core M-5Y70 generace Broadwell, o kterém se více můžete dočíst zde. Core M-5Y70 (2x 1,1 (2,6 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 4,5 W) disponuje pouze integrovanou grafikou Intel HD 5300, což je u malého mobilního notebooku je pochopitelné. Výkon bude stačit pouze pro 2D aplikace a maximálně základní hraní, s rozumným FPS se setkáte pouze u her typu FIFA 14, F1 2014 nebo Sims 4, a to pouze u základního nastavení a v běžných rozlišeních. Mimochodem, základní frekvence tohoto jádra je pouze 100 MHz (!), krátkodobě se umí přetaktovat na 850 MHz. Jde tedy o řešení vhodné pro kancelářskou práci, filmy a web. Paměťový systém představuje modul DDR3-1600 napevno připájený k základní desce, takže žádný upgrade není možný, k dispozici je 8 GB, navíc jde přirozeně o single-channel zapojení, čímž dále trpí grafický výkon.


Pro ukládání dat tu máme SSD o kapacitě 512 GB, s většími SSD se prakticky setkat nejde a jen málokdo by mohl něco proti použitému řešení namítat jak z hlediska výkonu, tak kapacity. Optickou mechaniku samozřejmě čekat nelze.

Stran konektivity se jedná o standard thin-and-light notebooků, který umožní plné pracovní nasazení, i když nepřidává žádné speciality. K dispozici je tedy Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 a gigabitový Ethernet. Co se týče portů, najdete zde bohužel pouze jeden USB 3.0 a druhý ve starším standardu USB 2.0, jeden kombinovaný audiokonektor (In+Out), jeden port mini HDMI a slot pro čtečku paměťových karet. Samozřejmě nechybí ani webkamera a integrovaný mikrofon. Výbava je tedy velmi střídmá a u USB portů i svým způsobem zastaralá, ale pro cestování postačující.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 64bit. Ve výbavě najdete utility od výrobce (Lenovo Companion, Support, Cloud Storage by SugerSync) a další software jako je YouCam, Skype nebo MS Office 2013. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Lenovo IdeaPad Yoga 3 Pro v konfiguraci s procesorem Intel Core M-5Y70 (2x 1,1 (2,6 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 4,5 W), 8 GB RAM, Intel HD 5300, SSD 512 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 1x USB 3.0 a 1x USB 2.0 s Win 8.1 64bit činí 31 404 Kč bez DPH (37 999 Kč s DPH).

Představení

Diskuse