Lenovo ThinkPad Yoga 15 – těžkotonážní artista s pracovní aktovkou

24. 8. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Nadpis dnešního článku možná zní šroubovaně, ale podařilo se mi do něj vměstnat všechny základní vlastnosti tohoto notebooku. ThinkPad Yoga je pevný a dobře zpracovaný konvertibilní notebook, lze mu ovšem vyčítat trochu vyšší hmotnost. Výbava je výborná, výpočetní výkon správně naškálovan a zaměřený především na business uživatele, ale nechybí ani možnost slušné dedikované grafické karty.

Lenovo ThinkPad Yoga 15 – těžkotonážní artista s pracovní aktovkou

ThinkPady jsou dlouhodobě určitým etalonem business notebooků – pevné, mobilní, s velice konzervativním designem a nekompromisní kvalitou. Ale také svým způsobem ošklivé – nebo krásné, to je subjektivní, každopádně designově mají svou tvář. Výše řečené ovšem platí především pro vlajkovou loď značky – řadu T. IBM se toho drželo poměrně spolehlivě, ovšem Lenovo počítačovou divizi od IBM před 10 lety koupilo a značku ThinkPad začalo využívat mnohem extenzivněji, vznikaly nové třídy, některé úspěšnější, některé méně. Srovnávat třeba ThinkPady Edge s Téčkovou řadou není jednoduché. Přesto přízeň klientů Lenovo neztratilo a ThinkPady mají dobrou pověst stále. Jak se povedlo Lenovu zakomponovat filosofii ThinkPadů do hravého konceptu Yoga?

ThinkPad Yoga 15 není první ani jediná Yoga pod značkou ThinkPad. Přebírá řadu obvyklých znaků těchto modelů a na první pohled k ThinkPadům patří. Jediným výraznějším pojítkem s Yogami je tedy dvojitý kloub otvírání víka displeje, který umožňuje onu „konvertibilitu“, tedy používání notebooku i jako tabletu. Počítač je stále černý, bez zvláštních křivek, zato zůstala hořčíková roll-cage, tedy vnitřní „klec“, nebo spíše rám, na jednotlivé komponenty. Překryta je plasty. Osazena je plnohodnotná klávesnice s numerickým padem a „zámkem“ pro zamknutí funkcí při práci v módu tabletu, nechybí ani známé poznávací znamení ThinkPadů – dvojí ovládací zařízení, totiž touchap a trackpoint s vlastní sadou tlačítek a červenou „čepičkou“ mezi písmeny G, H a B na klávesnici.


Rozměry notebooku jsou 383 x 256 x 21 mm, nepatří tedy mezi právě nejmenší, ale zato je docela štíhlý. Hmotnost patří mezi ty méně sympatické vlastnosti tohoto notebooku, hodnota 2,3 kg je sice na průměru 15'' notebooků, ovšem tady mluvíme o ne zrovna levném pracovním přístroji, u kterého se očekává časté přenášení a práce v tablet módu. Tomu hmotnost tedy nenahrává, výhodou je pevnost a doba výdrže. Notebook je totiž dodáván se čtyřčlánkovou Li-Pol baterií s výkonem 66 Wh, která se značně podílí na navýšení hmotnosti. Při běžné práci se zapnutou Wi-Fi ovšem vydrží téměř 7 hodin, v idle módu pak přes 18 hodin.

Všechny konfigurace ThinkPadu Yoga 15 jsou dodávány s dotykovým antireflexním displejem s rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů) o úhlopříčce 15,6''. Lenovo mluví o speciálním odolném povrchu Dragon Trail, nejedná se tedy o známější Gorilla Glass. Technologicky jde o typ IPS, jistotou je tedy dobré podání barev a široké pozorovací úhly. Podsvícení celkem samozřejmě obstarávají LED.


ThinkPad Yoga 15 je nabízen s výběrem ze tří nejobvyklejších procesorů Intel generace Broadwell ve svých řadách. Pro náročné je to Intel Core i7-5500U (2x 2,4 GHz (3,0 GHz s technologií Turbo Boost), 4 MB L3 cache, TDP 15 W), střední třídou je tu Intel Core i5-5200U (2x 2,2 (2,7 TB) GHz, 3 MB L3 cache, TDP 15 W), pro spořivé pak Intel Core i3-5010U (2x 2,1 Ghz (bez TB), 3 MB L3 cache, TDP 15 W), žádnému z procesorů nechybí technologie Hyper-Threadingu pro virtuální zpracování 4 vláken. V čipu je přítomný i integrovaný grafický čip Intel HD 5500, který zvládne až na náročnější 3D hry všechnu běžnou činnost. Pokud si na pracovním notebooku i rádi zahrajete (nebo pracujete s 3D modelováním apod.), je možné nakonfigurovat sestavu s dedikovanou kartou NVIDIA GeForce 840M se 2 GB paměti. Sice se nejedná o nejnovější generaci karty od NVIDIA, ale je to velice rozumná volba – obě karty používají tentýž čip a jsou si tak blízké, jak jen si NVIDIA dovolí, aby je ještě mohl označit jako dva po sobě jdoucí modely. Operační paměť používá moduly DDR3-1600, na základní desce jsou dva sloty. V továrních konfiguracích najdete 4 nebo 8 GB, vždy realizované 4GB moduly, jedno- nebo dvoukanálové zapojení je tedy možno vyvodit z osazené kapacity.


Jako datové úložiště slouží jak SSD, tak HDD v závislosti na konfiguraci, potkat se můžete s 240GB nebo 256GB či 512GB SSD, pevné disky jsou obvykle 500GB s rychlostí rotace 5400 ot./min. Vzhledem k cenám a výkonu, pokud nejste kruciálně závislí na kapacitě disku, volte SSD, rozdíl je často právě jen v kapacitě (konfigurace s Core i3 a SSD může být levnější než s Core i5 a HDD).

V komunikační výbavě nebudeme snad nic postrádat, i když není tak obsáhlá, jak by někteří mohli od ThinkPadu očekávat. Wi-Fi konektivitu zajišťuje adaptér se standardy b/g/n/ac. Z bezdrátových technologií nechybí ani Bluetooth 4.0. USB konektory jsou 3, dva ve specifikaci 3.0, poslední samozřejmě 2.0. Doplňuje je konektor HDMI pro výstup obrazu. K dispozici je i slot čtečky SD paměťových karet. K dispozici je i dokovací port OneLink. Jediný 3,5mm jack umožňuje připojení sluchátek s mikrofonem. O zabezpečení se stará pouze zámek Kensington, TPM, čtečka otisků prstů či SmartCard by mohla některým uživatelům citelně chybět. Připravena je pozice pro SIM kartu a LTE datový modul.


Lenovo ThinkPad Yoga 15 je dodávána s operačním systémem Windows 8.1 či 8.1 Pro podle konfigurace, vždy s upgradem na Windows 10. Součástí dodávky je i bohatá výbava firemními programy i dodatečného software v podobě trial verzí antivirů a kancelářského balíku MS Office. Záruka je poskytována ve standardní délce 24 měsíců a 12 měsíců při nákupu na IČ.

Koncová cena pro Lenovo ThinkPad Yoga 15 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-5500U (2x 2,4 GHz (3,0 GHz s technologií Turbo Boost), 4 MB L3 cache, TDP 15 W), 8 GB DDR3 RAM, dedikovanou grafickou kartou NVIDIA GeForce 840M, 256GB SSD, Wi-Fi ac, Bluetooth, 2x USB 3.0 + 1x 2.0, dokovacím portem a Windows 8.1 Pro 64bit činí 32 554 Kč bez DPH (39 390 Kč s DPH).

Představení

Diskuse