Panasonic Toughbook CF-54 – 14'' obrněnec střední třídy

9. 3. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Panasonic je známý svými odolnými notebooky. Toughbook CF-54 patří podle jeho vlastních slov do střední třídy odolnosti, nabízí 14'' displej s dotykovým ovládáním, procesor Intel s architekturou Broadwell, dlouhou výdrž na baterie, široké možnosti konfigurace, dokování, nadstandardní konektivitu a v rámci odolných notebooků i překvapivě malé rozměry. Jak je ovšem u Panasonicu zvykem, za kvalitu je nutno poněkud připlatit.

Panasonic Toughbook CF-54 – 14'' obrněnec střední třídy

Panasonic Toughbook je vždy trochu neobvyklý počítač, bez ohledu na model či číslo. Trochu přerostlé notebooky „cihloidního“ vzhledu jsou málokdy krásné, alespoň v běžném slova smyslu, byť designéři na nich zajisté svou práci odvedli. Ovšem na první pohled je vidět priorita – odolnost a bezpečnost. S Toughbooky se můžete vydat prakticky kamkoli, do pouště, na ponorku... co vás napadne. Model CF-54, který si představíme dnes, je určen především pro firemní použití, ovšem nikoli do rukou manažerů, ale spíše specialistů pracujících v terénu. Panasonic výslovně zmiňuje diagnostiku automobilů a pracovníky v krytých průmyslových provozech (výrobní haly, dílny), tedy místa, kde není příliš vysoké nebezpečí setkání se s vodou, ale hrozí různé pády (garantovaná odolnost pro pád z výšky až 76 cm) a „šťouchance“, případně prach a nečistoty. Notebook by měl být vysoce odolný proti vibracím, takže je možné ho dokovat ve vozidlech.

Design notebooku to přímo vyvolává do světa – mě jen tak nerozbiješ. Panasonic to zajistil šasi z magnéziové slitiny, která má navíc zevnitř výztuhy v podobě šestiúhelníkové voštiny, tedy vzorku včelí plástve, který patří mezi ty, které nejlépe rozvádí pnutí a tlaky. Z estetického hlediska se jedná o uměřený industriální design, ergonomie rozhodně nebyla zanedbána (příkladem může být podsvětlená klávesnice) a notebook nevypadá špatně, ale stylovka je to jen v opravdu hodně posunutém významu.


Ani rozměry nás po pohledu na pár fotek příliš nepřekvapí, 345 x 272 x 29,8 mm patří sice k notebookům s obrazovkou o nějaký ten palec větší, ale za pevnost a odolnost to stojí. Pozornost si zaslouží tloušťka notebooku, které už není o nic větší než u průměrného 17'' přístroje, zejména víko notebooku je opravdu tenké. Li-ion baterie má šest článků a výkon 46 Wh, dobu výdrže, která s touto základní baterií činí 11 hodin, je možno prodloužit přidáním sekundární baterie (6 článků, 32 Wh) až na 18 hodin. Notebook může být též vybaven funkcí hot swap, hlavní baterii lze tedy vyměnit za chodu notebooku za jinou, aniž by bylo nutno notebook vypínat.

Toughbook CF-54 je vybaven displeji s úhlopříčkou 14'', vybírat lze buď ze základního HD ready TFT panelu (1366 x 768 pixelů), který pro řadu příležitostí může zcela stačit, vyšší konfigurace poskytne dotykový Full HD (1920 x 1080) panel s IPS matricí. Oba úpanely jsou samozřejmě podsvětleny LED.


Počítač je vybaven dvoujádrovým procesorem Intel Core i5-5300U generace Broadwell (2,3 (2,9 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), s podporou všech dostupných technologií včetně vPro. Výkon je bezesporu dostatečný pro všechny běžné aplikace i multitasking. O grafický výkon se stará jak integrovaný Intel HD 5500, tak dedikovaná karta AMD FirePro M5100. To je profesionální grafika střední třídy, která sice byla představena už v roce 2013, ale stále má co nabídnout a přestože je samozřejmě optimalizovaná pro použití v profesionálních programech (Specviewperf 22 Maya 67,8 fps), o její síle něco vypovídá i fakt že na nižší detaily si hravě poradí i s nejaktuálnějšími hrami (Thief – 33,4 fps, GRID: Autosport – 213 fps). Výrobce osadil 4 GB DDR3-1600 v jediném modulu, doporučit lze rozšíření, neboť druhý paměťový slot zůstal neobsazený.

Datové úložiště nabízí možnost zvolit jak SSD o kapacitách 128 nebo 256 GB, tak 5400otáčkový SATA pevný disk s kapacitou 500 GB. Nechybí ani modulární šachta, ve které může být optická mechanika, samozřejmě v DVD Super Multi provedení, nebo ji lze nahradit sekundární baterií, případně PC Card slotem nebo čtečkou SmartCard. V této oblasti tedy není notebooku co vytknout.


Konektivita je na nadstandardní úrovni. Najdeme zde gigabitový Ethernet (může být i zdvojený), Bluetooth verze 4.0 i Wi-Fi /ac s hardwarovým přepínačem. Možno je i osadit 4G/LTE bezdrátový modem nebo GPS modul. A na bocích přístroje najdeme trojici USB 3.0, následuje HDMI konektor, dvojice audiokonektorů (in, out) a konektor pro replikátor portů. Notebook také obsahuje místo pro jeden konfigurovatelný port, můžete vybrat z druhého LAN portu nebo dalšího USB. Osadit lze i VGA a dokonce sériový port (vhodny pro připojení k řadě průmyslových robotů nebo CNC strojů apod.), ty je však zapotřebí při objednávce zvlášť nakonfigurovat a oba konektory si vyžádají speciální krytky, které mírně navýší rozměry notebooku. Za samozřejmost jsou považovány čtečka SD karet i 2Mpx webkamera s mikrofonem a dvojicí reproduktorů.


Notebook je v vybaven operačním systémem Windows 8.1 Pro s možností downgrade na 7 Professional. Výbavu programy třetích stran Panasonic neuvádí. Záruka platí po dobu 36 měsíců na notebook a 60 měsíců na náhradní díly s provedením opravy u zákazníka do 96 hodin, lze využít i prodloužení záruky (až na 5 let), rozšíření záruky na náhodná poškození, baterii nebo pevný disk.

Koncová cena pro Panasonic Toughbook CF-54 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-5300U (2,3 (2,9 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 4 GB RAM, s dedikovanou grafikou AMD FirePro M5100, SSD 128 GB, Wi-Fi, BT, 3x USB 3.0, Wi-Fi a s Win 8.1 Pro činí 61 343 Kč bez DPH (74 225 Kč s DPH), nejlevnější verze s HD ready displejem a 500GB HDD a pouze integrovanou grafickou kartou by měly začínat na 42 151 Kč bez DPH (51 002 Kč s DPH).

Představení

Diskuse