Toshiba Satellite Pro A50 - Základní firemní model stále s DVD

14. 9. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Toshiba představila svůj základní business model z řady Satellite Pro. Jde o relativně univerzální počítač se základním výkonem zprostředkovaným procesorem Intel Core i5 v nízkonapěťové variantě. Výhodou tohoto notebooku může být matný displej, přítomnost optické mechaniky a rozumná cena.

Toshiba Satellite Pro A50 - Základní firemní model stále s DVD

Satellite Pro je řada notebooků na půl cesty mezi business klientelou a domácími uživateli. Nabízí rozumné ceny, dobré zpracování a základní výkon, který je dobrý na běžnou kancelářskou práci a základní multimédia. Notebook nevypadá nijak „stylově“ ani si na něm neužijete zábavu s nejnovějšími herními tituly, ale to, co dělat má, umí dobře a za rozumnou cenu. A ze svého pohledu bych ještě jako plus přidal fakt, že Toshiba není úplně nejrozšířenější značkou na trhu, znamená tedy pro uživatele v Čechách jakousi originalitu. Přitom značka má pořád velmi dobrý zvuk a třeba řada Portégé trvale patří mezi to nejlepší mezi ultramobilními notebooky. Firma tedy má rozsáhlé know-how a umí ho implementovat i do nižších řad.

Satellite Pro se spoléhá na matný černý povrch s jemnou texturou, který by měl být poměrně odolný vůči ušpinění či mastným otiskům, materiálem jsou především plasty. Černá je i klávesnice s numerickým padem, popisky jsou bílé, vzhledem k základní vybavě není přítomno ani podsvícení. O polohování se stará dvojtlačítkový touchpad.


Teď k řeči čísel: Šasi má rozměry 379 x 258 x 23,95 mm, patří tedy mezi ty průměrně štíhlé, a hmotnost 2,3 kg také patří k těm nejlepším v kategorii 15'' notebooků. Toshiba je v tomto případě extrémně tajnůstkářská ohledně použité baterie, Jde o Li-Ion typ, ovšem výkon či kapacitu se mi nikde dohledat nepodařilo.

15,6'' displej má jen nejzákladnější parametry. Jde o TN TFT typ, rozlišení je pouze HD ready (1366 x 768 pixelů), výhodou je matný antireflexní povrch, který mají pracovníci ve firemní sféře obvykle raději.


Toshiba osadila do této konfigurace naprosto mainstreamový procesor v nejlepším slova smyslu, ostatně osobně bych se vsadil, že tento bude patřit mezi nejprodávanější v této generaci – Intel Core i5-5200U(2,2 (2,7 TB) GHz, 4 MG L3 cache, 15 W TDP). Svou část požadovaného výkonu dodá i integrované grafické jádro HD 5500, které si hravě poradí s jakoukoli 2D aplikací včetně 4K videa, slabší bude v 3D aplikacích, i když starší nebo méně náročné hry si v nízkých detailech zahrajete. V přístroji jsou dva paměťové sloty, standardně jsou osazené jediným 4GB DDR3-1600 modulem, ovšem dalšímu rozšíření nic nebrání.


Pro ukládání dat tu máme pevný disk s kapacitou 500 GB a rychlostí rotace ploten 7200 otáček za minutu. Vzhledem k tomu, že optické mechaniky rychle mizí ze stále větších notebooků, může být její přítomnost v této Toshibě výhodou, jedná se o běžnou DVD Super Multi Dual Layer vypalovačku.


Konektivita je zcela vyhovující: Wi-Fi a/b/g/n od Intelu stejně jako Bluetooth 4.0+LE a gigabitový Ethernet. Co se týče portů, najdete zde dvojici USB 3.0 a jeden port USB 2.0, kombinovaný audiokonektor (In+Out) a jeden HDMI port. Dále slot pro čtečku paměťových karet SD/HC/XC a MMC. Samozřejmě nechybí ani webkamera (1,3 Mpx) a duální integrovaný mikrofon. Zvláštností je fakt, že se nikde v oficiální dokumentaci nezmiňuje VGA port, přestože na fotkách je. Vysvětlit to neumím.


Notebook je dodáván bez operačního systému, přesto ve výbavě najdete utility od výrobce a řadu dalšího software jako je MS Office 2013 trial, McAfee Internet Security a další. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Toshiba Satellite Pro A50 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-5200U (2,2 (2,7 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), 4 GB RAM, SATA HDD 500 GB 7200 rpm, Wi-Fi, Bt 4.0, 2x USB 3.0 a 1x USB 2.0 bez OS činí 14 312 Kč bez DPH (17 318 Kč s DPH).

Představení

Diskuse