Acer Aspire F15 F5-572G – esence multimediálního počítače

11. 1. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pokud se zeptáte, co dnes tvoří dokonale průměrný stroj pro domácí použití, odpověď bude jednoduchá – 15'' displej, nízkonapěťový procesor Intel Skylake, dedikovaná grafika NVIDIA, 1TB disk a plastové šasi. Acer Aspire F15 tvoří přímo esenci těchto nejzákladnějších vlastností.

Acer Aspire F15 F5-572G – esence multimediálního počítače

Pokud se podíváme na nejběžnější využití domácího počítače, škála činností nebude nijak široká – web, web, web, pak trochu hraní, zase web, filmy v posteli a skladiště fotek. Pár lidí na něm sestříhá něco na youtube, někdy se musí napsat seminárka do školy nebo výjimečně dopis, který se vytiskne na papír a nepošle mailem, nejčastěji něco pro úřady. Právě z těchto nejběžnějších činností vykrystalizovala sestava Aspire F15, která všechny tyhle činnosti zvládne na jedničku, dokázala udržet přijatelnou cenovku a slovo „průměr“ uvedené v záhlaví článku tedy rozhodně není myšleno nikterak pejorativně.

Co notebooku chybí? Možná trochu charakteru nebo duše, pokud něco takového od notebooku očekáváte. Něco, podle čeho poznáte ten „svůj“ tak, jako to celá léta znali majitelé ThinkPadů nebo třeba mininotebooků Portégé. Z pohledu ceny a výkonu to je ale zcela nekvantifikovatelné a Aspire F15 se za nedostatek něčeho takového podle mého stydět nemusí a na ničem mu to neubírá.


Abych od dojmů přešel k faktům: 381 x 256 x 29,2 mm jsou rozměry notebooku, v rámci kategorie patří možná mezi ty malinko tlustší, ale stále normální. Hmotnost 2,4 kg patří u 15'' notebooků k přijatelným hodnotám, i když také patří spíše minusové straně průměru. Šasi je celé plastové, má matný povrch s dezénem připomínajícím textilii. Klávesnice sice není podsvícená, ale má i numerický pad. O polohování se stará obvyklý touchpad. Chod bez přístupu k elektřině zajišťuje čtyřčlánková Li-Ion baterie s kapacitou 2520 mAh a výkonem 65 Wh, dobu výdrže výrobce nespecifikuje, ale to bývá v poslední době zvykem. Vzhledem k použitému Skylake procesoru lze očekávat dostatečnou dobu výdrže pro běžné domácí použití nebo při sledování filmů v dopravních prostředcích, po zapnutí dedikované grafiky bude doba výdrže samozřejmě spíše v rámci desítek minut než hodin.


Pod víkem najdeme 15,6'' displej s rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů) s TFT matricí. Podsvícení samozřejmě obstarávají LED. Má antireflexní povrch, u Aceru nazývaný ComfiView. Antireflex v různé kvalitě se stává dnes pomalu standardem nejen u kvalitních IPS panelů, zážitek z obrazu určitě o něco vylepší, ale stejně bych si přál, aby i u notebooků této cenové třídy TFT panely pomalu vymizely.

Králem střední třídy se podle očekávání stal procesor Intel Core i5-6200U (2,3 (2,8 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W) s grafickým integrovaným čipem Intel HD Graphics 520. Slučuje v sobě dostatečný výkon i pro hraní náročnějších her, pokud je tedy utáhne grafika, nízké TDP a spotřebu energie, vysokou efektivitu a dobře vybalancovanou cenu. Protože integrované grafiky stále nestačí rychlosti nárůstu požadavků nových her, zvykli si výrobci osazovat i do notebooků střední třídy dedikované karty. Díky technologii Optimus nezatěžují baterii, pokud jejich výkon doopravdy nepotřebujete, a i když nenabízejí zrovna úchvatný zážitek, pro základní hraní to stačí. Aktuálně je stejně jako nízkonapěťový Skylake nejpoužívanější dedikovanou kartou NVIDIA GeForce 940M s jádrem Maxwell a 2 GB DDR3L vyhrazené paměti. Klidně bych se vsadil, jakkoli nemám žádná „tvrdá“ data, že jde o nejprodávanější mobilní kartu dneška. Snad jen Assassins Creed a loňský Batman mají takové nároky, že si je nezahrajete ani v nejnižším nastavení, naopak celá řada loňských her poběží i na střední detaily (Reinbow Six Siege, Metal Gear Solid), nebo dokonce v nativním rozlišení displeje (FIFA 16, World of Warships). Paměťový systém představuje 8 GB DDR3L-1600, na desce jsou dva sloty, zda je osazen pouze jeden modul, či pár 4GB, nelze z popisků říci, ale 8 GB je pro většinu uživatelů dostatečné a rozšíření netřeba doporučovat, integrovaná karta zvládne běžné úkoly i v případném single-channel zapojení, na těžší úlohy tu je stejně dedikovaná NVIDIA.


Jako datové úložiště slouží 1TB pevný disk s rychlostí rotace ploten 5400 otáček za minutu. Jedná se také o notebook, který stále disponuje optickou jednotkou, ve výbavě je Super Multi DVD vypalovačka, podporuje dokonce i „dlouhověká“ media M-Disc. Přestože mně by už nechyběla, někdo její přítomnost může považovat za užitečnou.

Co se týče konektivity, stěžovat si nelze nejspíše na nic, je zde Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 i gigabitový Ethernet (LAN 10/100/1000). Z portů je k dispozici dvojice USB 3.0 a jeden port USB 2.0, následuje HDMI a dokonce i starý VGA výstup, který ocení ti, co pracují stále se starými projektory. Kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku), mikrofon a webkamera doplňují výbavu po stránce multimediální a čtečka paměťových karet.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 10 Home. O dalším software se výrobce nezmiňuje, ale lze předpokládat přítomnost běžného vybavení včetně trialu bezpečnostního programu. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Acer Aspire F15 F5-572G v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-6200U (2,3 (2,8 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 8 GB RAM, NVIDIA GeForce 940M, HDD 1 TB, Wi-Fi ac, Bt 4.0, USB 3.0+2.0 s Win 10 činí 17 347 Kč bez DPH (20 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse