Acer Aspire Switch 10V – procesory Cherry Trail v 10'' tabletu s připojitelnou klávesnicí

22. 2. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Acer Aspire Switch 10V je inovovaný 10'' tablet s magneticky připojitelnou klávesnicí a procesorem Intel Atom generace Cherry Trail. Nenabízí sice příliš výkonu, ale vyvažuje to dlouhou výdrží na baterie a LTE modemem, takže stran konektivity nejste omezeni pouze signálem Wi-Fi.

Acer Aspire Switch 10V – procesory Cherry Trail v 10'' tabletu s připojitelnou klávesnicí

Acer Aspire Switch se už v naší redakci objevil dvakrát – jak v představení, tak v recenzi na typ 10 E. Inovované „Véčko“ přináší zlepšené uchycení tabletu v odpojitelné klávesnici, lepší displej a novou hardwarovou platformu. Naopak tablet samotný se nijak nezměnil – stejné šasi, stejná baterie a doba výdrže, stejný design.

Mezi lidmi nejsou tablety s připojitelnou klávesnicí úplně nejoblíbenější a nevídám je úplně často, ale zdá se, že svůj kousek trhu si vydobyly, alespoň prozatím. Výhody jsou zřejmé – máte lehounké a ultramobilní zařízení, ale stále můžete bez problému používat klávesnici pro psaní kratších textů – třeba poznámek na jednáních nebo mailů. Samozřejmě co do ergonomie jde o kompromis a začínajícímu spisovateli pro jeho první román bych to určitě nedoporučil, ale rychlost i přesnost psaní je proti používání dotykové klávesnice na obrazovce zařízení násobná.


Tablet je umístěn v kovové „vaně“ víka displeje, pod kterou se skrývá většina důležitého hardware. Klávesnice je plastová, lehoučká a lze vůči tabletu otevřít natolik, že vykazuje lehké tendence přepadávat dozadu. Barevně jde o kombinaci přiznaného kovu a plastu s potiskem textilního paternu na povrchu obou částí. Ten má dodat vyšší míru elegance a také jistější úchop – přístroj neklouže v ruce. Rozměry 262 x 180 x 20,5 mm a hmotnost 1,09 kg pro celek znamenají, že se nejedná právě o nejlehčí tablet, ale odpojením klávesnice lze samozřejmě hmotnost snížit. Ostatně proti minulé generaci jde i o nepatrně lepší hodnoty. Baterie je pouze v tabletové části, tedy ve „víku“. jedná se o dvoučlánkovou Li-Pol baterií s kapacitou 8060 mAh a výkonem 30 Wh. Výdrž Acer sice neuvádí, ale podle testů při prohlížení filmů vydrží kolem 9,5 hodiny.

V tabletu najdeme 10,1'' IPS displej s Full HD rozlišením (1920 x 1200 pixelů), je dotykový a podání barev a především pozorovací úhly jsou o úroveň lepší než u TFT technologie. Podsvícení samozřejmě obstarávají diody (LED) a celý je překryt bezpečnostním sklem Gorilla. Lze říci, že IPS displeje jsou jednoznačně pro tablety vhodnější, ani s menším rozlišení na této úhlopříčce problém nemám.


V Aspire Switch 10 je použit nízkonapěťový čtyřjádrový procesor s architekturou Airmont, která je vyráběna 14 nm procesem. Vnitřně se dělí na Braswell, který je s 4,5 W TDP určen pro nejmenší notebooky, a Cherry Trail s TDP 2 W, který najdeme právě v tabletech. Zde se jedná o model Intel Atom x5 Z8300 (4x 1,44 (1,84 TB) GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 2 W) s podporou technologie Turbo Boost. Pro výkon grafických operací slouží integrovaný čip z procesoru, tedy Intel HD se základní frekvencí 200 MHz a Burst Frekvencí (analogie k Turbo Boost) 500 MHz. Má 12 výpočetních jednotek a výkon dostačující právě na běžné kancelářské využití a sledování filmů. 3D výkon je v podstatě zanedbatelný, ale podobné tablety prostě nejsou pro hraní her určeny.Paměťový systém představují 2 GB DDR3-1600 běžící v single-channel módu, rozšíření samozřejmě možné není.

Jako datové úložiště slouží 64 nebo 32 GB flashdisk připojený přes eMMC. Není tedy úplně nejrychlejší, je ovšem dokonale tichý a protože i procesor s TDP 2 W je chlazen pasivně, máte k dispozici dokonale bezhlučné zařízení. Úložiště lze zvětšit ještě o dalších 128 GB pomocí SSD karty. Z tabletu se ani pak nestane zrovna vhodné skladiště pro filmy, v HD kvalitě, ale obecně u těchto mobilních zařízení bych kombinaci 64+128 GB považoval za dostatečnou. Naopak u menší paměti už budete muset místem šetřit, on samotný operační systém zabere dost prostoru, k tomu pár aplikací a na data opravdu moc nezbývá.


Co se týče konektivity a portů, Acer připravil Wi-Fi a/b/g/n a Bluetooth 4.0 adaptér. Specialitou je LTE modem pro 4 G bezdrátové připojení. Z portů je k dispozici micro USB 2.0, micro HDMI, slot pro microSD, kombo audiojack (in+out), HD webkamera a mikrofon. Na klávesnici pak ještě USB v plné velikosti.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 10 Home. Acer nabízí i všechny základní utility a obslužné programy sdružené pod názvem Acer BYOC. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Acer Aspire Switch 10 V v konfiguraci s procesorem Intel Atom x5 Z8300 (4x 1,44 (1,84 TB) GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 2 W), 2 GB RAM, 64 GB eMMC, Wi-Fi, Bt 4.0, 1x USB 3.0 micro a 1x USB 2.0 s Win 10 Home činí 11 562 Kč bez DPH (13 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse