Acer Aspire V3-372T (V13) – Intel Iris Graphics 550 ve 13'' těle

4. 4. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Aspire V13 nabízí jeden z nejlepších poměrů mezi herními schopnostmi a TDP, potažmo spotřebou energie. Jeho hlavním lákadlem je totiž procesor Intel Skylake s 28 W TDP a integrovanou Iris Graphics 550, která přináší nejvyšší výkon mezi integrovanými řešeními. A kolem této jednotky je postaven sympatický 13'' notebook s Full HD obrazovkou, SSD úložištěm a vysokou mobilitou.

Acer Aspire V3-372T (V13) – Intel Iris Graphics 550 ve 13'' těle

Nejprve k malé nesrovnalosti v nadpisu a úvodu. Acer naprosto standardně používá dvojí značení, totiž „hrubé“, které se lépe pamatuje a označuje celé „rodiny“ modelů, to je v našem případě Aspire V13. Na první pohled se i nepříliš poučený zájemce může dozvědět, že notebook má 13'' obrazovku, to podle označení za písmenem, že je z řady V, tady už bude nejspíše tápat, ale obecně jde o mid-low dnotebooky, a že jde o řadu Aspire, tedy tu určenou pro domácího spotřebitele. Naopak z přesnějšího modelového označení, „jemného“, tedy V3-372T se nedozví tolik, ale model je označen naprosto přesně včetně konfigurace, takže se pak snadno vyhledává u prodejců.

Dnes představovaný modul na první pohled ničím extra nevyniká, i když není nezajímavý. Jde o běžný domácí notebook určený pro domácí uživatele s potřebou vlastnit něco hodně mobilního. Design směřuje ke stylovosti, to zejména hezky texturovaným víkem displeje, jinak jde o běžný plastový notebook s jednoduchým a čistým designem, který rozhodně nikoho neurazí, ale k některým propracovaným skvostům, které představovalo blahé paměti Sony mezi svými Vaio, což byly často čistokrevné stylovky, má také trošku dál.


Plasty sice nepatří mezi nejušlechtilejší a nejpevnější materiály, přesto se Aceru podařilo vyrobit příjemně štíhlé tělo s rozměry 327 x 228 x 19,7 - 20,7 mm. Hmotnost 1,6 kg patří i v rámci kategorie 13'' notebooků k lepšímu průměru, ovšem na cestách vás nějak přehnaně tížit nebude, i když je o dekagram těžší než podobný notebook řady ES, ten má ovšem znatelně nižší výkon. Mobilitě je podřízeno mnohé, i tříčlánková Li-Ion baterie s kapacitou 3315 mAh. Dobu výdrže výrobce neudává, vzhledem k použitým komponentách by však neměla zklamat.

Pod víkem najdeme 13,3'' dotykový displej s rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů). Podsvícení samozřejmě obstarávají LED. Má matný antireflexní povrch, což u mobilně zaměřených přístrojů oceňuji, Navíc se jedná o moderní IPS technologii, která i přes dotykovou vrstvu dodá kvalitní barvy a široké pozorovací úhly, obrazovka je jistě jednou ze silných stránek tohoto notebooku


V Aspire Aspire V3-372T najdeme procesor Intelu založený na architektuře Skylake, ovšem z řady s TDP 28 W. Jde o specifickou kategorii, které je na polovině cesty mezi nízkonapěťovými a výkonnými modely. Vyšší TDP má na svědomí především integrovaná grafická karty Intel Iris 550 s 94 MB rychlé eDRAM paměti, 48 výpočetními jednotkami. Jádro je v základu laděno na 300 MHz, ale díky Turbo Boost technologii se může přetaktovat až na 1100 MHz. Výsledkem je schopnost soutěžit i s dedikovanými kartami jako je NVIDIA GeForce 930M, tedy při dvoukanálovém zapojení pamětí. Samotná procesor má označení Intel Core i5-6267U (2x 2,9 GHz (3,3 TB) GHz, 4 MB L3 cache, TDP 28 W). Můžete si povšimnout vyšších taktů, než kolik mají běžné nízkonapěťové procesory – díky vysokému sdílenému TDP se při menším vytížení grafiky může snadno „rozpálit“ alespoň procesor. Herní výkon je v oblasti integrovaných karet téměř neuvěřitelný, bez problémů si v nižším nastavení zahrajete i nejnovější hry typu Metal Gear Solid V (55 fps), i starší náročné hry běží uspokojivě (Thief – 25 fps, Metro: Last Lights – 41 fps). Paměťový systém představuje 8GB modul DDR3L. Na desce jsou naštěstí dva sloty, není tedy problém paměť rozšířit a užívat si plného výkonu grafické karty.

Jako datové úložiště slouží častěji 256GB SSD připojené přes SATA rozhraní. Optická mechanika si do přístroje cestu nenašla, ale to je u této kategorie samozřejmé.


Co se týče konektivity, do Aceru se vešlo vše potřebné, tedy Wi-Fi a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.0 i gigabitový Ethernet, který se do tenčích přístrojů již nevejde. Z portů je ovšem k dispozici dvojice USB 3.0 a jeden USB 2.0, následuje micro HDMI, kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku) a čtečka paměťových karet SD /HC/XC, HD webkamera a mikrofon.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 10 64bit. Acer nabízí i všechny základní utility a obslužné programy. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Acer Aspire V3-372T v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-6267U (2x 2,9 GHz (3,3 TB) GHz, 4 MB L3 cache, TDP 28 W), 8 GB RAM, Intel Iris Graphics 550, SSD 256 GB, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bt 4.0, 2x USB 3.0 1x 2.0 s Win 10 činí 19 826 Kč bez DPH (23 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse