Acer TravelMate P258 – základní pracovní notebook s TPM

11. 7. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

TravelMate P258 je aktualizovaná verze 15'' kancelářského počítače. Jde o jednodušší přístroj, ale pořád nabídne Full HD obrazovku, procesory Intel Core aktuální generace Skylake, SSD disk, zabezpečení pomocí TPM čipu a v základu Windows 7 Pro s možností upgrade na Windows 10.

Acer TravelMate P258 – základní pracovní notebook s TPM

Na co je potřeba počítač v kanceláři? Zejména pokud nejste nějaký vrcholový manažer nebo specialista na grafiku? Nejčastěji na připojení k tiskárně, firemní síti a sdíleným věcem na Google Drive a kalendáři. Zapnutá jsou vedle sebe čtyři okna – Word, firemní databáze, prohlížeč s Facebookem a Solitaire :-D Ne snad do slova, nerad bych se někoho dotknul, ale spousta specialit a vychytávek, které najdeme v pracovních počítačích, většina uživatelů ani nevyužije. Acer patří v této třídě mezi ty dražší, neboť právě nabízí pár takových věcí, které mohou něco na práci vylepšit, ale málokdo je nějak častěji používá, pokud hodně necestuje, příkladem může být třeba právě TPM čip. A velká část notebooků s tímto určením používá slabší a levnější procesory Celeron nebo Pentium, v tomto případě je přítomnost procesorů Intel Core trochu dvojsečná – na jednu stranu máte k dispozici opravdu hodně výkonu a nejlepší technologie, na druhou stranu to v porovnání s výše jmenovanými zvyšuje cenu.

Šasi tento TravelMate sdílí s dalšími 15'' přístroji ve firemní nabídce, namátkou třeba s Aspire F15, hlavním poznávacím znamenám je výrazný čtverečkovaný motiv na víku a základně, Acer ho označuje jako vzor lněného textilu. Celé je z plastu a má rozměry 381 x 256 x 29,2 mm, v rámci kategorie patří možná mezi ty malinko tlustší, ale stále nic zvláštního. Hmotnost 2,4 kg patří u 15'' notebooků k přijatelným hodnotám, i když také patří spíše minusové straně průměru. Klávesnice sice není podsvícená, ale má i numerický pad. O polohování se stará obvyklý touchpad. Chod bez přístupu k elektřině zajišťuje čtyřčlánková Li-Ion baterie s kapacitou 2520 mAh a výkonem 65 Wh, dobu výdrže výrobce nespecifikuje, ale to bývá v poslední době zvykem.


Pod víkem najdeme 15,6'' displej s rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů) s TFT matricí. Podsvícení samozřejmě obstarávají LED. Má matný antireflexní povrch, u Aceru nazývaný ComfiView. Antireflex v různé kvalitě se stává dnes pomalu standardem nejen u kvalitních IPS panelů, zážitek z obrazu určitě o něco vylepší, ale stejně bych si přál, aby i u notebooků této cenové třídy TFT panely pomalu vymizely.


TravelMate P258 se dodává ve dvou konfiguracích s nízkonapěťovými procesory Intel generace Skylake. Podle mě pro kancelářské nasazení je šikovnější volbou Core i3-6100U (2,3 GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), protože je levnější a přijdete pouze o Turbo Boost technologii, kterou stejně v kancelářském nasazení k ničemu moc nepotřebujete. Ve vyšší konfiguraci je to oblíbený procesor Intel Core i5-6200U (2,3 (2,8 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), ten na rozdíl od Core i3 má navíce právě 500 MHz Turbovýkonu. Oba procesory jsou vybaveny grafickým integrovaným čipem Intel HD Graphics 520. Ten dává k dispozici dostatek výkonu pro sledování firmu, flashové věcičky na netu, samozřejmě i pro kancelářskou práci. Naopak na hraní her se příliš nehodí, stačí jen na méně náročné hry typu FIFA 16 nebo World of Tanks, i zde se sníženými detaily i rozlišením. Paměťový systém představují 4 GB DDR3L-1600, na desce jsou dva sloty, rozšíření o druhý modul tedy nic nebrání.

Jako datové úložiště slouží 128 nebo 256GB SSD, první varianta mi ovšem přijde již nedostačující, ovšem pro striktně firemní používání (žádné skladování filmů nebo více nainstalovaných her či náročnějších programů) je to samozřejmě bez výhrad. Jedná se také o notebook, který stále disponuje optickou jednotkou, ve výbavě je Super Multi DVD vypalovačka, podporuje dokonce i „dlouhověká“ media M-Disc. Přestože mně by už nechyběla, někdo její přítomnost může považovat za užitečnou.

Co se týče konektivity, stěžovat si nelze nejspíše na nic, je zde Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 i gigabitový Ethernet (LAN 10/100/1000). Z portů je k dispozici dvojice USB 3.0 a jeden port USB 2.0, následuje HDMI a dokonce i starý VGA výstup, který ocení ti, co pracují stále se starými projektory. Kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku), mikrofon a webkamera doplňují výbavu po stránce multimediální a čtečka paměťových karet. Pro lepší zabezpečení disponuje notebook i TPM čipem pro zabezpečenou správu hesel.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Professional 64 bit s možností upgrade na Windows 10 Pro. O dalším software se výrobce nezmiňuje, ale lze předpokládat přítomnost běžného vybavení včetně trialu bezpečnostního programu. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Acer TravelMate P258 v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-6100U (2,3 GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 4 GB RAM, Intel HD 520, SSD 128 GB, Wi-Fi ac, Bt 4.0, USB 3.0+2.0 s Win 7 Pro činí 14 868 Kč bez DPH (17 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse