Asus ROG G752VT - s otevřeným násobičem pro progamery

14. 3. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

I mezi herními notebooky vybavenými nejvýkonnějším hardwarem jsou docela velké cenové rozdíly. Pojďme se podívat na jeden z těch nejpokročilejších, který může být vybaven i nejsilnějším mobilním procesorem v nabídce Intelu s možností přetaktování, 4 sloty pro DDR4 paměti a nejsilnější mobilní grafickou kartou. Cena takového kousku se všemi vymoženostmi ovšem atakuje hranici 100 000 Kč.

Asus ROG G752VT - s otevřeným násobičem pro progamery

Republic of Gamers (ROG) – řada modelů určených pro ultimativní hraní bez větších kompromisů se stala během času v podstatě referenční. Ve své kategorii patří mezi nejprodávanější a většina jejích konkurentů se s ní poměřuje. Asus navíc díky této řadě získal punc lepší značky jako celek, to Eurocom nebo Schenker určitě nemají, Alienware je zase poměrně exotická značka, byť pod křídly Dellu se přeci jen stala o něco dostupnější.

ROG G752 je nástupce proslaveného modelu s číslem o jedna menším, má tedy na co navazovat, ale také s čím soupeřit. V nabídce herních Asusů jde o jakousi vlajkovou loď, byť nad ním stojí ještě model GX700 s přídavným modulem vodního chlazení a osazenou desktopovou grafikou. GX700 je ovšem spíše experimentální technologická hříčka a s velkými prodeji se nepočítá, to G752 má být podstatně „běžnější“.

Na českém trhu jsou k dispozici prakticky dva modely, ovšem jejich cenové rozpětí je 45 000 Kč. Samozřejmě oba jsou naprosto špičkově vybavené a na obou je možné bez omezení hrát nejnovější hry na plné detaily. Ovšem v maximální konfiguraci se opravdu dotknete hranice technologických možností dneška. Takovým tahákem, proč připlatit více než cenu fungl nového skvělého herního notebooku je například velice moderní způsob chlazení – 3D Vapor Chamber. Jde o technologii, která byla vyvinuta pro dektopové grafické karty. Jde o mikrodutiny, ve kterých je kapalina, která se působením tepla odpařuje a páry lépe přenášejí teplo na heatpipe chladiče. Úkolem je především co nejvíce zvětšit plochu, která přijímá teplo od procesorů (GPU i CPU). Nutno ovšem připomenout, že toto chlazení je opravdu osazeno jen ve vrcholné konfiguraci modelu G752VT.


Určení tohoto Asusu je na první pohled patrné – hraní, hraní a zase hraní, nejspíše už alespoň na poloprofesionální úrovni, neboť cena za špičkový herní notebook je taky špičková. Využít ho samozřejmě mohou i lidé, kteří potřebují mobilní supervýkon třeba pro 3D modelování. Oproti grafické pracovní stanici má ovšem herní Asus jeden základní nedostatek, totiž displej, který němá dokonale věrné zobrazení barev, i když je stále vysoce nadprůměrný.

Designově jde o reinterpretaci minulého modelu, i když došlo k některým úpravám a vylepšením, zejména směrem k chlazení a reprodukci zvuku, takže lze věřit i marketingovým heslům a novějším a lepším notebooku i pokud nebudeme brát ohled pouze na malý nárůst výkonu díky novějšímu hardware. Šasi je vyvedeno v kombinaci dvou odstínů šedé s červenými doplňky, kterých je spíše méně – podsvícení klávesnice, proužek nad ní nebo doplňky ve výdechu chlazení a na víku displeje, celkový „look“ počítače je ovšem stále velmi agresivní a jeho účel odhadnete na první pohled. V materiálech se doplňují plast (na spodku těla notebooku) s broušeným hliníkem, výsledná pevnost by měla být dostatečná i přes velké rozměry a hmotnost.

Mobilita není ničím, co by tento notebook, potažmo jeho majitele, mělo zajímat. Rozměry notebooku, 428 x 333 x 51 mm, jsou i na herní notebook mírně řečeno naddimenzované, ale dvojice ventilátorů, nadstandardní počet diskových míst i osazená optická mechanika to docela dobře zdůvodňují. Vysokému výkonu odpovídá i hmotnost. 4,6 kg váhy přístroje a další gramy velkého a výkonného zdroje, který kvůli malé výdrži na baterie budete potřebovat prakticky pokaždé, dávají jasně najevo, že přenášení tohoto stroje nebude úplně běžné. Pořád ale máte tu možnost notebook vzít a vyrazit na LAN party nebo si odvézt svoje hraní v jedné brašně na léto na chatu. Baterie má osm článků a s nimi výkon 88 Wh a kapacitu 6000 mAh, výdrž je ovšem pod 2 hodiny, což je při pohledu na hardwarové specifikace pochopitelné.


17,3'' displej má Full HD (1920 x 1080) rozlišení, LED podsvícení a IPS technologii, která dodá věrné barvy a vysoké pozorovací úhly. Obecně řečeno se jedná o nadstandardně kvalitní panely, pokud ovšem hledíte na notebook okem grafického profesionála, údaj o pokrytí cca 80% barevného prostoru sRGB a 55% AdobeRGB vám dá najevo, že z hlediska profesionální úpravy fotek nebo tvorby digitálního designu se stále nejedná o špičku. Na hraní her je to ovšem naprosto přijatelná volba a zážitek z nich to nijak neumenší.

Herní notebook potřebuje řádnou porci výkonu jak pro grafiku, tak pro data, proto padla volba na plnonapěťové modely aktuální generace Skylake. Základem je běžný Intel Core i7-6700HQ (4x 2,6 (3,5 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W) se všemi technologickými vymoženostmi, jako jeden z mála ovšem nabízí Asus i Intel Core i7-6820HK (4x 2,7 (3,6 TB) GHz, 8 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W) s otevřeným násobičem, a tedy snadnou a ze strany Intelu podporovanou možností přetaktování. A podle všeho pokročilé chlazení vám nějaký ten megahertz navíc odpustí. Oba procesory obsahují plnohodnotný grafický adaptér Intel HD Graphics 530, ovšem kvůli vyvedení externího obrazu ve vyšší kvalitě je technologie Optimus odpojena a notebook vždy využívá grafickou kartu. Tou jsou modely NVIDIA, konfigurovat lze GeForce GTX 965M, GTX 970 i nejsilnější GTX 980M. Na český trh se dodávají pouze konfigurace s nejsilnější z nich, NVIDIA GTX 980M má s 1536 unifikovanými shadery, 256bitovou paměťovou sběrnicí (4x 64 bitů) a 4 nebo 8 GB paměti GDDR5. Jde o druhou nejsilnější kartu s jedním čipem (tedy nebereme v úvahu SLI a Crossfire zapojení), která byla v notebooku kdy použita, prvenství patří její desktopové variantě upravené pro notebooky z již výše zmiňovaného Asusu GX700. Paměťový systém má netypicky k dispozici 4 sloty, i v základu je tvořen 16 GB DDR4-2133, vrcholná verze je osazena 32 GB a řadič by měl podporovat 64 GB, které bude možné osadit, až se na trhu objeví 16GB DDR4 moduly.

Datové úložiště má k dispozici dvojici M.2 slotů a jednu běžnou 2,5'' šachtu a multifunkční šachtu pro optickou mechaniku (MultiBay), kam může být umístěn i druhý disk. Běžná sestava kombinuje 256GB SSD v M.2 slotu s 2TB pevným diskem a DVD vypalovačkou, případně Blu-ray vypalovačkou. Osadit je však možno téměř jakoukoli kombinaci. Specialitou je použití NVMe SSD, které mají sice o něco vyšší spotřebu, ale rychlejší zápis i čtení.


Konektivita je běžná - gigabitový Ethernet, Wi-Fi /ac a Bluetooth. Naopak porty jsou oproti běžnějším notebookům o dost napřed - čtveřice USB 3.0 a jeden USB 3.1 Type-C, je zde HDMI a mini DisplayPort. A vedle kombinovaného audiokonektoru je zde i speciální vstup na mikrofon, webkamera a čtečka paměťových karet. Notebook je vybaven i relativně velkými stereo reproduktory a subwoofrem.

Notebook má nainstalovaný operačním systémem Windows 10 Home. Kromě ovladačů je notebook vybaven i ROG Gaming Center softwarem pro správu uživatelských profilů. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro Asus ROG G752 VT v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-6700HQ (4x 2,6 (3,5 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), 16 GB DDR4 RAM, s dedikovanou grafikou NVIDIA GeForce GTX 980M s 4 GB GDDR5, SSD 256GB a HDD 2 TB, Wi-Fi, 4x USB 3.0, 1x USB 3.1 Type-C, Wi-Fi, Bt a s Win 10 Home činí 53 711 Kč bez DPH (64 490 Kč s DPH).
Za verzi s Intel Core i7-6820HK (4x 2,7 (3,6 TB) GHz, 8 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), 32 GB DDR4 RAMNVIDIA GeForce GTX 980M s 8 GB GDDR5, 2x 512 GB SSD cena činí 82 636 Kč bez DPH (99 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse