Asus ROG GX700 – s vodním chlazením za nejlepším herním zážitkem

24. 10. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Asus ROG GX700 představuje to nejdražší v nabídce Asusu na poli notebooků. Nejen že jde o špičkový herní notebook, ale také jedinečný technologický demonstrátor. Nejzajímavější je na něm totiž duální chlazení. Nemusíte používat jen vzduch, ale můžete chladit i vodou. A proč? Abyste mohli uchladit i přetaktovanou desktopovou GPU od NVIDIA. K tomu přidejme výkonný procesor Intel 6. generace, 32 GB paměti... Ano, na tomhle se bude hrát jedna radost.

Asus ROG GX700 – s vodním chlazením za nejlepším herním zážitkem

Republic of Gamers (ROG) – řada modelů určených pro ultimativní hraní bez větších kompromisů v sobě obsahuje i nejinovativnější produkt za poslední léta – notebook s vodním chlazením! Přesněji tedy s duálním chlazením. Notebook sám o sobě používá běžné vzduchové chlazení, ovšem ke dvěma vývodům na zadní straně lze připnout chladicí dok, a rázem máte k dispozici studenou vodu přímo v srdci počítače a v jeho nastavení položky, které umožňují pracovat desktopové grafické karte NVIDIA GeForce GTX 980 s TDP 180 W, tedy prakticky na plný výkon.

Je to krásné a hlavně to funguje. Technologický zázrak se spoustou serepetiček kolem, Asus třeba dodává i krásný polstrovaný kufr na kolečkách pro přepravu notebooku i s chladicí stanicí, má jednu zásadní nevýhodu. A tou je pochopitelně cena. V době, kdy se pomalu objevují vzduchem chlazené notebooky s kartami NVIDIA Pascal, které se už na mobilní a desktopové ani nedělí, je hyperdrahý notebook s o generaci starší kartou a problematickou mobilitou spíše technologický šperk a paví peří, ale jeho úspěch na trhu bude dost omezen.


Určení tohoto Asusu je na první pohled patrné – hraní, hraní a zase hraní, nejspíše už alespoň na poloprofesionální úrovni, neboť cena za špičkový herní notebook je taky špičková. Využít ho samozřejmě mohou i lidé, kteří potřebují mobilní supervýkon třeba pro 3D modelování. Oproti grafické pracovní stanici má ovšem herní Asus jeden základní nedostatek, totiž displej, který němá dokonale věrné zobrazení barev, i když je stále vysoce nadprůměrný.

Notebook opakuje designovou abecedu celé řady RoG – ostře agresivní tvary, rovné hrany, prolisy. Je vyroben z kvalitních materiálů, mezi nimiž hraje prim broušený hliník, tomu odpovídá i barva. Klávesnice je herně nadprůměrná, má být schopna rozeznat až 30 stisknutých kláves najednou. Má i numerický pad a především hezky odsazenou klávesovou skupinu šipek v plné velikosti. O polohování se stará touchpad, hráči se však zajisté raději spolehnou na externí myš.

Mobilita není ničím, co by tento notebook, potažmo jeho majitele, mělo zajímat. Rozměry notebooku, 429 x 309 x 38,5 mm, jsou i na herní notebook lehce nadprůměrné. Vysokému výkonu odpovídá i hmotnost. 3,4 kg váhy přístroje nejsou ještě nějak zásadně hrozné, ovšem pokud chcete využít i vodníka, připočtěte 4,6 kg za chladicí dok a 1,2 kg za 330W zdroj! Baterie má šest článků a s nimi výkon 93 Wh a kapacitu 8040 mAh, výdrž je ovšem pod 2 hodiny, což je při pohledu na hardwarové specifikace pochopitelné.


17,3'' displej má Full HD (1920 x 1080) rozlišení, LED podsvícení a IPS technologii, která dodá věrné barvy a vysoké pozorovací úhly. Povrch je ošetřen antireflexní vrstvou. Obecně řečeno se jedná o nadstandardně kvalitní panely, pokud ovšem hledíte na notebook okem grafického profesionála, údaj o pokrytí cca 85% barevného prostoru sRGB a 56% AdobeRGB vám dá najevo, že z hlediska profesionální úpravy fotek nebo tvorby digitálního designu se stále nejedná o špičku. Na hraní her je to ovšem naprosto přijatelná volba a zážitek z nich to nijak neumenší.


Herní notebook potřebuje řádnou porci výkonu jak pro grafiku, tak pro data, proto padla volba na plnonapěťový model generace Skylake, Kaby Lake se zatím objevuje jen v nízkonapěťových verzí, takže na aktualizaci modelu je třeba chvíli počkat. Jde o Intel Core i7-6820HK (4x 2,7 (3,6 TB) GHz, 8 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W) s otevřeným násobičem, a tedy snadnou a ze strany Intelu podporovanou možností přetaktování. A vodní chlazení vám nějaký ten megahertz navíc odpustí. Procesor obsahuje i plnohodnotný grafický adaptér Intel HD Graphics 530, kterou může pomocí technologie Optimus také používat (někteří firemní konkurenti mají Optimus zakázaný). Dedikovanou grafickou kartou, hlavní chloubou tohoto přístroje, je NVIDIA GeForce GTX 980 (laptops), tedy desktopový čip s upravenou deskou pro použití na MXM modulech v notebooku. má s 2048 unifikovanými shadery, 256bitovou paměťovou sběrnicí (4x 64 bitů) a 4 GB paměti GDDR5. V období generace Maxwell šlo o nejsilnější mobilní kartu vůbec, dnes je překonána generací Pascal, modely GTX 1080 i 1070. Paměťový systém má netypicky k dispozici 4 sloty, v základu je tvořen 32 GB DDR4-2133.

Datové úložiště má k dispozici dvojici M.2 slotů a možnost sestavit RAID-0 pole. Standardně se však notebook dodává s jedním 512GB SSD zapojeným přímo do PCIe s NVMe technologií pro nejrychlejší možnou práci.


Konektivita je běžná - gigabitový Ethernet, Wi-Fi /ac a Bluetooth. Naopak porty jsou oproti běžnějším notebookům o dost napřed - trojice USB 3.0 a jeden USB 3.1 Type-C s Thunderboltem, je zde HDMI a mini DisplayPort. A vedle kombinovaného audiokonektoru je zde i speciální vstup na mikrofon, webkamera a čtečka paměťových karet. Notebook je vybaven i čtyřmi relativně velkými reproduktory s nadprůměrným zvukem.

Notebook má nainstalovaný operačním systémem Windows 10 Home. Kromě ovladačů je notebook vybaven i ROG Gaming Center softwarem pro správu uživatelských profilů. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro Asus ROG G752 VT v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-6820HK (4x 2,7 (3,6 TB) GHz, 8 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), 32 GB DDR4 RAM, s dedikovanou grafikou NVIDIA GeForce GTX 980 s 4 GB GDDR5, SSD 512 GB, Wi-Fi, 4x USB 3.0, 1x USB 3.1 Type-C, Wi-Fi, Bt a s Win 10 Home činí 99 165 Kč bez DPH (119 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse