ASUS X540LJ – nový notebook se starým Broadwellem, ale stále zajímavý

1. 8. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pro uživatele s velmi nízkým rozpočtem je někdy těžké udělat ty správné kompromisy, aby za své peníze dostali nejlepší možný notebook. Asus ve svém notebooku šetří na velice zajímavém místě – použil procesor ze starší generace Broadwell, takže zbylo dost na zajímavé nové technologie - základní dedikovanou grafickou kartu od NVIDIA, nadprůměrně velký pevný disk a dokonce i USB-C konektor.

ASUS X540LJ – nový notebook se starým Broadwellem, ale stále zajímavý

Asus X540LJ je především levný notebook pro nenáročné uživatele. Setkáme se v něm s řadou kompromisů, které však nikdy nejdou přes hranu a výsledkem je cenově velice zajímavý počítač. Navíc ani nijak příliš levně nevypadá, Asus zachovává svůj oblý designový jazyk a přístroj tak nijak „nevyčuhuje“ z dlouhé řady podobných firemních přístrojů.

Z mého pohledu geniální rozhodnutí bylo vybavit stroj procesorem z generace Broadwell, tedy té předposlední, která předcházela aktuálnímu Skylaku. Jde o velice dobré procesory, které architekturou vycházejí z ještě o generaci starších Haswellů, ale už nabízí 14nm výrobní proces se všemi jeho výhodami, především nízkou spotřebou. Skylake je také vyráběn 14nm procesem, ale používá pokročilejší architekturu. Intel se ovšem v jeho vývoji soustředil spíše na efektivitu a šetření energií, takže hrubý výkon Broadwellu a Skylaku se liší řádově jen o procenta, podle typu testu o 10-15%. Nejspíše není problém sehnat skladové neprodané kusy těchto procesorů za výprodejové ceny, Asus tak získal nebývalé manévrovací schopnosti a mohl vybavit notebook i technologiemi, které v této třídě rozhodně obvyklé nejsou, především konektor USB-C je pro budoucnost hodně zajímavý.


Rozměry 381,4 x 251,5 x 27,2 mm dělají z notebooku relativně mobilní přístroj, jehož limity opravdu představuje jen úhlopříčka displeje. Trochu směšně pak vyznívá marketingové upozornění na USB-C konektor: „Díky kompaktní velikosti tohoto nového konektoru rovněž bylo možné zachovat tenkou konstrukci notebooku X540.“ Notebook totiž patří mezi ty tlustší na současném trhu, což dokládá i zabudované plnohodnotné VGA. Naopak hmotnost 1,9 kg je velice příznivá a notebook se bude díky tomu přenášet relativně snadno. U baterie se třemi články a výkonem 33 Wh výrobce neudává žádné další údaje, ale doba výdrže ani s ULV procesorem nebude nijak zvlášť dlouhá.

Pod víkem najdeme 15,6'' displeje s rozlišením HD ready (1366 x 768). Podsvícení samozřejmě obstarávají LED. Má pro multimediální notebooky typický lesklý povrch, což znamená sytější podání barev, ale také odrazy světla. Jde samozřejmě o TN TFT displej, ale v této cenové kategorii nic lepšího očekávat nelze. Pro zamýšlené určení však displej postačuje.


Jak už bylo řečeno, Asus se rozhodl nejvíce šetřit na procesoru. Osazen je tedy Intel Core i3-5005U (2,0 GHz, 3 MB L3 cache, TDP 15 W), nejslabší zástupce své generace se značkou Core. Přesto se nejedná o špatný procesor a v běžné práci, jako je tvorba dokumentů, prohlížení webu či přehrávání filmů žádný problém nenastane. Pro výkon grafických operací slouží buď integrovaný čip z procesoru, tedy Intel HD 5500 s 23 exekučními jednotkami a základní frekvencí 300 MHz. Jeho výkon je dostačující na jakoukoli běžnou práci i všechny 2D aplikace, ovšem 3D výkon nelze nazvat ani základním. Pro tento případ je v notebooku umístěna dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce 920M s 2 GB DDR3 paměti. Tato karta je založena na starším čipu s architekturou Kepler, ale stále dokáže rozhýbat méně náročné aktuální hry, třeba Overwatch v základním rozlišení běží na 38 fps, Mirrors Edge Catalyst se ke 30 fps také dostane. Náročnější hry jako Doom, Hitman 2016 nebo XCOM 2 jsou sice spustitelné, ale rychlost kolem 20 fps naději na hezký herní zážitek nedává. Paměťový systém představuje 8 GB DDR3-1600 v jediném modulu, z popisku výrobce však nevyplývá, zda je základní deska vybavena dvěma sloty pro rozšíření paměti.


Jako datová úložiště slouží1TB 5400otáčkový pevný disk, v notebooku zbylo i dost místa na Super Multi DVD zapisovací optickou mechaniku.

Co se týče konektivity, ASUS nabízí Wi-Fi b/g/n, gigabitový Ethernet a Bluetooth 4.0. Z portů je k dispozici vždy jedno USB 3.0, 2.0 a USB-C gen1, následuje HDMI, VGA, kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku) a čtečka paměťových karet SD /HC/XC, webkamera a mikrofon. O zvuk se stará technologie SonicMaster, zázraky ovšem od maličkých reproduktorů čekat nelze.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 10 Home 64bit. Asus nabízí i všechny základní utility a obslužné programy (Live Update, Life Frame III, Calculator, Power4Gear apod.). Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro ASUS X540LJ v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-5005U (2,0 GHz, 3 MB L3 cache, TDP 15 W), 8 GB DDR3 RAM, NVIDIA GeForce 920M s 2 GB DDR3, 1 TB HDD, Wi-Fi, Bt 4.0, 1x USB 3.0, 1x USB 2.0 1x USB type C s Win 10 Home činí 10 322 Kč bez DPH (12 490 Kč s DPH).

Představení

Diskuse