ASUS ZENBOOK UX501VW – 15'' Ultrabook na hraní, do práce i pro multimédia

1. 2. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

ZENBOOK UX501VW je v pravdě univerzální stroj – je krásný a z exkluzivních materiálu, takže může být hodnocen jako stylovka, ale díky uměřenému a jednoduchému designu neudělá ostudu ani v pracovním prostředí. S přihlédnutím k úhlopříčce displeje je poměrně lehký a mobilní. A díky plnonapěťovým procesorům a dedikované grafice střední třídy má dost výkonu i pro aktuální hry.

ASUS ZENBOOK UX501VW – 15'' Ultrabook na hraní, do práce i pro multimédia

ZENBOOK UX501VW je lehký štíhlý přístroj celý vyrobený z broušeného hliníku a laděný do tmavší kovově šedé barvy. Není to úplně typický business přístroj jako třeba ThinkPady nebo Portégé, ale nikdo se mu ani v takovém prostředí nebude podivovat, tedy pokud nebudou při obchodním jednání znít z jeho reproduktorů výstřely z nějaké hry, které tento notebook zvládá velice dobře.

Na svou velikostní třídu je notebook neobyčejně štíhlý, 21 mm opravdu není moc, ale vejdou se do něj pohodlně veškeré komponenty včetně třeba větších výstupů, i když VGA už dávno v nabídce není – spíše však pro svou zastaralost, než že by se nevešlo. U firemních notebooků mě osobně stále chybí konektor pro LAN, pokud není osazen, ale zde to není z důvodů prostorových, ale pouze proto, že notebook má představovat nejpokročilejší řešení a „kabelová“ konektivita začíná být s rychlými Wi-Fi sítěmi opravdu trošku out. Naopak místem se nešetřilo u klávesnice, takže má i numerický pad a nechybí v této třídě již standardní a očekávané podsvícení.


Rozměry 383 x 255 x 21,3 mm dělají z notebooku relativně mobilní přístroj, jehož limity opravdu představuje jen úhlopříčka displeje. Hmotnost 2,06 kg je také velmi vstřícná a mobilitě jsou podřízeny i Li-Pol baterie, pokud je pro vás prioritou hmotnost, můžete mít lehčí 4článkovou baterii s výkonem 60 Wh, pokud doba výdrže, je možné mít o něco těžší 6článkovou, ovšem s výkonem 96 Wh. Doba výdrže samozřejmě bude záviset na typu použité baterie a vytížení notebooku, ovšem při běžné kancelářské práci vydrží i se slabší baterií dostatečně dlouho.

Pod víkem najdeme 15,6'' IPS displeje s rozlišením UHD (3840 x 2160 pixelů), případně běžnějším, ale stále velice dobrým Full HD (1920 x 1080). Podsvícení samozřejmě obstarávají LED. Mají antireflexní matný povrch a IPS matrici, což znamená výborné pozorovací úhly a velice dobré podání barev, UHD displej barevně pokrývá 96% prostoru Adobe RGB, alespoň podle tvrzení výrobce. Za displej tedy píšu jedničku s hvězdičkou.


V ZENBOOKu najdeme plnonapěťový čtyřjádrovýjádrový procesor Intel Core i7-6700HQ (2,6 (3,5 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI2, TDP 45 W), který poskytne maximum mobilního výkonu při nejlepší dostupné efektivitě. Pro výkon grafických operací slouží jak integrovaný čip z procesoru, tedy Intel HD 530. Jeho výkon je dostačující na jakoukoli běžnou práci i všechny 2D aplikace, ovšem 3D výkon v případě nových a náročných her poněkud pokulhává. Pro tento případ je v notebooku umístěna dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce GTX 960M s 2 GB GDDR5 paměti. 2 GB možná nejsou úplně ideálním řešením, ale díky tomu, že jde o rychlý typ GDDR5, nemělo by to vadit tak, jako u desktopových karet. Díky této kartě si zahrajete celou řadu nových her v plném rozlišení displeje a s vysokými detaily, třeba loňský Rainbow Six Siege běží na max ve Full HD s 40 fps, Star Wars Battlefront se také dostane bezpečně nad 30 fps, což již není ideální, ale stále ještě hratelné. Paměťový systém představuje 8 GB DDR4-2133 v jediném modulu, tedy běžící v single-channel módu, což sice negativně ovlivňuje výkon integrovaná grafiky, ale máte dedikovanou, a tak vás to mrzet nemusí.


Jako datová úložiště slouží především 128GB SSD připojené přes PCIe x4 slot, mělo by tedy jít o neobyčejně rychlý disk, použít ho lze především pro operační systém a často spouštěné aplikace. Limitem je samozřejmě kapacita, proto je v běžné 2,5'' šachtě připojen přes SATA běžný 1 TB disk s 5400 rpm.Pokud vám tato sestava nevyhovuje, je samozřejmě různé ji různě variovat, Asus nabízí pro PCIe SSD až do kapacity 512 GB. Naopak optická mechanika již v notebooku přítomna není.

Co se týče konektivity, ASUS nabízí pouze bezdrátové řešení, tedy Wi-Fi a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.0. Asus v ceně notebooku dodává i redukci USB-LAN. Z portů je k dispozici trojice USB 3.0, následuje HDMI, kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku) a čtečka paměťových karet SD /HC/XC, HD webkamera a mikrofon. Hlavním tahákem je ovšem jeden USB-C type konektor s podporou USB 3.1 a Thunderbolt. O zvuk se stará technologie od renomované firmy Bang a Olufsen ICEpower, zázraky ovšem od maličkých reproduktorů čekat nelze.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 10 Pro 64bit. Asus nabízí i všechny základní utility a obslužné programy (Live Update, Life Frame III, Calculator, Power4Gear apod.). V ceně získáte i jednoduchou brašnu. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro ASUS ZENBOOK UX501VW v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-6700HQ (2,6 (3,5 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI2, TDP 45 W), 8 GB DDR4 RAM, NVIDIA GeForce GTX 960M s 2 GB GDDR5, SSD 128 GB + 1 TB HDD, Wi-Fi, Bt 4.0, 3x USB 3.0, 1x USB 31 type C s Win 10 Pro činí 33 050 Kč bez DPH (39 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse