Fujitsu LIFEBOOK E546 – 14'' podniková střední třída se čtečkou otisků prstá a dokováním

15. 2. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Fujitsu LIFEBOOK E546 je profesionální notebook střední třídy určený především pro podnikové nasazení. Zaměřuje se především na snadnou záměnnost jednotlivých modelů v rámci celé řady, sdílí třeba dokovací stanici napříč všemi modely a se zpětnou kompatibilitou. E546 nabízí širokou míru konfigurovatelnosti s procesory Skylake všech tří řad Core iX, DDR4 paměti, modulární šachtu a zvýšenou míru zabezpečení včetně čtečky otisků prstů.

Fujitsu LIFEBOOK E546 – 14'' podniková střední třída se čtečkou otisků prstá a dokováním

LIFEBOOKy E5 sdílí celou řadu částí s prestižnější a dražší řadou E7, základní desku, procesory, paměti, v podstatě všechno, co nejdete „pod klávesnicí“. Dokonce i některé prvky nadstandardní výbavy, namátkou dokovací stanici, modulární šachtu či čtečku otisků prstů. Používají však obyčejné plastové šasi, které je také o několik milimetrů tlustší. Jsou tedy dostupnější a méně elegantní variantou pro ty, kteří mají hlouběji do kapsy, nabízí však totožný výkon a obdobný design včetně známé červené linky oddělující klávesnici od opěrky dlaní.

Ony LIFEBOOKY jsou obecně jedny z notebooků nejvíce zaměřené na business sektor, v rukou studentů nebo u přátel doma je nevídám téměř nikdy. Ona totiž ani jejich střední třída nepatří k nejlevnějším a vzhledem k pouhému výpočetnímu výkonu koupíte výkonnější stroje o více než 10 000 Kč levněji. A tenhle cenový rozdíl vyplňují řešení a technologie, které domácí uživatel ocení jen stěží a začínají dávat smysl, i ekonomicky, až v podnikovém nasazení, zejména když budujete „flotilu“, tedy nakupujete velké množství notebooků a máte vlastní IT oddělení, které se o ně stará. Záměnné náhradní díly pro notebook ředitele i junior sales managera, stejné dokovací stanice v prvním i dvanáctém patře firemní centrály a nepotřeba řešit, jestli se s novým notebookem pro čerstvě povýšeného senior accountanta bude měnit šest věcí v jeho kanceláři... Proto také prakticky všechny notebooky Fujitsu nabízí ve verzi s vPro procesorem – pro snadnou centrální správu.


Šasi notebooku je z tmavého plastu, proto je také o něco tlustší než hliníko-magnéziová těla řady E7, ovšem jinak drží stejné proporce a designový jazyk, jako ostatní business přístroje Fujitsu - jednobarevnost, jednoduché jasné linie, červená linka na hraně víka displeje a ta oddělující klávesnici a opěrky dlaní, klávesnice odolná proti polití, byť zde nepodsvícená. Rozměry šasi jsou 338 x 231 x 31,4 mm a hmotnost ve třídě přijatelných 1,9 kg (s prázdnou modulární šachtou). Trošku silnější jsou téměř všechny notebooky Fujitsu, možná to není designově nejkrásnější, ale nemusíte si dělat starosti se strukturální pevností nebo tím, zda se vejdou všechny potřebné konektory. Mobilitě nahrává i větší výběr baterií, můžete volit z Li-Ion baterií se šesti články, ovšem kapacitou 4500 mAh / 49 Wh, 5600 mAh / 63 Wh a 6400 mAh / 72 Wh v závislosti na potřebě výdrže. Na rozdíl od řady E7 však nelze přidat sekundární baterii.

14'' displej má dvě provedení, buď lepší Full HD (1920 x 1080 pixelů) provedené IPS technologií a s antireflexní povrchovou úpravou, nebo nejzákladnější, které pomalu z business notebooků mizí, tedy HD ready (1366 x 768 pixelů) TFT, i tento má antireflexní úpravu, ale krom nižší hustoty pixelů i nižší svítivost. Podsvětlení samozřejmě obstarávají v obou případech LED.


Fujitsu u tohoto notebooku nabízí nové nízkonapěťové procesory Skylake v široké paletě od Core i3-6100U po Core i7-6500U, do Čech zatím doputovaly konfigurace osazené Intel Skylake procesory Intel Core i7-6500U (2x 2,5 (3,1 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), Core i5-6200U (2x 2,3 (2,8 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W) a Core i3-6100U (2x 2,3 GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W). O zpracování grafiky se stará ve všech těchto procesorech integrovaná karta Intel HD Graphics 520, u business notebooku je to pochopitelné, alespoň nebudete rozptylování pokusy o hraní, byť tento čip starší nebo casual hry zvládne. Základní deska využívá všech nejlepších vlastností čipsetu z generace Skylake, k dispozici tedy jsou dva paměťové sloty pro DDR4-2133, osazen je pouze jeden z nich, a to modulem od 4 až po 16 GB, větší paměťové moduly mají výhodu v nižších nárocích na spotřebu a tedy delší výdrži na baterii, což v pracovním prostředí může být výhodnější, naopak ztrácí v paměťové propustnosti, která znamená lepší výkony integrované grafiky.

Notebook je vybaven některým datovým úložištěm z široké nabídky zahrnující jak SSD (128, 256 nebo 512 GB) včetně těch vyhovujících specifikacím OPAL (sada bezpečnostních specifikací, především směrem k šifrování), což je také asi nejlepší volba. Existují i konfigurace s HDD (500 nebo 1000 GB) a 500GB hybridním diskem s 8 GB cache. Notebook je vybaven modulární šachtou, jako příslušenství lze dokoupit buď druhý disk, nebo Blu-ray vypalovačku, v základu dostanete DVD Super Multi vypalovačkou, která je dnes v hluboké defensivě a pokud ji nutně potřebujete a zároveň chcete malý přenosný notebook, Fujitsu je jistou volbou. Pokud optickou mechaniku nepotřebujete, je možné ji vyjmout a nahradit záslepkou (modulem snižujícím hmotnost).


Komunikační schopnosti notebooku mohou být pojmenovány jako nadstandardní, nabízí gigabitový Ethernet, Wi-Fi b/g/n/ac a Bluetooth 4.1. Dalším rozšířením je volitelný bezdrátový 4G modem (LTE) se slotem pro SIM kartu. I možnosti portů jsou výrazně širší, než je běžné, zahrnují totiž 3x USB 3.0 (jeden se stálým napájením), VGA a DisplayPort a oddělený audio vstup a výstup (dva mini-jacky). Důležitý pro business klientelu bývá i dokovací konektor. Nechybí ani samozřejmosti typu mikrofonu a webkamery nebo čtečka paměťových SD/XC karet. O bezpečnost se stará čtečka otisků prstů a TPM čip, volitelně je možné přidat čtečku SmartCard. Zdvojit počet všech portů můžete pořízením dokovací stanice.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Pro s možností bezplatného upgrade na Window 10 Pro. Fujitsu přidává i bohatou výbavu firemních programů, Acrobat Reader a trial verze MS Office nebo McAfee bezpečnostního programu. Záruka je poskytována v trvání 36 měsíců, obvykle on-site.

Koncová cena pro Fujitsu LIFEBOOK E546 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-6500U (2x 2,5 (3,1 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 8 GB RAM, integrovanou grafickou kartou Intel HD Graphics 520, Full HD displejem, SSD 256 GB, Wi-Fi, Bluetooth, 3x USB 3.0 a s Win 7/10 Pro činí 31 397 Kč bez DPH (37 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse