HP EliteBook 820 G3 – 12'' subnotebook aneb cestujeme s celou kanceláří

26. 9. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

MAlý, lehký, odolný - to je základ pro cestovní notebook. Ale co když si nemůžete dovolit kompromisy v konektivitě a zajímá vás i výkon? HP EliteBook 820 G3 nabízí konektivitu a porty stejné jako jeho 15'' bratr, je lehký a s nízkonapěťovým procesorem Core i7, DDR4 paměťmi a SSD stačí na všechnu kancelářskou práci. A díky sympatické hmotnosti vás na cestách nestrhne.

HP EliteBook 820 G3 – 12'' subnotebook aneb cestujeme s celou kanceláří

EliteBooky jsou vrcholnou business třídou v nabídce HP a nesmí tedy chybět ani vysoce mobilní zařízení, které vám poskytne možnost vzít si všechnu svou práci kamkoli s sebou, pracovat i ve vlaku či letadle, během čekání na letišti a nebo při hořících termínech i v restauraci u oběda. Přesně na takovéhle používání jsou vhodné subnotebooky s malou obrazovkou a co nejnižší hmotností, které ale ještě jsou schopné pojmout dostatečně ergonomickou klávesnici. Zde i odolnou proti polití a podsvícenou, a funkční touchpad.

Prémiová řada musí nabízet i prvotřídní materiály, ve svém supermobilním modelu zejména. HP se tohoto zhostilo se ctí, v podstatě celé šasi notebooku je z magnesiové slitiny, víko a palmrest v kovově stříbřité barvě, spodní část v černé. Nezanedbaly se ani detaily, jedním takovým je třeba povrch touchpadu z leptaného skla – tomuto materiálu pot neublíží ani po opravdu intenzivním několikaletém používání.


Design tohoto EliteBooku je typický pro pracovní HP – oblé rohy a spíše jednoduché linie. Rozměry 310 x 218,9 x 18,9 mm nasvědčují snadné přenositelnosti, notebook je jen o málo větší než papír formátu A4, snadno ho tedy vejdete do messenger bagu nebo větší kabelky, není potřeba specializovaná brašna. I hmotnost 1,26 kg u základního modelu a maximálně 1,38 kg v plné výbavě je v kabelce přijatelná, byť samozřejmě existují i výrazně lehčí přístroje – ty už ale jen za cenu velkých ústupků ve výkonu a konektivitě. Chod bez přístupu k elektřině zajišťuje tříčlánková Li-Ion baterie s výkonem 44 Wh, doba výdrže je podle nezávislých testů více než 6 hodin při zapnuté Wi-Fi a běžném používání notebooku.

Pod víkem najdeme 12,5'' displej, dodává se jich celá škála, jsou s antireflexní vrstvou, od základní HD ready (1366 x 768) přes Full HD (1920 x 1080 pixelů) až po Full HD s dotykovou vrstvou (ten jediný je lesklý). Základní displej je postaven na technologii TN, Full HD displeje používají technologii IPS, která má lepší pozorovací úhly i podání barev. Pokud chcete přístroj používat tak, jak je zamýšlen, tedy k práci v pohybu, určitě se vyhněte HD ready TN displeji a volte IPS, i když si několik tisíc připlatíte, zde se to opravdu více než vyplatí.


V HP EliteBooku 850 G3 najdeme prakticky celou řadu nízkonapěťových dvoujádrových procesorů Intel generace Skylake, uvažovat má cenu ovšem spíše o jednotkách s Core i-7, protože k těm se dodávají IPS displeje. Nejčastěji tedy najdeme konfigurace s Core i7-6500U (2,5 (3,1 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W) s integrovaným grafickým čipem Intel HD Graphics 520. Stran výkonu výpočetního ani grafického tedy nelze od notebooku očekávat zázraky, pro pracovní úkoly (web, pošta, přístupy do databáží, kancelářské balíky, prezentování, filmy) je výkon více než dostačující, naopak pro profi grafiku a aktuální hry je to tak půl na půl – některé si v základním nastavení zahrajete (Rainbow Six Siege, FIFA 16, Metal Gear Solid V), jiné jsou sice spustitelné, ale jejich fps se nachází hluboko pod hratelnými hodnotami (Fallout 4 – 15 fps, Mad Max – 20 fps, The Witcher 3 – 12 fps). Ale co, hry stejně jen okrádají pracující o čas a snižují produktivitu práce :-) Paměťový systém představují dva sloty a řadič DDR4, běžně jsou dodávány 4 nebo 8 GB, vždy v realizované jedním paměťovým modulem DDR4-2133 zapojeným v single-channel modu, ale s možností snadného a poměrně levného rozšíření.


Jako datové úložiště slouží 256GB solid state disk připojený přes M.2 port a rozhraní NVMe – patří tedy mezi vůbec nejrychlejší běžně dostupné řešení. Do notebooku lze zapojit i Běžný 2,5'' SATA disk, ať už SSD nebo HD, notebook je ovšem příliš malý, takže obě propojení sdílí stejný prostor, není tedy možné osadit M.2 i 2,5'' disk najednou. Ani optické mechanika se do notebooku nevejde, ale ta se v této třídě notebooků neosazuje již roky.

Výbava porty je na rozměry notebooku přímo skvělá a při cestování by vám nemělo chybět vůbec nic, konektivita se drží osvědčené trojice: základem je moderní Wi-Fi a/b/g/n/ac (2x2) a Bluetooth 4.2 společně s gigabitovým Ethernetem (LAN 10/100) s vyklápěcí zdířkou RJ-45, v příplatkové výbavě je i vestavěný LTM modem nebo modul NFC. Z portů je k dispozici dvojice USB 3.0 (jeden z nich nabíjecí) a jeden USB-3.1 Type-C (Gen1), následuje DisplayPort a starý analogový VGA, kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku) a čtečka paměťových karet. Notebook má i dokovací konektor a jako příslušenství můžete zakoupit dokovací stanici s dalšími porty. Vzhledem k business nasazení jsou pokročilé i možnosti zabezpečení, notebook je už v základu vybaven TPM 1.2 čipem, čtečkou otisků prstů i čtečkou čipových karet (SmartCard).


Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Professional, ovšem s možností upgrade na Windows 10 Pro 64bit (Win 7 jsou dostupné jako downgrade z Win 10, jejichž licenci si kupujete, ovšem HP instaluje Win 7 kvůli velké poptávce mezi firemními zákazníky). HP nabízí i všechny základní utility a obslužné programy, ovšem na webu neuvádí žádné programy třetích stran (ani antivirus). Záruka je i v základu poskytována v době trvání 36 měsíců.

Koncová cena pro HP EliteBook 820 G3 s Core i7-6500U (2,5 (3,1 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 8 GB DDR4 RAM, Intel HD Graphics 520, SSD 256 GB, Wi-Fi ac, Bt 4.0, 2x USB 3.0 + USB 3.1 Type-C s Win 7 Pro a Win 10 Pro činí 29 744 Kč bez DPH (35 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse