HP Star Wars Special Edition 15 – temná strana Síly aneb Pavilion ve speciální úpravě

4. 1. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

HP Star Wars Special Edition 15 je 15'' Pavilion s vyššími řadami mobilních procesorů Intel Core, dedikovanou grafikou a především krásnou vnější i vnitřní úpravou ve stylu nejnovější 7. epizody ságy Hvězdné války. Je dobře použitelný na běžnou domácí práci i základní hraní a pro velké fanoušky Lucasova opusu je určitě přitažlivý. Naopak ve firemním prostředí by asi velký obrázek Darth Vadera vzbudil rozpaky.

HP Star Wars Special Edition 15 – temná strana Síly aneb Pavilion ve speciální úpravě

Merchandising kolem výrazných kulturních počinů je samozřejmě známý i v Čechách, ovšem v oblasti notebooků jde o pole neorané, snad s výjimkou dřívějšího napojení na motoristický sport u notebooků Asus Lamborghini a Acer Ferrari. HP se rozhodlo podpořit prodeje svých notebooků vydáním speciální edice navázané na premiéru nové epizody kultovní série Hvězdné války. A ve snaze vsugerovat uživatelům, že notebooky Pavilion 15, které tvoří hardwarový základ, mají sílu se rozhodlo přidat na Temnou stranu.

Než se pustíme do popisu samotného notebooku, pojďme se podívat, co z něj tvoří onu speciální edici. HP nechtělo nic odbýt, proto najdete Hvězdné války jak zvnějšku, tak zevnitř počítače. Nejviditelnějším je asi obrázek Darth Vadera, zástupce Temné strany v nové epizodě na víku displeje. Dále pak grafika připomínající odřený kov stíhaček na těle notebooku a čtercová síť zaměřovacího systému stíhaček Aliance na touchpadu, která ovšem logicky nezapadá do ladění notebooku pro Temnou stranu. To má mimochodem podpořit i červené podsvícení klávesnice. „Uvnitř“ notebooku pak najdeme rozsáhlou kolekci grafiky z filmů u jejich přípravy, například wallpapery na plochu nebo původní storyboardy z natáčení filmů a také zvukový obsah.


Co se týče samotného notebooku, krom výše zmíněného se jedná o běžný Pavilion 15 jak po stránce hardwaru, tak i ceny, což je poměrně příjemné zjištění. Jedinou změnou je přítomnost procesoru Core i7U, který se v běžných Pavilionech v Čechách dnes nenabízí. Rozměry 384,5 x 261,1 x 25,2 mm jsou v rámci kategorie spíše větší, ale stále normální. Hmotnost 2,1 kg patří u 15'' notebooků k lepšímu průměru, lehčí notebooky už téměř vždy používají o palec menší displej. Chod bez přístupu k elektřině zajišťuje čtyřčlánková Li-Ion baterie s výkonem 41 Wh, dobu výdrže výrobce nespecifikuje, ale vzhledem k nízké kapacitě nelze čekat více než čtyři pět hodin, při vytížení dedikované grafické karty pak spíše desítky minut.

Pod víkem najdeme 15,6'' displej s rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů) s TFT matricí. Podsvícení samozřejmě obstarávají LED. Má antireflexní povrch, což je u notebooku nezaměřeného na mobilitu spíše překvapující, každopádně chybějící odlesky od displeje ocení snad každý.


V HP Star Wars Special Edition 15 najdeme nízkonapěťové dvoujádrové procesory Intel generace Skylake, konkrétně Core i5-6200U (2,3 (2,8 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W) a Core i7-6500U (2,5 (3,1 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W) s grafickým integrovaným čipem Intel HD Graphics 520. Jemu sekunduje dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce 940M s jádrem Maxwell a 2 GB DDR3L vyhrazené paměti,. Můžeme si tedy od notebooku slibovat přijatelné herní schopnosti, karta podle nezávislých testů slibuje tedy i možnost zahrát si moderní 3D hry alespoň v základním rozlišení a nejnižších detailech. I Witcher 3 má na základní nastavení fps přes 30, Evolve přes 35, Dirt Rally nebo Battlefield Hardline si zahrajete i na střední nastavení. Paměťový systém představuje 8 GB DDR3-1600 běžících v single-channel módu, tedy realizovaných jediným modulem, na desce jsou dva sloty, je tedy možné snadno paměť rozšířit.


Jako datové úložiště slouží 1TB pevný disk s rychlostí rotace ploten 5400 otáček za minutu. Jedná se také o notebook, který stále disponuje optickou jednotkou, ve výbavě je běžná Super Multi DVD vypalovačka. Přestože mně by už nechyběla, někdo její přítomnost může považovat za užitečnou.


Co se týče konektivity, do tohoto TIE Fightra se vešlo vše potřebné, tedy Wi-Fi a/b/g/n/ac s podporou Miracast a Bluetooth 4.0, ovšem pouze Fast Ethernet (LAN 10/100). Z portů je k dispozici dvojice USB 3.0 a jeden port USB 2.0, následuje HDMI a kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku). Jako zásadní výtku musím uvést absenci čtečky paměťových karet.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 10 Home. HP nabízí i všechny základní utility a obslužné programy včetně McAfee LiveSave. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Core i5-6500U v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-6500U (2,5 (3,1 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 8 GB RAM, NVIDIA GeForce 940M, HDD 1 TB, Wi-Fi ac, Bt 4.0, USB 3.0+2.0 s Win 10 činí 20 653 Kč bez DPH (24 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse