HP ZBook 15 G3 - workstation se širokou škálovatelností a dvěma USB-C

13. 6. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Nejvýkonnější pracovní stanice nejsou na českých stolech k vidění zrovna často, o to větší si často zaslouží pozornost. HP připravilo přístroj, který díky široké konfigurovatelnosti začíná na cenách přijatelných i pro běžného člověka, ale šroubujících se až do výšin, kdy si ho může dovolit jen ten, u nějž si notebook na sebe vydělá. V nabídce jsou procesory Core i7 a dokonce i Xeon, DDR4 paměti a široká škála profesionálních grafických karet, vybírat můžete z modelů od NVIDIA i AMD.

HP ZBook 15 G3 - workstation se širokou škálovatelností a dvěma USB-C

HP ZBook 15 G3 patří mezi menší pracovní stanice zaměřené na profesionálního klienta. Hlavním úkolem je dodat dostatek výpočetního i grafického výkonu v mobilním balení pro všechny, kteří se bez něj neobejdou, ať již potřebují provádět náročné výpočty, spravovat rozsáhlé databáze nebo pracovat se simulačními programy nebo kreslit či modelovat ve 3D (CAD). Asi největší konkurenční výhodou je široká konfigurovatelnost, ceny začínají už lehce nad 30 000, takže i si kolegové nemusí závidět a přitom bude mít každý tolik výkonu, kolik ho doopravdy potřebuje. Nejnižší konfiguraci je totiž možno brát jako špičkový kancelářský stroj, nejvyšší naopak jako poměrně nekompromisní výpočetní řešení. Přitom máte stále k dispozici totožné šasi, výbavu a IT oddělení poděkuje i za relativní sjednocenost, a tak snazší centrální správu.

Pracovní stanice jsou obvykle poměrně dost drahé, takže musí vypadat alespoň trošku reprezentativně, z hlediska stylu jde však vždy o kompromisní řešení, protože důležitější je vždy funkce. Navíc workstationy nebývají právě štíhlé, důležitější je uchladit osazený výkon a udržet notebook za každou cenu stabilní, což také znamená i při dlouhodobém vytížení nepříliš horký. To u ZBooku mimo jiné znamená také dvě objemné heatpipes a dvojici chladičů, tedy řešení známé z herních přístrojů. Šasi přístroje je oproti předchozí generaci nové, je z kombinace hliníku a magnézia s povrchovými krycími plasty, i za design získává HP ve srovnání s konkurencí nějakou tu hvězdičku navíc. Potěší i plnohodnotná klávesnice s numerickým padem odolná proti polití a s dvoustupňovým podsvícením.


Rozměry notebooku jsou 386 x 264 x 26 mm, notebook je tedy zaměřen spíše na stabilitu a odolnost, ale v rámci třídy je možné ho považovat za poměrně štíhlý. Hmotnost se ustálila na 2,59 kg, ovšem může oscilovat o další dekagramy podle sestavy (možnost až 3 disků ap.). Vybaven je devítičlánkovou Li-Pol 90Wh baterií, vzhledem k náročnému hardwaru v zátěži nevydrží ani dvě hodiny, naopak při minimálním vytížení notebooku a využití pouze integrované grafiky se lze dostat až k hranici 14 hodin na jedno nabití. Obecně vzato však baterie slouží spíše k možnosti přenášet zapnutý notebook mezi jednotlivými pracovišti než pro běžnou práci v terénu.

HP ZBook 15 je dodáván s 15,6'' displejem s rozlišením Full HD (1920 x 1080), některé konfigurace mají i dotykovou vrstvu nebo UHD rozlišení. Technologicky jde o typ SVA (S-Vertical Alignment), v některých konfiguracích IPS, jistotou je tedy dobré podání barev a široké pozorovací úhly. Mají matný antireflexní povrch a podsvícení celkem samozřejmě obstarávají LED u všech variant.


Notebook je nabízen s celou škálou mobilních procesorů Intel Skylake, vždy však jde o čtyřjádrové modely s TDP 45 W. V nabídce najdeme jak Core i5-6440HQ bez podpory Hyper-Threadingu, tak špičkový Xeon E3-1545M v5 s Iris Graphics. Nejběžnější sestavy v ČR budou ovšem obsahovat procesor Core i7-6700HQ (4x 2,6 GHz (3,5 GHz s technologií Turbo Boost), 6 MB L3 cache) a technologií Hyper-Threadingu pro virtuální zpracování 8 vláken. V čipu je přítomný i integrovaný grafický čip Intel HD 530, který zvládne až na náročnější 3D hry všechnu běžnou činnost, typicky ho budete využívat pro web nebo přehrávání filmů. Naprosotu nutností pro pracovní stanice jsou však profesionální grafické karty. Nejnižší možností je AMD FirePro W5170M s 2 GB GDDR5 pamětí, dalšími možnostmi jsou NVIDIA Quadro M600M také se 2 GB GDDR5, Quadro M1000M a M2000M, ty už se 4 GB GDDR5. Všechny mají certifikace pro profesionální programy a výkon, který je umožní využít, byť rozdíl ve výkonu mezi FirePro a špičkovou Quadro je opravdu velký. Všechny karty však nabídnou možnost hrát i nejnovější hry, byť s odstupňovanými detaily. Právě cena osazené karty tvoří velkou část cenového rozdílu mezi jednotlivými sestavami. Operační paměť používá moduly DDR4-2133, na základní desce jsou čtyři sloty, takže i s relativně levnými 8GB moduly dosáhnete snadno na 32 GB. Z výroby ovšem jdou nejčastěji konfigurace s jediným 8GB modulem.


Jako datové úložiště může sloužit jak SSD, tak HDD. Notebook je vybaven jednou 2,5'' pozicí a dvěma svolnými sloty M.2 s podporou NVM express, snadno tedy osadíte i tři disky. Nejlevnější konfigurace nabízí 500GB SATA pevný disk s 7200 ot./min, ve vyšších se objevují 256GB SSD v M.2.


Wi-Fi konektivitu zajišťuje adaptér se standardy a/b/g/n/ac. Z bezdrátových technologií nechybí ani Bluetooth 4.2. Gigabitový Ethernet je samozřejmostí. USB konektory jsou zde 3 ve specifikaci 3.0, vedle nich i 2 USB-C s podporou Thunderbolt 3 (=DisplayPort 1.2+USB 3.1). Doplňuje je konektor HDMI a VGA pro výstup obrazu a čtečka paměťových karet. Jediný 3,5mm jack umožňuje připojení sluchátek s mikrofonem. Velká pozornost byla kladena na zabezpečení, můžete vybírat z čtečky otisků prstů, čteček čipových karet, ve všech sestavách je TPM čip.


HP ZBook 15 G3 je dodáván s operačním systémem Windows 7 Pro 64 bit s možností bezplatného upgrade na Windows 10 obdobné licence. Existují i konfigurace bez OS, které využijí především zákazníci s multilicencemi nebo nadšenci do Linuxu. Záruka je poskytována ve standardní délce 36 měsíců.

Koncová cena pro HP ZBook 15 G3 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-6700HQ (4x 2,5 GHz (3,5 GHz s technologií Turbo Boost), 6 MB L3 cache, TDP 45 W), 8GB DDR4 RAM, dedikovanou grafickou kartou AMD FirePro W5170M s 2 G B GDDR5, 500GB HDD, Wi-Fi ac, Bluetooth, 3x USB 3.0, 2x USB-C a bez OS činí 25 612 Kč bez DPH (30 990 Kč s DPH).

Špičková sestava s grafickou kartou NVIDIA Quadro M2000M, 256GB SSD M.2 a Windows 7 Pro 64 bit s možností upgradu na Windows 10 stojí 48 752 Kč bez DPH (58 990 Kč s DPH). Sestavy s Xeony budou ještě dražší.

Představení

Diskuse