Lenovo B51-80 - jeden z nejlevnějších pracovních notebooků se čtečkou otisků prstů a dedikovanou grafikou

31. 10. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Lenovo se snaží držet krok s vyvíjejícími se technologiemi i v oblasti levných kancelářských přístrojů. Do kategorie nad 12 000 (vč. DPH) tak už dnes patří nízkonapěťové procesory Core iXU a dokonce i dedikovaná grafická karta, i když jen s nejzákladnějším výkonem. Lenovo postupně zaktualizovalo celou svou řadu B a dnes si můžeme představit jeden z nejprodávanějších modelů – ten s 15'' obrazovkou.

Lenovo B51-80 - jeden z nejlevnějších pracovních notebooků se čtečkou otisků prstů a dedikovanou grafikou

Když jsem psal nedávno o kancelářské B71, stěžoval jsem si na zbytečnou velikost a nepraktičnost, která příliš nekoresponduje se filosofií podobných notebooků. U 15'' přístroje mohu tyto lamenty přeskočit. Samozřejmě, vzhledem ke své velikosti s 2,3 kg také není nejlehčí, ale vzhledem k zaměření a ceně to smysl dává. Řada B u Lenova totiž představuje poměrně velice levní notebooky s plnou výbavou a vhodné pro kancelářskou práci nebo třeba do studentského batůžku. A to zejména když si uvědomíte, že i nejlevnější sestava za bratru 12 000 Kč obsahuje Core i5 procesor a na dedikovanou kartu AMD si sáhnete už od 13 000 Kč, i když na nějaké velké hraní to nebude, jde jen o low-end model, který rozběhne Rainbow Six Siege, Black Ops 3 nebo Star Wars Battlefront na nejnižší detaily, pokud chcete výborný grafický zážitek, budete hrát maximálně FIFA 16 nebo World of Warships, případně velice staré hry jako Counter-Strike GO - to pro ty studenty, kteří pošilhávají po dedikované grafice za minimální cenu.

Design notebooku je velice střízlivý, vládnou plasty v šedočerném provedení. Notebook je celý matný, palmrest a vnější strana víka navíc mají hrubou texturu, přístroj se tedy nebude nadměrně špinit a bude vysoce odolný proti mastným skvrnám od potu. Povrchová úprava je prostě praktická, i když nenápadná a nenápaditá.


Ani rozměry nás příliš nepřekvapí, 380 x 262 x 24,7 mm jsou zcela v intencích kategorie, i když k drobounkým změnám v řádu milimetrů oproti minulé generaci (B50-80) došlo. Hmotnost 2,3 kg s kompletním vybavením je v této kategorii běžná, ovšem mezi nějaké rekordmany směrem k mobilitě rozhodně tento model nepatří. Přenášet lze bez větších problémů, ovšem na běhaní po městě bych hledal něco s úhlopříčkou o dva palce menší. Li-Ion baterie má čtyři články, výkon 41 Wh a překvapivě nízkou kapacitu 2050 mAh,. Výrobce uvádí dobu výdrže 5,8 hodiny. Notebook je však určen spíše na kancelářské stoly a tam zásuvka obvykle k dispozici bývá. Na běžné cesty do školy nebo do zaměstnání výdrž bohatě stačí.


Notebook se dodává se dvěma panely. Lepší je samozřejmě Full HD displej (1920 x 1080 pixelů) s antireflexním povrchem, pokud vám rozlišení nedělá starosti, je k dispozici i základní HD ready panel (1366 x 768 pixelů). Oba jsou však pouze typu TFT TN, nemůžete od nich tedy očekávat obzvláště kvalitní podání barev nebo široké pozorovací úhly. O podsvícení se starají LED.


Minulý model měl osazené skladové Broadwelly, které už byly výběhové, nový model s označením B51 nabízí tak jako konkurence Skylake. Lenovo nabízí konfigurace se třemi nejběžnějšími modely, totiž Intel Core i3-6100U (2x 2,3 GHz, 3 MB L3 cache, TDP 15 W), Intel Core i5-6200U (2x 2,3 (2,8 TB) GHz, 3 MB L3 cache, TDP 15 W) a Core i7-6500U (2x 2,5 (3,1 TB) GHz, 4 MB L3 cache, TDP 15 W). Na běžnou práci, multimédia i hry mu výkon stačí s přehledem. Navíc po většinu času budete využívat i v něm integrovanou grafickou kartu Intel HD 520. Některé konfigurace jsou vybaveny i dedikovanou grafickou kartou, ovšem původní NVIDIA byla nahrazena kartou AMD Radeon R5 M330, shodné zbyly jen 2 GB DDR3 paměti. Jak už bylo napsáno výše je vhodná jen pro starší nebo velmi nenáročné hry, často jen v minimálním nastavení. Výhodou pro někoho může být i počítání pod OpenCL, třeba pokud se účastníte některého projektu pro distribuované výpočty přes platformu BOINC. V tomto modelu jsou nabízeny pouze nízkonapěťové DDR3L-1600 paměti v kapacitách 4 a 8 GB podle konfigurace.

Datové úložiště představují hybridní 5400otáčkové pevné disky s kapacitami 500 GB, 1 TB a 8GB SSD cache. Nechybí ani optická mechanika, samozřejmě v DVD Super Multi provedení. V této oblasti tedy není notebooku co vytknout.


Stran konektivity - najdeme zde gigabitový Ethernet, Bluetooth verze 4.0 i Wi-Fi b/g/n/ac. A na bocích přístroje najdete tři USB, bohužel jen jedno ve specifikaci 3.0. Následuje HDMI i VGA konektor, kombinovaný audiokonektor (in + out) a čtečka SD karet. Za samozřejmost je považována 1Mpx webkamera s mikrofonem a dvojicí reproduktorů. Notebook může být vybaven i čtečkou otisků prstů.

Notebook je v různých konfiguracích vybaven operačním systémem Windows 10 ve verzích Home i Pro 64bit. Kromě ovladačů je notebook vybaven i programy typu trial bezpečnostního programu a MS Office, výrobce plný výčet neuvádí. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro Lenovo B51-80 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-6200U (2x 2,3 (2,8 TB) GHz, 3 MB L3 cache, TDP 15 W), 4 GB RAM, dedikovanou grafickou kartou AMD Radeon R5 M330 s 2 GB paměti, hybridní HDD 1 TB 5400 rpm, Wi-Fi, BT, 1x USB 3.0 a 2 x USB 2.0, Wi-Fi, čtečkou otisků prstů a s Win 10 Home 64bit činí 10 736 Kč bez DPH (12 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse