Lenovo B71-80 - Lenovo aktualizovalo kancelářský 17'' notebook na Skylake a přidalo grafiku AMD

12. 9. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Lenovo aktualizovalo svůj základní kancelářský 17'' přístroj. Nejde o nijak závratné změny, oproti minulé generaci jen mírně upravilo pozice portů a do šasi umístilo nový hardware – nízkonapěťový procesor Intel generace Skylake a u většiny konfigurací také zaměnilo dedikovanou grafickou kartu. Před nejzákladnější NVIDIA dostalo tentokrát přednost AMD.

Lenovo B71-80 - Lenovo aktualizovalo kancelářský 17'' notebook na Skylake a přidalo grafiku AMD

17'' kancelářské notebooky nejsou právě častým jevem a musím se přiznat, že i mě jejich smysl trošku uniká. Jsou velké a hůře přenosné, často i těžké, takže mobilita není právě na výši. Přestože obvykle bývají směrem k ergonomii lepší než menší notebooky, konkurovat desktopům s pohodlnou klávesnicí a výškově lépe umístitelnému samostatnému displeji také nemohou. Přesto na trhu jsou a nějaká část spotřebitelů si je oblíbila a používá je. Lenovo jim vychází vstříc s aktualizovaným modelem B71-80. Jde o cenovou nižší střední třídu s řadou kompromisů, ale přesto více než dobře použitelnou pro více než jen kancelářské nasazení.

Design notebooku je velice střízlivý, vládnou plasty v šedočerném provedení, ostatně notebook je obvykle na eshopech nabízený s přívlastkem Gray, tedy šedý, i když je barva hodně tmavá. Notebook je celý matný, palmrest a vnější strana víka navíc mají hrubou texturu, přístroj se tedy nebude nadměrně špinit a bude vysoce odolný proti mastným skvrnám od potu. Povrchová úprava je prostě praktická.


Ani rozměry nás příliš nepřekvapí, 418 x 283 x 28 mm jsou zcela v intencích kategorie a především naprosto stejné, jako u předchůdce, tedy modelu B70, notebook je na svou kategorii i docela štíhlý, i když oproti menším notebookům působí stále poměrně masivně. Hmotnost 2,9 kg s kompletním vybavením je v této kategorii velice dobrá, ale mobilita zjevně nebude silnou stránkou notebooku. Pokud hledáte něco na časté přenášení, oželel bych ony dva až tři palce úhlopříčky a hledal v jiné kategorii. Li-Ion baterie má čtyři články, výkon 41 Wh a překvapivě nízkou kapacitu 2560 mAh, která nejspíše vysvětluje nižší váhu celku. Výrobce uvádí dobu výdrže 4 hodiny. Notebook je však určen spíše na kancelářské stoly a tam zásuvka obvykle k dispozici bývá. Na krátké cesty mezi kancelářemi a zasedačkou pak výdrž bohatě stačí.

Vzhledem k ceně výrobce sáhl pouze po 17,3'' TN TFT HD+ (1600 x 900), podsvícení je pomocí LED. Displej má antireflexní úpravu a jeho povrch je upraven do matu. Nejedná se o nejběžnější displej, rozlišení HD+ bývalo časté především u ThinkPadů s menšími úhlopříčkami klávesnice. Na takto velké úhlopříčce už nebudeme úplně spokojeni s hustotou pixelů na čtvereční palec, ale také se na věc můžeme dívat jako na rozumný cenový kompromis mezi dražšími Full HD panely a zcela nedostačujícími displeji s HD ready.


Minulý model měl osazené skladové Broadwelly, které už byly výběhové, nový model s označením B71 konečně nabízí Skylake. Lenovo nabízí konfigurace se dvěma nejběžnějšími modely, totiž Intel Core i5-6200U (2x 2,3 (2,8 TB) GHz, 3 MB L3 cache, TDP 15 W) a Core i7-6500U (2x 2,5 (3,1 TB) GHz, 4 MB L3 cache, TDP 15 W). Na běžnou práci, multimédia i hry mu výkon stačí s přehledem. Navíc po většinu času budete využívat i v něm integrovanou grafickou kartu Intel HD 520. Většina konfigurací je vybavena i dedikovanou grafickou kartou, ovšem původní NVIDIA byla nahrazena kartou AMD Radeon R5 M330, shodné zbyly jen 2 GB DDR3 paměti. Grafická karta sice výkon té dedikované násobí, ovšem stejně je vhodná jen pro starší nebo velmi nenáročné hry, často jen v minimálním nastavení. Třeba pro Rainbow Six Siege nebo Starwars Battlefront bufdete muset jít pro přijatelné fps na 1024 x 768 pixelů s low detail nastavením. V nativním rozlišení displeje poběží bez problémů hry jako FIFA 16 nebo Word of Warships. V tomto modelu je nabízeno obvykle 8 GB RAM DDR3-1600 v jediném modulu, na desce jsou 2 patice, není tedy problém sestavu rozšířit, nutné to není.

Datové úložiště představují hybridní 5400otáčkové pevné disky s kapacitami 500 GB 1 TB a 8GB SSD cache. Nechybí ani optická mechanika, samozřejmě v DVD Super Multi provedení. V této oblasti tedy není notebooku co vytknout.


Stran konektivity - najdeme zde gigabitový Ethernet, Bluetooth verze 4.0 i Wi-Fi b/g/n. A na bocích přístroje najdete tři USB, bohužel jen jedno ve specifikaci 3.0. Následuje HDMI i VGA konektor, kombinovaný audiokonektor (in + out) a čtečka SD karet. Za samozřejmost je považována 1Mpx webkamera s mikrofonem a dvojicí reproduktorů.

Notebook je v různých konfiguracích vybaven operačním systémem Windows 10 ve verzích Home i Pro 64bit. Kromě ovladačů je notebook vybaven i programy typu trial bezpečnostního programu a MS Office, výrobce plný výčet neuvádí. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro Lenovo B71-80 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-6200U (2x 2,3 (2,8 TB) GHz, 3 MB L3 cache, TDP 15 W), 8 GB RAM, dedikovanou grafickou kartou AMD Radeon R5 M330 s 2 GB paměti, hybridní HDD 1 TB 5400 rpm, Wi-Fi, BT, 1x USB 3.0 a 2 x USB 2.0, Wi-Fi a s Win 10 Home 64bit činí 13 215 Kč bez DPH (15 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse