Lenovo E31-80 – ve starém těle nový duch aneb Skylake v poor man's ThinkPadu

7. 3. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Co se stane, když firma vezme proslavený design své top třídy a přenese ho do základního, cenově mnohem přijatelnějšího notebooku? Lenovo ve své řadě E nabízí základ zaměřený na firemní nasazení, procesor Core i5 z generace Skylake, IPS displej, tenké a kompaktní tělo a samozřejmě pár kompromisů, aby stroj nešlapal na paty vyšším řadám.

Lenovo E31-80 – ve starém těle nový duch aneb Skylake v poor man's ThinkPadu

Lenovo ve svém modelu E31 používá designový jazyk ThinkPadů opravdu naplno – jednoduché linie, prostá černá barva s jednoduchým červeným detailem, jen malé logo nebo třeba kovové panty víka. Potěší i různé praktické drobnosti, především integrovaná čtečka otisků prstů. Svým designem je notebook jasně zaměřený na obdobnou klientelu, jako ThinkPady, totiž do firemní sféry, jen na ty, kdo mají hlouběji do kapsy. Nenápadná, ale elegantní a povědomá podoba přístroje nikde nikoho neurazí a ke kancelářské práci je vybaven více než dobře.

Jde o relativně malé a mobilní řešení, které ovšem nabízí dvě nejzákladnější věci pro pohodlnou práci – a nejde ani o nadupaný procesor nebo grafickou kartu. Běžný administrativní pracovník totiž nejvíce ocení příjemnou klávesnici a dobrý displej. A obojím E31 disponuje. Na rozdíl od ThinkPadů nemá třeba červený bod trackpointu uprostřed klávesnice, spokojit se musíte jen s touchpadem nebo připojíte cestovní myš. Klávesnice také nemá numerický pad, ale to je v této velikosti samozřejmé. Chybí také podsvícení, další detail oddělující jednotlivé řady v nabídce.


13'' notebook je samozřejmě vytvářen pro mobilitu. Materiálem je pouze plast, navíc má notebook relativně tenké tělo, ale během přenášení by měl vydržet dost. 323 x 230 x 21,5 mm jsou v naprosté normě kategorie, dokonce tloušťka je trochu nižší, než by člověk čekal, méně už asi není dost dobře možné, což se odvíjí od materiálu, tenčí těla se dělají výhradně z hliníku nebo kombinací magnézia a pokročilejších materiálů na bázi karbonových vláken apod. I hmotnost 1,59 kg patří i v rámci kategorie 13'' Ultrabooků k lepšímu průměru, na cestách vás nějak přehnaně tížit nebude. Mobilitě je podřízeno mnohé, i dvoučlánková Li-Pol baterie s výkonem 35 Wh. Dobu výdrže výrobce stanovuje na 5,5 hodin běžné práce, což je méně, než můžete získat u lepších notebooků, zde je vidět další kompromis. Poměr cena / výkon mi ale i u výdrže přijde dobrý a po pravdě, jak často doopravdy potřebujete pracovat dlouho naplno bez možnosti alespoň občasného dobití? Snad jen ve vlacích ČD...

Pod víkem najdeme 13,3'' displej s rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů) a bez dotykového ovládání. Podsvícení samozřejmě obstarávají LED. Má matný antireflexní povrch, což u mobilně zaměřených přístrojů oceňuji, hlavní výhodou je pak IPS technologie, která se vám odmění věrnějším podáním barev a dobrými pozorovacími úhly, navíc v této cenové kategorii je stále spíše výjimečná a pro mě by představovala jeden ze základních důvodů koupě podobného notebooku.


Potud bylo lenovo E31 v podstatě shodné jako předchozí generace označovaná číslovkou -70 za modelovým číslem. V E31-80 najdeme hardwarovou aktualizaci - nízkonapěťový dvoujádrový procesor Intel Skylake střední třídy, konkrétně Core i5-6200U (2,3 (2,8 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W) s integrovaným grafickým čipem Intel HD 520. To samozřejmě zvládne veškerou 2D práci včetně přehrávání 4K videa a kodeku H.264, ovšem na hraní 3D her se nehodí XCOM 2 ani Fallout 4 si prostě nezahrajete, slušná fps dostanete jedině z her jako je FIFA (15, 16...), Sims 4, Dirt Rally nebo World of Tanks, vždy s nejnižším nastavením a sníženým rozlišením. Paměťový systém představují 4 GB DDR3-1600 běžící v single-channel módu, tedy vždy realizované jediným modulem, případné rozšíření tedy znamená nový modul, na desce je totiž přítomen jediný slot. A to také znamená nižší výkon grafiky...

Jako datové úložiště slouží 500GB HDD s 8GB vyrovnávací flash pamětí (občas nazývané hybridní řešení) a rychlostí rotace datových ploten 5400 ot./min, ovšem zrychlení oproti běžným HDD příliš znatelné nebude. Optická mechanika samozřejmě v této velikostní kategorii není.


Co se týče konektivity, do Lenova E31-80 se vešlo vše potřebné, tedy Wi-Fi a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.0 i gigabitový Ethernet, který se do tenčích Ultrabooků již nevejde, i zde je výklopný. Z portů je k dispozici dvojice USB 3.0, následuje HDMI, analogový VGA výstup, kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku) a čtečka paměťových karet SD /HC/XC, HD webkamera a mikrofon. V českých podmínkách můžete obzvláště ocenit výše zmiňovaný VGA výstup, neboť v řadě institucí nemají modernější projektory a různé redukce zabírají USB slot a rády se ztrácejí.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 10 Home 64bit a Lenovo nabízí i všechny základní utility a obslužné programy. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Lenovo E31-80 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-6200U (2,3 (2,8 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 4 GB RAM, Intel HD 520, HDD 500 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 2x USB 3.0 s Win 10 Home činí 17 290 Kč bez DPH (14 289 Kč s DPH).

Představení

Diskuse