Lenovo ThinkPad 13 - studentský ThinkPad za lepší cenu, s příslibem profi kvality

14. 11. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Lenovo se rozhodlo zavést novou kategorii ThinkPadů – ty bez označení typové řady. ThinkPad 13 je vysoce mobilní 13'' notebook. Přináší do nižší střední třídy řadu technologií a design ThinkPadů, přitom je zaměřená především na edukační sféru. Bude se konzervativní, ale odolný a propracovaný notebook studentům a učitelům líbit?

Lenovo ThinkPad 13 - studentský ThinkPad za lepší cenu, s příslibem profi kvality

Lenovo se rozhodlo opět obměnit složení své modelové řady pod značkou ThinkPad. Na písmena T, L, E, X už jsme zvyklí, zmizelo W, přibylo P. A teď přichází ThinkPad bez přívlastku. Lenovo se soustředí údajně především na edukační sféru, tedy studenty a učitele, ale ThinkPad 13 je šikovný mobilní notebook, který může snadno vyhovovat i jako firemní notebook. Jeho hlavní výhodou má být vedle mnohem dostupnější ceny vysoká mobilita, perfektní výdrž na baterie a také klávesnice, která sklízí v recenzích pochvaly za perfektní odezvu a kritiku za chybějící podsvícení. Je zde samozřejmě i řada kompromisů, protože jednak nějak bylo nutno srazit cenu, a jednak je třeba se vyhnout kanibalizaci s (velikostně, hmotnostně) blízkými modely, především T460s.

Novinkou je také představení ThinkPadu ve velikostní třídě 13'', to tu nebylo od věkovitých ThinkPadů Edge. Zcela nové šasi nabízí dvě varianty. Černá je kompletně z ABS plastu, tělo je pevné, štíhlé i lehké, ale kvalit magneziových Téček s roll-cage v těle přeci jen nedosahuje. Existuje i stříbrná varianta, která má víko displeje z hliníku, s největší pravděpodobností však tento model zůstane jen v zámoří a pro evropské trhy dodáván nebude. Rozměry jsou 322,4 x 22,8 x 19,8 mm a hmotnost 1,4 kg. Notebook je tedy vysoce mobilní a přímo se hodí pro časté přenášení, např denně do školy či zaměstnání. Li-pol baterie má sice jen 3 články a kapacitu 42 Wh, ale Lenovu se podařilo přesně vycizelovat všechny komponenty. Takže skutečná výdrž notebooku se pohybuje kolem 6 hodiny při surfování po webu se zapnutou Wi.-Fi po 8 hodin sledování běžného HD filmu (H.264).


13,3'' displej má IPS matrici, což znamená lepší pozorovací úhly, v zahraničních recenzích dokonce panely od LG jsou dokonce lepší, než ty od Innoluxu v T460 (nelze ovšem zaručit, že panely od LG budou ve všech dodávkách tohoto přístroje). Rozlišení je Full HD (1920 x 1080 pixelů) a povrch má matnou antireflexní úpravu, při mobilnějším nasazení by tedy neměl být problém s odlesky slunce či osvětlovacích těles v obrazovce. V nejnižší konfiguraci s Core i3 se lze stále setkat i s HD ready (1366 x 768) TN panelem, ten je pochopitelně o dost horší.


Srdcem notebooku je dvoujádrový nízkonapěťový procesor generace Skylake - Intel Core i5-6200U (2,3 (TB 2,8) GHz, 3 MB L3 cache, 15 W TDP), podporuje všechny pokročilé technologie od Intelu včetně Hyper-Threadingu (technologie Intelu umožňující počítat dvě aplikační vlákna na jediném fyzickém jádře) a Turbo Boostu. O grafickou stránku výkonu se stará Intel HD 520. Nejvyšší konfigurace je vybavena Intelem Core i7-6500U, existují i modely s Core i3-6100U, případně Core i5-6300U s technologiemi vPro. Po grafické stránce jsou všechny konfigurace odkázány na integrované jádro, herní výkon je tedy spíše symbolický a stačí jen na jednoduché a nenáročné hry, u Overwatch nebo Battlefieldu 1 budete odkázáni na snižování rozlišení a minimální detaily, naopak FIFA 17 nebo F1 2014 by měly s nízkými detaily běžet i v nativním rozlišení displeje. Vše je doplněno 8 GB DDR4-2133 systémové paměti v jediném modulu. Na desce jsou však dva sloty, není tedy problém dokoupit druhý paměťový modul a systémovou paměť rozšířit.


Notebook je z prostorových a hmotnostních důvodů vybaven pouze jedním M.2 slotem. Obvykle bývá vybaven jedním SATA SSD s kapacitou 256 GB, další možností je jedině externí SD karta nebo cloudové úložiště. Ani optická mechanika, jak je v této velikostní kategorii obvyklé, přítomna není.

Konektivitu zajišťuje pouze Wi-Fi adaptér pro pásma a/b/g/n/ac a Bluetooth adaptér 4.1. Po stranách přístroje nalezneme jeden USB 3.1 Gen1 (s možností výstupu na DisplayPort), trojici USB ve verzi 3.0, HDMI obrazový výstup, dokovací konektor OneLink+ a audio kombo jack (in+out). Multimediální využití doplňují čtečka paměťových karet a webkamera, bezpečnostní funkce představuje zdířka na Kensington Lock a u vyšších konfigurací i čtečka otisků prstů.


Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Proffesional 64bit s možností upgradu na Windows 10 Pro, dále dostanete programovou výbavu ThinkVantage. Záruka je v době trvání 24 měsíců .

Koncová cena pro Lenovo ThinkPad 13 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-6200U (2,3 (TB 2,8) GHz, 3 MB L3 cache, 15 W TDP), 8 GB RAM, integrovanou grafickou kartou Intel HD 520, SSD 256 GB, Wi-Fi, Bluetooth, 1x USB-C 3.1 Gen1, 3x USB 3.0, OneLink+, a s Win 7 Pro činí 19 599 Kč bez DPH (23 715 Kč s DPH).

Představení

Diskuse