Lenovo ThinkPad L460 – Skylake v aktualizované střední business třídě

11. 4. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Notebook ThinkPad L460 je aktualizací - automobilovou hantýrkou faceliftem – předchozího modelu L450. Změnilo se pouze hardwarové vybavení, šasi zůstalo stejné. Dnes dostanete nízkonapěťový procesor Intel Skylake, volbu mezi integrovanou a dedikovanou grafickou kartou a dvě pozice pro datová úložiště. A pořád poměrně vysokou míru mobility.

Lenovo ThinkPad L460 – Skylake v aktualizované střední business třídě

ThinkPady řady L jsou v nabídce Lenova střední třídou, řazeny jsou mezi třídu E, tedy kompromis mezi domácím a business použitím, a třídu T, to jsou naopak plnokrevné managerské notebooky. Při koupi se člověk nemusí bát, nepořizuje si žádného zajíce v pytli. Šasi je dobře vyzkoušené z předchozího modelu L450 a jsou dobře známy jeho silné i slabé stránky.

Model L460 nabízí základní úhlopříčku 14'', tomu odpovídají i rozměry šasi 339 x 235 x 24,3 mm. ThinkPady dlouhodobě preferují spíše širší rámeček kolem displeje a větší míru strukturální pevnosti, nepatří tak ani mezi nejmenší, ani mezi nejštíhlejší v této kategorii, čemuž koneckonců odpovídá i hmotnost 2,02 kg, která ovšem stále znamená velice dobrou mobilitu. ThinkPady tiž tradičně patří mezi ty odolnější na trhu a staronový zástupce L-řady není výjimkou. Notebook je celý z plastu vyztuženého skleněnými a uhlíkovými vlákny, ale oproti vyšším třídám má přeci jen znatelnější míru kroucení či prohybů. Onu příslovečnou „cihlovitost“ ve smyslu pevnost těl si dnes zachovaly jen řady T a P. Řady E a L jsou v tomto ohledu srovnatelné s konkurencí. Naopak design stále udržuje jasně rozpoznatelnou linii – černošedé tělo notebooku, červené doplňky jako je čepička trackpointu a linky na jeho tlačítkách, jasné hrany a rovné plochy. V útrobách notebooku je šestičlánková Li-Ion baterie s výkonem 48 Wh a kapacitou 3930 mAh, podle výrobce udrží notebook v chodu až 10 hodin.


14'' displej má IPS matrici, což znamená lepší pozorovací úhly, ale v zahraničních recenzích se setkalo s kritikou stran přesnosti podání barev (jen 40% AdobeRGB). Pokud ovšem vaše práce přímo nesouvisí s grafikou, a to je u tohoto ThinkPadu nepravděpodobné, nemusíte se bát, všechny ostatní parametry TN displeje převyšují. Rozlišení je obvyklé Full HD (1920 x 1080 pixelů) a povrch má matnou antireflexní úpravu, při mobilnějším nasazení by tedy neměl být problém s odlesky slunce či osvětlovacích těles v obrazovce. V nejnižších konfiguracích se lze stále setkat i s HD ready (1366 x 768) TN panelem, ale tomu se doporučuji vyhnout.

Srdcem notebooku je dvoujádrový nízkonapěťový procesor generace Skylake - Intel Core i5-6200U (2,3 (TB 2,8) GHz, 3 MB L3 cache, 15 W TDP), podporuje všechny pokročilé technologie od Intelu včetně Hyper-Threadingu (technologie Intelu umožňující počítat dvě aplikační vlákna na jediném fyzickém jádře) a Turbo Boostu. O grafickou stránku výkonu se stará Intel HD 520, v několika konfiguracích lze nalézt i AMD Radeon R5 M330 s 2 GB vyhrazené DDR3 paměti, zde ovšem musíte oželet proprietární dokovací konektor. Pro představu – ve hře Rainbow Six Siege (2015) zvládne R5 v nízkém rozlišení výkon 41 fps, zatímco HD 520 v průměru 32 fps. Obecně lze říci, že s Radeonem si zahrajete tytéž hry, jako s integrovanou kartou, byť obvykle s trochu lepšími fps, ovšem rozdíl třídy to není. Vše je doplněno 8 GB DDR3-1600 systémové paměti v jediném modulu. Na desce jsou však dva sloty, není tedy problém dokoupit druhý paměťový modul a systémovou paměť rozšířit (což zejména u konfigurací s HD 520 lze jen doporučit).


Notebook je vybaven dvěma pozicemi pro datová úložiště, totiž běžnou 2,5'' šachtou a jedním M.2 slotem. Obvykle bývá vybaven jedním 2,5'' SSD s kapacitou 256 GB, je možnost ho tedy doplnit o druhý, oblíbenou variantu s SSD pro systém v M.2 slotu a datovým vysokokapacitním HDD musí uživatel sestavit sám za cenu jednoho zbylého SSD.


Konektivitu zajišťuje síťová karta 10/100/1000 Mbit/s, Wi-Fi adaptér pro pásma a/b/g/n/ac a Bluetooth adaptér 4.0. Notebook je osazen i anténami pro 4G/LTE bezdrátový modem, který je ovšem osazen pouze v nejvyšších konfiguracích nebo je jej nutno dokoupit zvlášť. Vzhledem k tomu, že se osazuje do M.2 slotu, příjdete také o možnost používat sestavu se dvěma disky. Po stranách přístroje nalezneme trojici USB ve verzi 3.0, audio kombo jack (in+out), k dispozici je mini DisplayPort a VGA a dokovací konektor OneLink. Multimediální využití doplňují čtečka paměťových karet a webkamera, bezpečnostní funkce zase čtečka otisků prstů a volitelná čtečka SmartCard.


Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 10 Pro, dále dostanete programovou výbavu ThinkVantage. Záruka je v době trvání 12 měsíců při nákupu na IČ, 24 měsíců při nákupu fyzickou osobou, lze ji i dále rozšířit (na 3 roky, s opravou u zákazníka).

Koncová cena pro Lenovo ThinkPad ThinkPad L460 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-6200U (2,3 (TB 2,8) GHz, 3 MB L3 cache, 15 W TDP), 8 GB RAM, integrovanou grafickou kartou Intel HD 520, SSD 256 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 3.0, OneLink, Bluetooth a s Win 10 Pro činí 24 289 Kč bez DPH (29 390 Kč s DPH).

Představení

Diskuse