MSI GS32 6QE Shadow - 13'' herní notebook s možností dokování stanicí s desktopovou grafikou

6. 6. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Herní počítače jsou obvykle velké, těžké, tlusté... ale MSI mělo představy trochu jiné, hrát hry musí jít i na malých kompaktních strojích, které můžete snadno přenášet. I u firmy, která se na herní notebooky specializuje, však najdeme řadu kompromisů, především „jen“ grafickou kartu střední třídy a nízkonapěťový procesor, ale pořád to na rozumné hraní stačí, byť s kompromisy.

MSI GS32 6QE Shadow  - 13'' herní notebook s možností dokování stanicí s desktopovou grafikou

Vytvořit extrémně kompaktní a především štíhlý notebook, do kterého vejdete dostatečně výkonný hardware, aby bylo dost výkonu i na aktuální hry, to je velice ambiciózní plán a přestože MSI není osamoceným výrobcem, za všechny uveďme třeba Dell s jeho Alienware 13, podobných notebooků zas tak mnoho není. A od určité chvíle už ani sebelepší inženýr přírodní zákony neobejde. Chlazení takto malého notebooku je prostě extrémně složitá záležitost a výsledné TDP prostě nesmí přesáhnout určitou hranici – ne pokud máte udržet přijatelnou povrchovou teplotu a také kvůli hlučnosti větrání.

Myslím si, že výše zmíněné záležitosti také vedou k rychlému nárůstu ceny přístroje, která už není přímo úměrná osazenému výkonu – za stejné peníze můžete dostat podstatně výkonnější stroj, pokud jste ochotni se smířit s 15'' nebo 17'' obrazovkou. A to hráči většinou jsou, takto kompaktní kousek na hraní, při kterém skoro vždy sedíte někde u stolu v dosahu elektrické sítě, doopravdy využije málokdo. Mobilní výkon nejčastěji potřebují techničtí pracovníci pro CAD aplikace, a na ně tento notebook určitě nemíří. Zajímavější může být pořídit si tento notebook se specializovanou dokovací stanicí, kterou připojíte přes PCI Express x16 linku a která ukrývá plnohodnotnou desktopovou grafickou kartu. Přes 3 VGA výstupy můžete připojit externí monitory, karta dodá dostatek výkonu i pro nejnovější hry a když potřebujete cokoli jiného než hrát, odcvaknete relativně lehký notebook a jdete, kam vás nohy ponesou. Jedinou nevýhodou tohoto řešení je už velice vysoká cena, za kterou můžete mít opravdu extrémní herní desktop s násobným procesorovým i grafickým výkonem (například při zapojení grafik do SLI / Crossfire).


Rozměry notebooku jsou 320 x 2227 x 19,8 mm i se čtyřčlánkovou baterií, o níž výrobce neuvádí žádné další údaje. I s baterií notebook váží pouhý 1,2 kg, což z něj dělá jeden z nejlepších notebooků v kategorii výkon / hmotnost. Šasi je provedeno částečně z kovu, takže notebook kromě slušného výkonu měl odolat i zvýšenému namáhání při častějším nošení, ale nejedná se samozřejmě o nějaký „terénní přístroj, takže na něj buďte opatrní jako na každý běžný notebook.

Shadow se dodává pouze s jedním druhem displeje s úhlopříčkou 13,3'', rozlišením 1920 x 1080 bodů, jde o technologie in-plane switching (IPS), můžete tedy očekávat dobré podání barev a široké pozorovací úhly. Z hlediska dnešních technologií jde s přihlédnutím k ceně a úhlopříčce asi o nejlepší volbu. Podsvícen je samozřejmě diodami (LED) a na jeho povrchu se nachází antireflexní vrstva, která by měla zamezit nejrůznějším odleskům a zpříjemnit tak čtení na přímém slunci a v dalších osvětlených prostorech.


V útrobách notebooku najdeme z pohledu hráče dva kompromisy, které na jednu stranu dělají z notebooku silný mobilní přístroj, ale na druhou asi nejslabší herní, přístroj, který sám sebe ještě může beze studu nazývat herním.Prvním kompromisem je nízkonapěťový dvoujádrový procesor Intel Core i7-6500U (2,5 (3,1 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W). Podporuje Hyper-Threading i Turbo Boost, v celkovém výkonu na jedno, a zejména na více jader je ale přeci jen znatelně slabší než plnonapěťové varianty s označením HK za modelovým číslem. O vykreslování obrazovky se stará integrovaný Intel HD Graphics 520. Jako druhý kompromis je pak nutno označit dedikovanou kartu NVIDIA GeForce GTX 950M s 2 GB GDDR5. NA první pohled to nezní tak špatně, GTX 950M je první kartou střední třídy, navíc je osazena GDDR5 paměťmi, z pohledu Full HD obrazovky a moderních her se ale jedná o naprostý základ a u náročnějších her budete muset volit mezi nastavením plného rozlišení nebo vyšších detailů. Pro příklad – nový Doom ve Full HD a s high detaily zvládne 28,6 fps, na ultra nastavení už jen 21,9 fps, což je v prvním případě na hraně hratelnost, v druhém už za ní. Far Cry Primal ve Full HD a High nastavení zvládne 24 fps, při 1280 x 720 bodech a low detailech už ale 56 fps. I XCOM 2 se na příjemně hratelných 61 fps vyhoupne jen v nejnižším nastavení. Naopak hry jako Rainbow Six Siege (2015), FIFA 16, World of Warships nebo Metal Gear Solid, tedy loňské, běží obvykle i ve Full HD a vysokém nastavení uspokojivě. A v potaz je dobré vzít i to, že letos ještě notebook aktuální hry utáhne, byť dýchavičně, ale co za rok, za dva..? Dále notebook disponuje dvěma sloty pro operační paměti typu DDR4 2133 MHz, kde je z výroby osazen buď jediný 8GB modul, nebo dva pro lepších 16 GB, pozdější rozšíření v prvním případě by ale mělo být bez problémů.


Pro uživatelská data je připraveno SSD připojené v M.2 slotu přes rozhraní NVMe, je tedy velice rychlý, malý a lehký. Osazované kapacity jsou 256 GB nebo 512 GB, zbylo dost místa i pro druhou kombinovanou 2,5''pozici pro SATA / M.2 NVMe. Třetím místem pro data může být 2,5'' pozice pro disky v dokovací stanici. Optická mechanika osazena není.


Výčet vstupních a výstupních rozhraní čítá dvojici USB 3.0, digitální HDMI obrazový výstup, zvláštní vstup a výstup pro zvuk (dva mini-jacky), RJ-45 konektor, čtečku paměťových karet, konektor pro připojení napájení a dokovací konektor s vyvedením PCIe x 16 linky. Se světem se dokáže propojit prostřednictvím gigabitového Ethernetu (10/100/1000 Mbit/s) a dále také pomocí Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.1. Nechybí ani webkamera a integrovaný mikrofon nebo stereo reproduktory. MSI také zdůrazňuje osazení Hi-Fi převodníku DA, takže při připojení sluchátek byste měli mít výrazně nadprůměrný zvuk.


Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 10 Home, z dalších programů uvádí MSI zvukové vylepšení Nahimic2 nebo roční prémiovou licenci programu Xsplit Gamecaster. Záruka je 24 měsíců.

Koncová cena pro MSI GS32 6QE Shadow v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-6500U (2,5 (3,1 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), 8 GB DDR4 RAM, s dedikovanou grafikou NVIDIA GeForce GTX 950 2 GB GDDR5, SSD 256 GB M.2, Wi-Fi /ac, BT, 2x USB 3.0 a Bluetooth s Win 10 Home činí 32 223 Kč bez DPH (38 990 Kč s DPH).
Vyšší konfigurace s 16 GB DDR4, 512 GB SSD M.2 a dokovací stanicí je 42 967 Kč bez DPH (51 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse