MSI PX60 6QD - když se z herní mašiny stane uhlazený kravaťák

19. 9. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

MSI je často chápána jako firma specializující se na velké výkonné herní notebooky. Ale jejich řada Prestige nabídne i zajímavé přístroje určené do firemního sektoru. Jejich poznávacím znamením je mnohem decentnější hliníkový design, naopak zůstává zaměření na vysoký výpočetní výkon a větší rozměry.

MSI PX60 6QD - když se z herní mašiny stane uhlazený kravaťák

MSI má pochopitelně mnohem větší zkušenosti s herním segmentem a zde také realizuje větší část obratu. Ale pokud budeme chápat řadu Prestige především jako pracovní stanice, což díky výkonnému hardware můžeme, nabízí se pro výrobce jasná synergie. Pracovní stanice i herní notebooky vyžadují dobré chlazení, odolné a kvalitní klávesnice a schopnost poradit si s náročnou grafikou, protože na co jiného pracovní stanici, než na práci s obrazovými daty – ať už se jedná o 3D modely strojních součástek, úpravu a střih HD/4K videa. A MSI může poskytnout slušné nástroje i pro úpravu fotografií, její displej sice nepatří k těm úplně nejlepším, ale nadprůměrný rozhodně je.

Díky tomu, že MSI se soustředí téměř výhradně na výkonné notebooky s plnonapěťovými procesory a dedikovanými grafickými kartami, má zkušenosti a připravená řešení pro chlazení podobných součástek, byť u herních notebooků se přeci jen klade větší důraz na výkon než na tichý chod. Navíc HQ procesory nakupuje opravdu ve velkém, lze tedy předpokládat, že si firma bude schopna domluvit s Intelem zajímavé cenové podmínky, které se promítnou i do úspor na pořizovací ceně – a tedy pro zákazníka.


Hlavní obavu asi lze mít z designu přístroje. MSI obecně dělá ve všech velikostních kategoriích spíše větší a robustnější těla, podobné je to i s řadou Prestige. Samotný design v lakovaném hliníku je ale právě tak správně nenápadný a decentní, aby zapadl do business sektoru. Dokonce i oblíbené RGB podsvícení z vyšších herních řad bylo zaměněno za čtyřstupňové bílé. Značka MSI možná vedle ThinkPadu nikoho neohromí, ale notebook nevypadá špatně a nabídne vyšší výkon než T460p za téměř poloviční cenu.

Rozměry notebooku jsou 390 x 266 x 20 mm, notebook je tedy zaměřen spíše na stabilitu a odolnost, ale v rámci třídy je možné ho považovat za krásně štíhlý. Hmotnost se ustálila na 2,1 kg, ovšem může oscilovat o další dekagramy podle sestavy (možnost 2 disků ap.). Vybaven je šestičlánkovou Li-Pol 52Wh baterií, vzhledem k náročnému hardwaru v zátěži vydrží jen něco kolem dvou a půl hodiny, při minimálním vytížení notebooku a využití pouze integrované grafiky se lze dostat až k hranici 3,5 hodiny na jedno nabití. Obecně vzato však baterie slouží spíše k možnosti přenášet zapnutý notebook mezi jednotlivými pracovišti než pro běžnou práci v terénu.


MSI PX60 je dodáván s 15,6'' displejem s rozlišením Full HD (1920 x 1080). Technologicky jde o typ IPS, jistotou je tedy dobré podání barev (97% sRGB a 63% AdobeRGB) a široké pozorovací úhly. Má matný antireflexní povrch a podsvícení celkem samozřejmě obstarávají LED.


Notebook je nabízen s jedním z nejvýkonnějších čtyřjádrových procesorů Intel Skylake, totiž Core i7-6700HQ (4x 2,6 GHz (3,5 GHz s technologií Turbo Boost), 6 MB L3 cache) a technologií Hyper-Threadingu pro virtuální zpracování 8 vláken. V čipu je přítomný i integrovaný grafický čip Intel HD 530, který zvládne až na náročnější 3D hry všechnu běžnou činnost, typicky ho budete využívat pro web nebo přehrávání filmů. Naprostou nutností pro pracovní stanice je však grafická karty. MSI spoléhá pouze na model GeForce od NVIDIA, takže se nemůže chlubit certifikacemi profi programů, ale model GTX 950M už používá větší čip s 640 sahdery, v tomto notebooku je propojen s 2 GB GDDR5 pamětí, takže už je použitelný pro hraní nových her nebo náročnější práci v CADu a podobných aplikacích. Operační paměť používá moduly DDR4-2133, na základní desce jsou dva sloty, oba jsou zaplněné 8GB moduly, máte tedy k dispozici 16 GB rychlé paměti.


Jako datové úložiště může sloužit jak SSD, tak HDD. Notebook je vybaven jednou 2,5'' pozicí a druhým volným slotem M.2. Nabízená konfigurace se prodává s 1000GB SATA pevným diskem pro data a 128GB SSD v M.2 pro systém.

Wi-Fi konektivitu zajišťuje adaptér se standardy a/b/g/n/ac. Z bezdrátových technologií nechybí ani Bluetooth 4.0. Gigabitový Ethernet je samozřejmostí. USB konektory jsou zde 3 ve specifikaci 3.0, vedle nich i 1 USB-C. Doplňuje je konektor HDMI a mini DisplayPort pro výstup obrazu a čtečka paměťových karet. Zvukový vstup (mikrofon) a výstup (sluchátka) jsou odděleny do dvou minijacků.


MSI PX60 je dodáván s operačním systémem Windows 10 Home 64 bit. Záruka je poskytována ve standardní délce 24 měsíců.

Koncová cena pro MSI PX60 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-6700HQ (4x 2,5 GHz (3,5 GHz s technologií Turbo Boost), 6 MB L3 cache, TDP 45 W), 16GB DDR4 RAM, dedikovanou grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 950M 2 GB GDDR5, 128GB SSD + 1000GB HDD, Wi-Fi ac, Bluetooth, 3x USB 3.0, 1x USB-C a s Windows 10 Home činí 27 999 Kč bez DPH (33 879 Kč s DPH).

Představení

Diskuse