Toshiba Satellite Pro A40-C – na rozhraní domácího a business použití

30. 5. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Řadou Satellite Pro chce Toshiba oslovit širokou škálu zákazníků, kteří netrvají na velkém mobilním výkonu, zejména grafickém, ale ocení kvalitní zpracování, mobilitu 14'' těla, výbavu konektory včetně staršího VGA výstupu, 7hodinovou výdrž na baterii a zabezpečení pomocí TPM čipu a čtečky otisků prstů.

Toshiba Satellite Pro A40-C – na rozhraní domácího a business použití

Notebooky Satellite Pro nejsou čistou business třídou, cílí často i na domácí uživatele, obzvláště zajímavá může být i pro náročnější studenty. Výsledkem je zajímavý mix – poměrně konzervativně vypadající tělo s dobrým zabezpečením, ale také třeba VGA konektor, který se dneska používá už prakticky jen k připojování starších projektorů – čili ideální do českého školství. Dobrý poměr ceny ku výkonu, kdy například neplatíte za dedikovanou grafickou kartu, dělá z Toshiby ale i dobrého spolupracovníka.

Šasi notebooku je převážně z plastů, i povrch je „nudně“ tmavý, ale neměl by být příliš náchylný na otisky prstů. Jediným charakteristickým designovým prvkem jsou kovové panty víka v samých rozích přístroje. Šasi má rozměry 340 x 244 x 23,8 mm, patří tedy mezi štíhlé a drobnější, ani rámeček displeje není nijak přehnaně velký. Hmotnost 1,95kg je mezi dnešními 14'' business notebooky naprosto běžná a zároveň poměrně přátelská k vašim rukám či zádům v případě nutnosti notebook nosit. Trochu zamrzí nepodsvícená klávesnice, ale s přihlédnutím k ceně to nelze vyčítat nějak přísně. Toshiba je, jako obvykle, ohledně baterií poměrně tajnůstkářská, neuvádí kapacitu ani výkon, prozradí pouze, že jde o čtyřčlánkový Li-Ion typ s dobou výdrže podle MobileMarku 2014 až 7 hodin.


14'' displej je výborný, jde o Full HD (1920 x 1080) panel s matnou povrchovou úpravou s antireflexem, vedle podsvícení pomocí LED oceníte i fakt, že se jedná o IPS technologií. Nabízí tedy široké pozorovací úhly, dobré podání barev a přiměřenou spotřebu při poměrně velké hustotě pixelů.

Toshiba osadila do těchto notebooků jediný typ procesoru, snad aby udržela nejlepší cenu, ale volbu považuji za rozumnou a výhodnou - dvoujádrové Core i5-6200U (2,3 (2,8 TB) GHz, 3 MB L3 cache, 15 W TDP) disponuje všemi důležitými technologiemi (Hyper-Threading a Turbo Boost) a při malé spotřebě má dostatek výkonu pro všechno běžné nasazení. Svou část požadovaného výkonu dodá i integrované grafické jádro HD 520, které si hravě poradí s jakoukoli 2D aplikací včetně 4K videa, ztrácí pouze v 3D výkonu, ovšem běžné hry jako FIFA 16 (46 fps low details), World of Warships (66 fps) nebo Dirt Rally (90 fps) zvládne. Na náročnější aktuální tituly typu Fallout 4 nebo XCOM 2 už ale nestačí. V přístroji jsou dva paměťové sloty, standardně jsou osazené jediným 8GB DDR3L-1600 modulem, ovšem dalšímu rozšíření nic nebrání. Notebook bohužel přes použití Skylake procesoru nepodporuje DDR4 paměti.


Pro ukládání dat tu máme 2,5'' rychlé HDD s kapacitou 500 GB s rychlostí rotace datových ploten 7200 rpm připojené přes SATA. Přestože se jedná o jeden z nejlepších HDD, rychlostí čtení ani zápisu nestačí ani na nejpomalejší SSD. A přestože to tak z obrázků může vypadat, notebook není osazen optickou mechanikou.


Konektivita je zcela vyhovující: Wi-Fi a/b/g/n/ac stejně jako Bluetooth 4.0 a gigabitový Ethernet. Co se týče portů, najdete zde trojici USB 3.0 , kombinovaný audiokonektor (In+Out), pro vyvedení obrazu digitální HDMI port a stále i analogové VGA. Dále slot pro čtečku paměťových karet SD/HC/XC a MMC. Samozřejmě nechybí ani webkamera (1,3 Mpx) a duální integrovaný mikrofon. Pro zvýšení bezpečnosti je osazen TPM modul a čtečka otisků prstů.


Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Pro (jako downgrade z Windows 10 Pro, které je možné znovu nainstalovat), ve výbavě najdete utility od výrobce a řadu dalšího software jako je MS Office trial, McAfee LiveSafe, DTS Sound a další. Záruka je tříletá.

Koncová cena pro Toshiba Satellite Pro A40-C v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-6200U (2,3 (2,8 TB) GHz, 3 MB L3 cache, TDP 15 W), 8 GB RAM, HDD 500 GB, Intel HD 520, Wi-Fi, Bt 4.0, 3x USB 3.0 a s Windows 7 Pro (/10 Pro upgrade) činí 18 752 Kč bez DPH (22 690 Kč s DPH).

Představení

Diskuse