Acer Spin 5 - Kaby Lake v mainstreamovém překlápěcím notebooku

24. 7. 2017 06:21    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Acer Spin 5 je aktualizací vyzkoušeného přístroje v kompetitivní kategorii 13'' překlápěcích tableto-notebooků. Konkurence tlačí na cenu i obsah, potkáme se tedy s obvyklými komponenty pro danou cenovou kategorii – Full HD dotykovým displejem, Kaby Lake procesory a SSD.

Acer Spin 5 - Kaby Lake v mainstreamovém překlápěcím notebooku

Spin je v aktuálním názvosloví Aceru označením kategorie překlápěcích notebooků s malým tělem a hmotností umožňující vysokou mobilitu. Číslo pět za názvem pak vyjadřuje „kvalitativní“ kategorii, tedy fakt, že v našem případě jde o mainstream s dosažitelnou cenou, ale také bez nejzajímavějších funkcí a s kvalitou odpovídající ceně.

Asi už na první pohled je jasné, že nejde o špičku nabídky – viditelně plastové tělo, výška spíše obyčejná než zajímavá, byť se stále vejde pod 2 cm a notebook tak lze označit za spíše štíhlý. I materiál notebooku maličko klame tělem, základna notebooku i víko displeje je sice z plastu, ale opěrka rukou je z broušeného hliníku a displej je překryt sklem.

Rozměry 328 x 228 x 19,7 mm perfektně odpovídají své kategorii 13'' notebooků, i když je na trhu možno najít jak menší, tak tenčí přístroje. Každopádně rozdíly budou v rámci jednotek milimetrů, alespoň co se půdorysu týče. Hmotnost 1 600 g je také velmi vstřícná a mobilitě je podřízena i Li-Ion baterie, která má 4 články a výkon 45 Wh. Notebook by měla udržet v chodu „až 8 hodin“, sestavy s Core i3 v zahraničních recenzích opravdu v klidu překonávají 7 a půl hodiny při kombinovaném zatížení.


Je jasné, že překlápěcí notebook musí mít dotykový displej, jinak by konstrukce postrádala logiku. Zde najdeme 13,3'' IPS dotykový displej s rozlišením Full HD (1920 x 1080). Podsvícení samozřejmě obstarávají LED. Obrazovka je lesklá, což znamená na jedné straně výborné pozorovací úhly a velice dobré podání barev, na druhou stranu odlesky od zdrojů světla a častou nutnost používat maximální jas obrazovky. Dobrá zpráva je, že pro regulaci jasu se nepoužívá PWM (blikání LED).

Ve Spinu 5 najdeme tu nejklasičtější nabídku - nízkonapěťový dvoujádrový procesor Intel Core i5-7200U (2,5 (3,1 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), s podporou Hyper-Threadingu. Levnější konfigurace nabízí i Core i3, dražší pak Core i7. Zpracování veškerých obrazových dat obstarává integrovaná karta Intel HD 620, což znamená poměrně nízký výkon ve 3D / hrách, zahrajete si prakticky jen při sníženém rozlišení displeje a minimálních detailech, poté běží i hry jako je Titanfall 2 (37 fps), Battlefield 1 (30 fps), Overwatch nebo Farming Simulator zvládnou i střední detaily a rozlišení. Paměťový systém představuje 8 GB DDR4-2133 v jediném slotu, rozšíření na 16 GB je tedy možné, ale musíte vyměnit modul a vždy budete odkázáni na jednokanálové zapojení, což znamená nižší výkon integrované grafiky.


Jako datové úložiště slouží podle konfigurace 128, 256 nebo i 512 GB SSD připojené přes M.2 rozhraní, které je jediným, běžné 2,5'' SATA disky tedy do notebooku vůbec nelze připojit. Jako nouzové řešení lze použít SD karty. Optická mechanika také v notebooku přítomna není.

Co se týče konektivity, Acer nabízí rozumný základ -Bluetooth 4.1 a Wi-Fi ac. Z „kabelových“ portů je v nabídce jeden USB Type-A 3.1 port, dva USB 2.0 a HDMI jako obrazový výstup. Následuje kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku) a čtečka paměťových karet SD, HD webkamera a mikrofon.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 10 Home 64bit. Acer nabízí i všechny základní utility a obslužné programy. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Acer Spin 5 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-7200U (2,5 (3,1 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 8 GB DDR4 RAM, Intel HD 620, SSD 256 GB, Wi-Fi ac, Bt 4.1, 1x USB Type-A 3.1, 2x USB 2.0 s Win 10 Home 64 bit činí 16 521 Kč bez DPH (19 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse