ASUS F556UQ – patří mezi nejdostupnější notebooky s Core i7 Kaby Lake na trhu

9. 10. 2017 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Stylový notebook pro domácí uživatele s dedikovanou grafickou kartou, Full HD displejem nebo USB-C portem je docela výhodná koupě s rozumnou cenovkou. Odvrácenou stranou je spíše tloušťka notebooku, která je nadprůměrná, ale nemusí vadit.

ASUS F556UQ – patří mezi nejdostupnější notebooky s Core i7 Kaby Lake na trhu

Asus F556UQ je takovým „klasickým“ domácím notebookem, které stále existují, ale není jich už zdaleka v nabídce tolik a už ani nepředstavují nejprodávanější kategorii notebooků. Nabízí vše potřebné pro kompletní domácí práci i vyžití v rozumné cenové hladině. Na hraní her je tu dedikovaná grafická karta i příjemný displej, byť v kombinaci s nižší cenou to znamená možnost hrát hry jen na velmi stažené detaily. Klávesnice má i numerickou část, ale je jako celek nepodsvícená. A DVD mechanika kdysi bývala důležitou součástí notebooků a řešilo se, jak ji udělat co nejtenčí a nejlehčí, ale dnes je překonaná a málokdo ji používá. Schválně, kdy jste naposledy potřebovali něco z optického média?

Design je je poměrně obvyklý a kromě veselých barev, z nichž se stejně prodávají většinou jen šedé a bílé verze, nenabídne nic zvláště originálního, což ovšem nemusí být na škodu. Rozměry 382 x 258 x 25,5 mm dělají z notebooku přístroj na hranici nadprůměru v této kategorii, zejména tloušťka patří mezi ty mírně větší. Hmotnost 2,3 kg je na 15'' notebook s relativně střízlivou výbavou poměrně větší a nosit ho celý den není nemožné, ale také ne příjemné. U Li-Pol baterie se třemi články a výkonem 36 Wh výrobce neudává žádné další údaje, ale doba výdrže ani s ULV procesorem nebude nijak zvlášť dlouhá.


Pod víkem najdeme 15,6'' displeje s rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů). Podsvícení samozřejmě obstarávají LED. Má pro multimediální notebooky méně typický povrch s úpravou proti odleskům. Jde samozřejmě o TN TFT displej s pokrytím 45% NTSC, ale v této cenové kategorii jde stále o slušný displej. Ve specifikacích Asusu lze vidět i verzi s HD ready displejem (1366 x 768 pixelů), ale v běžné nabídce na webu není k nalezení příliš často.


Osazen je procesor aktuální generace Kaby Lake Intel Core i7-7500U (2,7 (3,5 TB) GHz, 4 MB L3 cache, TDP 15 W), který podporuje jak Turbo Boost, tak Hyper-Threading. Jde tedy o jednu z těch výrazně levných nabídek notebooku s Core i7 procesorem. Pro výkon v grafických operací slouží dedikovaná grafická karta předchozí generace NVIDIA GeForce 940MX se 2 GB DDR3 vyhrazené paměti. Ta dokáže rozpohybovat prakticky všechny hry, i když u řady těch novějších budete muset dost laborovat s nastavením a rozhodně nepoběží v nativním rozlišení vestavěného Full HD displeje. Paměťový systém představují 4 GB DDR4-2133 připájené přímo na desku, notebook disponuje ještě jedním slotem, takže můžete využívat jak výhod dvoukanálového zapojení, tak zvýšení kapacity. Obvykle je ovšem notebook dodáván se slotem vyplněným také 4GB modulem, sestava má tedy 8 GB RAM celkově.


Jako datové úložiště obvykle slouží 256GB SSD, v přístroji je pouze jeden SATA slot pro 2,5'' disky, další paměťové úložiště tedy nepřipojíte. Je to dáno nejspíše nedostatkem místa, neboť značnou část okupuje Super Multi DVD zapisovací optická mechanika.

Co se týče konektivity, ASUS nabízí Wi-Fi a/ac/b/g/n, gigabitový Ethernet a Bluetooth 4.1. Z portů je k dispozici vždy jedno USB 3.1 Type-A (aka 3.0), 2.0 a USB-C Gen1, následuje HDMI, VGA, kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku) a čtečka paměťových karet SD /HC/XC, webkamera a mikrofon. O zabezpečení hesel se stará TPM čip.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 10 Home 64bit. Asus nabízí i všechny základní utility a obslužné programy (Live Update, Life Frame III, Calculator, Power4Gear apod.). Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro ASUS F556UQ v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-7500U (2,7 (3,5 TB) GHz, 4 MB L3 cache, TDP 15 W), 8 GB DDR4 RAM, NVIDIA GeForce 940MX, 256 GB SSD, Wi-Fi, Bt 4.1, 1x USB 3.1 Type A, 1x USB 2.0, 1x USB-C s Win 10 Home činí 15 694 Kč bez DPH (18 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse