ASUS VivoBook Max X541UA – jeden z nejlevnějších notebooků s Full HD displejem a procesorem Core i5

18. 9. 2017 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Jednoduchý domácí notebook za tu nejlepší cenu, to je v blížícím se předvánočním čase často přání nejednoho rodiče, který má doma teenagera, kterému již nestačí mobil. Přání může splnit třeba dnešní VivoBook Max, jeden z levnějších počítačů, který už nabídne procesor Intel Core i5 aktuální generace.

ASUS VivoBook Max X541UA – jeden z nejlevnějších notebooků s Full HD displejem a procesorem Core i5

Asus VivoBook Max X541UA patří mezi nejlevnější počítače, které disponují slušným výkonem a všemi technologiemi, které nabízí současná procesorová architektura Kaby Lake. Pokud tedy hledáte levný notebook, který vás nebude neustále zdržovat prachbídným výkonem (k čemuž nejlevnější stroje s Celerony a Pentii přeci jen někdy směřují), jste na správné adrese.Je pravda, že notebook je už cenově na hraně levných notebooků a střední třídy, ale zase se odvděčí celou řadou věcí, které se v této cenové kategorii hledají obtížněji.

Design je typicky asusovský – i v této cenové třídě zbylo na kus hliníku, ze kterého je víko displeje, povrchová úprava využívá známý broušený kruhový motiv, který si firma pěstuje jako svůj typický poznávací znak. Zbytek notebooku je plastový. Rozměry 380 x 254 x 26 mm dělají z notebooku relativně mobilní přístroj, jehož limity představuje především úhlopříčka displeje. Hmotnost 1,9 kg je na 15'' notebook poměrně dobrá, ale vynášet ji do nebe nemá smysl, dnes těžší bývají především notebooky s podstatně lepší výbavou (např. dvěma disky a dedikovanou grafickou kartou). Velká část propagačních materiálů Asusu se zabývá ozvučením notebooku. Je jasné, že maličké reproduktory, které se do mobilních zařízení vejdou, nikdy nepřinesou zcela optimální zvuk, ale deklarovaná velikost rezonanční komory (24 cm3), výkon reproduktorů (3 W) a spolupráce se firmou ICEpower napovídají, že notebook by na tom mohl být v porovnání s konkurencí poměrně dobře. U baterie se třemi články a výkonem 36 Wh výrobce neudává žádné další údaje, ale doba výdrže ani s ULV procesorem nebude nijak zvlášť dlouhá.


Pod víkem najdeme 15,6'' displeje s rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů). Podsvícení samozřejmě obstarávají LED. Má pro multimediální notebooky typický lesklý povrch, což znamená lepší sytost barev a horší odolnost vůči odrazům a zrcadlení. Jde samozřejmě o TN TFT displej s pokrytím 45% NTSC, ale v této cenové kategorii jde stále o nadstandard.

Osazen je procesor aktuální generace Kaby Lake Intel Core i5-7200U (2,5 (3,1 TB) GHz, 3 MB L3 cache, TDP 15 W), který podporuje jak Turbo Boost, tak Hyper-Threading. Při běžné práci, jako je tvorba dokumentů, prohlížení webu či přehrávání filmů, žádný problém nenastane. Pro výkon grafických operací slouží integrovaný čip z procesoru, tedy Intel HD 620. Jeho výkon je dostačující na jakoukoli běžnou práci i všechny 2D aplikace, ovšem 3D výkon nelze nazvat příkladným. Hry jako třeba Overwatch v základním rozlišení běží na 46 fps, Mirrors Edge Catalyst se ke 30 fps také dostane. Novější hry jako F1 2017 nebo Dirt 4 poběží také, ovšem náročné kousky Mass Effect Andromeda nebo For Honor zůstanou nehratelné. Paměťový systém představují 4 GB DDR4-2133 v jediném modulu, notebook je vybaven jediným slotem, takže vždy budete odkázáni na jednokanálové zapojení..


Jako datové úložiště slouží 1TB 5400otáčkový pevný disk, v notebooku zbylo i dost místa na Super Multi DVD zapisovací optickou mechaniku.

Co se týče konektivity, ASUS nabízí Wi-Fi b/g/n, gigabitový Ethernet a Bluetooth 4.0. Z portů je k dispozici vždy jedno USB 3.0, 2.0 a USB-C gen1, následuje HDMI, VGA, kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku) a čtečka paměťových karet SD /HC/XC, webkamera a mikrofon.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 10 Home 64bit. Asus nabízí i všechny základní utility a obslužné programy (Live Update, Life Frame III, Calculator, Power4Gear apod.). Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro ASUS VivoBook Max X541UA v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-7200U (2,5 (3,1 TB) GHz, 3 MB L3 cache, TDP 15 W), 4 GB DDR4 RAM, Intel HD 620, 1 TB HDD, Wi-Fi, Bt 4.0, 1x USB 3.0, 1x USB 2.0 1x USB type C s Win 10 Home činí 11 562 Kč bez DPH (13 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse