Fujitsu Lifebook P727 – business 2v1 s opravdu širokou nabídkou portů

21. 8. 2017 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Je jen málo notebooků, kde můžete vedle sebe vidět stařičký VGA port a nejnovější oboustranné USB-C. K tomu přidejte také relativně moderní koncepci s překlápěcím displejem a vysokou mobilitu a máte notebook, který hned tak nenajdete – ale Fujitsu ho nabízí.

Fujitsu Lifebook P727 – business 2v1 s opravdu širokou nabídkou portů

Na první pohled mě na Lifebooku P727 zaujala široká nabídka portů, vždyť VGA a USB-C se nevidí vedle sebe, ve skutečnosti ovšem na protilehlých bocích přístroje, moc často. Druhou výraznou vlastností, kterou také zaznamenáte hned napoprvé, je výrazné zaměření na business a firemní sektor. Od toho tu koneckonců řada Lifebooků je. Svědčí o tom především design – jednoduchý, spíše robustnější, s jasnými hranami a černo barvou nebo tvary zaměřeným na praktičnost a ergonomii mnohem více než na efekt nebo krásu. I když účelnost také může být krásná. Ale i další charakteristiky tohoto konvertibilního notebooku odpovídají vysokým požadavkům – jak se na notebook s cenovkou kolem 40 000 Kč (to podle výbavy) sluší.

Rozměry 299 x 209 x 19,8 mm rychle zařadí notebook mezi velmi malé přístroje, má 12,5'' obrazovku a rámeček displeje není úplně moc velký. Naopak na první pohled notebook působí dost „tlustě“. Skoro 2 centimetry opravdu není málo, ale také ne moc a notebook je díky tomu pevný a robustní. Stylové to sice není, ale na praktičnosti to neubírá, zejména pokud k práci potřebujete starší porty, které se do „žiletek“ prostě nevejdou. Hmotnost 1,2 kg je velmi vstřícná a mobilitě je podřízena i tříčlánková Li-Pol baterie, která má výkon 45 Wh a podle výrobce udrží notebook v chodu až 8,5 hodin.

Pod hořčíkovým víkem najdeme dotykový 12,5'' IPS displej. V Čechách jsou aktuálně k objednání pouze modely s displejem s rozlišením Full HD (1920 x 1080), podle údajů Fujitsu existují i modely s HD ready displeji.. Podsvícení samozřejmě obstarávají LED. Také můžete vybírat mezi lesklým a antireflexním provedením, ovšem opět pouze v teorii, v praxi jsou k dispozici (naštěstí) pouze antireflexní varianty.. IPS matrice znamená výborné pozorovací úhly i slušné barevné podání. Displej je dotykový a díky digitizéru Wacom můžete používat i dotykové pero.


V Lifebooku P727 najdeme nízkonapěťové dvoujádrové procesory Intel Core i5-7200U (2,5 (3,1 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W) nebo Core i7-7600U (2,8 GHz (3,9 TB), 4 MB L3 cache, DMI2, 15 W TDP), oba s podporou Hyper-Threadingu a řízeného přetaktování Turbo Boost. O grafické operace se stará integrované jádro Intel HD 620, což znamená podporu 4K videí a bezproblémový chod počítače v běžných programech, ovšem pouze nejzákladnější výkon ve 3D hrách. Z těch nejnovějších si zahrajete pouze Titanfall 2, Farming Simulator 17 nebo Battlefield 1, všechny ovšem na snížené detaily i rozlišení. Na plno jedou až starší a vyloženě nenáročné hry typu F1 2014 nebo Diablo III. Paměťový systém představuje až 16 GB DDR4-2133, notebook bohužel disponuje pouze jedním slotem, více než 16 GB tedy neosadíte a také se budete muset spokojit s jednokanálovým zapojením, tedy i nižším výkonem integrovaného grafického jádra.

Jako datová úložiště slouží výhradně SSD připojená přes M.2 rozhraní, běžně se dodávají v kapacitách 256 nebo 512 GB a podporují bezpečnostní specifikace Opal. Optická mechanika samozřejmě v notebooku přítomna není.


Co se týče konektivity, Fujitsu kombinuje všechna možná řešení. Datovou konektivitu zajistí nejen bezdrátové technologie Wi-Fi /ac a Bluetooth 4.1, ale i gigabitový Ethernet s konekotrem RJ_45. Volitelně je možné osadit i 3G/4G modem s funkcí GPS. Mezi porty máte na výběr z jednoho USB 3.1 Type-C, dvou USB 3.1 Type-A, k tomu HDMI, VGA, kombo audiojacku (kombinace in/out na jednom jacku) a nechybí ani čtečka paměťových karet SD, HD webkamera a mikrofon. Slušná je i výbava určená k zabezpečení vašich dat – samozřejmostí je čtečka SmartCard a notebooky jsou vybaveny buď čtečkou otisků prstů, nebo čtečkou dlaňových cév PalmSecure.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 10 Pro 64bit. Fujitsu nabízí i řadu programů – DeskUpdate, Plugfree Network, Adobe reader nebo CyberLink YouCam. Záruka je dvouletá s opravou u zákazníka druhý den (on site NBD – Next Business Day).

Koncová cena pro Fujitsu Lifebook P727 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-7200U (2,5 (3,1 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 8 GB DDR4 RAM, Intel HD620, SSD 256 GB, Wi-Fi, Bt 4.1, 1x USB 3.1 Type-C, 2x USB 3.1 Type-A a s Win 10 Pro činí 34 702 Kč bez DPH (41 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse