Fujitsu LIFEBOOK U937 - jeden z nejlehčích 13'' business notebooků

12. 6. 2017 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

LIFEBOOK U937 je profesionální notebook, který je zcela úplně zaměřen na vysokou mobilitu a přitom dodá i velice slušnou výdrž na baterie. Spolehnout se můžete na pevné kovové šasi a výkon dodají nejnovější komponenty. Při extrémně malé tloušťce navíc disponuje většinou důležitých portů včetně ethernetového připojení.

Fujitsu LIFEBOOK U937 - jeden z nejlehčích 13'' business notebooků

Fujitsu se soustředí prakticky výhradně na pracovní notebooky a je to na nich znát – mají výbornou ergonomii a také osobitý a snadno rozeznatelný design, který je sice poněkud konzervativní, ale to mu na eleganci neubírá a navíc skvěle zapadne do korporátního prostředí. Výhodou je také sdílení celé řady komponent napříč nabídkou, jako příklad uveďme třeba dokovací stanici společnou celé řadě U.

LIFEBOOKY U jsou vyšší střední třídou pracovních notebooků a soustředí se především n a mobilitu, a to i u notebooků s větší úhlopříčkou displeje. Jenže dnes máme před sebou střízlíka, který většinu lidí při potěžkání dost překvapí, neboť šasi vypadá, jak kdyby bylo prázdné – tak je lehké.

Šasi notebooku má černou barvu, ale nenechme se mýlit, jde o magnéziovou slitinu, která je pevná a notebook jen tak nějaké síle nepodlehne. Nechci navádět k nešetrnému zacházení, ale tenhle notebook je prostě dělaný na cestování, kde o otřesy a „šťouchance“ nebývá nouze. Klávesnice bohužel není podsvícená, LEDky nejspíše padly za oběť snižování váhy, ovšem je alespoň odolná proti polití. Rozměry šasi jsou 309,3 x 213,5 x 15,5 mm a hmotnost je výborných 920 g. Baterie je typu Li-Pol a má 4 články s celkovým výkonem 50 Wh, dobu výdrže Fujitsu uvádí jako 15 hodiny podle MobileMarku 2014 při „kancelářské práci“.


V nabídce Fujitsu figurují pro tento model 2 displeje, oba s Full HD (1920 x 1080 pixelů) rozlišením a LED podsvícením. Dokonce by v obou případech mělo jít o IPS displeje, rozdíl má být pouze v povrchové úpravě – jeden je lesklý, druhý matný s antireflexní úpravou. A to se mi zdá být sympatické, přeci jen je displej jednou z nejdůležitějších komponent notebooku, hledíme do něj celé hodiny a oči máme jen jedny.

LIFEBOOKy jsou osazeny novými procesory Intel z generace Kaby Lake, mezinárodně jsou v nabídce tři z nich, v Čechách se lze setkat pouze se dvěma z nich - Intel Core i5-7200U (2x 2,5 (3,1 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W) a Intel Core i7-7600U (2x 2,9 (3,9 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W). O zpracování grafiky se stará výhradně integrovaná karta Intel HD Graphics 620, u business notebooku je to pochopitelné, alespoň nebudete rozptylování pokusy o hraní, byť tento čip starší nebo casual hry zvládne. Jen pro představu – ve středním rozlišení běží Overwatch s cca 35 fps, FIFA 17 s 50 fps, Farming Simulator 17 s 53 fps, v základním rozpohybujete i Titanfall 2 (37 fps) nebo Battlefield 1 (30 fps). Základní deska je také přizpůsobena mobilitě a malým rozměrům notebooku, k dispozici tedy je pouze jeden paměťový slot pro DDR4-2133, ovšem jeden 4GB modul DDR4 je připájen přímo na desce, o Dual Channel zapojení tedy nepřijdete. Zároveň se tím vysvětluje, proč notebook podporuje maximálně poněkud nezvyklých 20 GB paměti.


Notebook je vybaven datovým úložištěm realizovaným jako SSD s kapacitou 128, 256 nebo 512 GB, podporován je pouze formát M.2, lze ovšem použít připojení jak přes SATA III, tak přímo do PCIe slotu. Optická mechanika z prostorových důvodů osazena není.


Komunikační schopnosti notebooku mohou být pojmenovány jako standardní, což je u takto štíhlého notebooku potěšitelné, nabízí dokonce i gigabitový Ethernet s výklopným konektorem, Wi-Fi b/g/n/ac a Bluetooth 4.2. Nadstandardní je pak volitelná možnost vybavit notebook 3G/4G modemem. Z portů máte k dispozici USB-C (3.1 Gen1) a dvojice USB 3.0, HDMI v plné velikosti a combo audio vstup a výstup (společný mini-jack). Nechybí ani samozřejmosti typu mikrofonu a webkamery nebo čtečka paměťových SD/XC karet. O bezpečnost se stará TPM čip, volitleně pak čtečka otisků prstů nebo PalmSecure (bezdotyková čtečka dlaňových kapilár) či SmartCard čtečka.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 10 Pro. Fujitsu přidává i bohatou výbavu firemních programů a trial verzi MS Office. Záruka je poskytována v trvání 36 měsíců on-site.

Koncová cena pro Fujitsu LIFEBOOK U937 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-7200U (2x 2,5 (3,1 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 8 GB RAM, integrovanou grafickou kartou Intel HD Graphics 620, Full HD displejem, SSD 256 GB, Wi-Fi, Bluetooth, 2x USB 3.0 + 1x USB 2.0, čtečkou otisků prstů a s Win 10 Pro činí 35 529 Kč bez DPH (42 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse