HP EliteBook 850 G4 - kovový profesionál drží linie, ale přidává Kaby Lake a NVMe disk

5. 6. 2017 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

EliteBook 850 G4 představuje prémiovou řadu v business nabídce firmy HP. Do značné míry se jedná jen o „refresh“ modelu generace G3, nové jsou procesory Kaby Lake. Ostatní zůstalo zachováno, tedy kvalitní šasi z kovu, DDR4 paměti a SSD nebo možnost osadit notebook bezdrátovým modemem 4. generace nebo dedikovanou grafickou kartou od AMD.

HP EliteBook 850 G4 - kovový profesionál drží linie, ale přidává Kaby Lake a NVMe disk

Elitebooky patří do kategorie business přístrojů vyšší třídy, každopádně i v této oblasti trhu je obrovská konkurence. A není divu, vždyť podobné notebooky často nakupují firmy i po desítkách kusů do firemních flotil. Vyžaduje se určitá unifikace, možnost využívat stejných periferií napříč generacemi (to se týká zejména dokovacích stanic) a snadná centrální správa. Pro dodavatele je velice výhodné, že snadno prodá velký počet stejných notebooků. A tak se o podobné zakázky perou ThinkPady, Latitude, Lifebooky nebo některé TravelMate. I HP se tedy musí snažit, i když může těžit z toho, že patří mezi největší výrobce kancelářské techniky a k notebookům může „přibalit“ i tiskárny, síťové prvky, klávesnice a myši a kde co vás napadne.

Design tohoto EliteBooku je typický pro pracovní HP – oblé rohy a spíše jednoduché linie. Šasi je téměř celé kovové, jen rámeček displeje a klávesy jsou z plastu. Víko displeje a okolí klávesnice včetně opěrek dlaní jsou hliníkové, základny přístroje magneziová. Kovově stříbrná je také jeho hlavní barva, ovšem spodek, rámeček displeje a panty jsou černé. Černá se světlými popisky je i podsvícená plnohodnotná klávesnice s numerickým padem. Rozměry 383,6 x 257,7 x 19,4 mm ničím nepřekvapí, notebook je poměrně štíhlý, ale stále se do něj vejde VGA konektor. Výsledek je ovšem velmi reprezentativní. Hmotnost 1,84 kg patří u 15'' notebooků k těm velmi nízkým, ovšem platí jen pro sestavy bez dedikované grafické karty, s ní vzroste hmotnost na rovné 2 kg, což je ovšem stále velice snadno akceptovatelná hodnota. Chod bez přístupu k elektřině zajišťuje tříčlánková Li-Ion baterie s výkonem 51 Wh, dobu výdrže výrobce uvádí až nad hranou 14 hodin na jedno nabití.


Pod víkem najdeme 15,6'' displej, dodává se jich celá škála, jsou s antireflexní vrstvou, od základní HD ready (1366 x 768) přes Full HD (1920 x 1080 pixelů) s dotykovou vrstvou (ten jediný je lesklý) i bez až po UHD (3 840 x 2 160 ), Bohužel kromě UHD displeje jsou všechny postaveny na technologii TN, i když HP je nazývá SVA (zkratka Standard Viewing Angles, neplésti s odnožemi VA – Vetical Alignment), což na kvalitě příliš nepřidá a u notebooku v této cenové hladině by to pro mě osobně již asi bylo za hranicí přijatelnosti.

V HP EliteBooku 850 G4 najdeme prakticky celou řadu nízkonapěťových dvoujádrových procesorů Intel generace Kaby Lake, Nejčastěji jsou však v nabídce Core i5-7200U (2,5 (3,1 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W) a Core i7-7500U (2,7 (3,5 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), oba s grafickým integrovaným čipem Intel HD Graphics 620. Stran výkonu výpočetního ani grafického tedy nelze od notebooku očekávat zázraky, u aktuálních her je to tak půl na půl – některé si v základním nastavení zahrajete (Titanfall, Farming Simulator 17, Overwatch), jiné jsou sice spustitelné, ale jejich fps se nachází hluboko pod hratelnými hodnotami (Ghost Recon Wildlands – 13 fps, Watch Dogs 2 – 14 fps). Pokud jste v grafice náročnější, lze objednat sestavu s AMD Radeonem R7 M465, který má 384 shaderů, 126bitovou paměťovou sběrnici a 2 GB GDDR5 paměti. Jde o poměrně exotickou kartu, kterou v jiných noteboocích nenajdete, jedná se však pouze o přejmenovaný Radeon R7 M370, což je karta s kořeny někdy v roce 2014 a podle toho též vypadá její výkon. Za utracené peníze dle mého nestojí. Paměťový systém představují dva sloty a řadič DDR4, běžně jsou dodávány 4, 8 nebo 16 GB, dodává se buď jeden 4GB modul, nebo jeden či dva 8GB.


Jako datové úložiště slouží 256GB solid state disk připojený přes M.2 NVMe rozhraní, zachována zůstala i šachta pro 2,5'' disk (ppod. jen do tloušťky 8 mm), můžete tedy osadit i druhý, pomalejší disk.

Konektivita je poměrně široká a zajímavým způsobem našlapuje vpřed, i když stále udržuje i tradici – řečí technických zkratek: základem je moderní Wi-Fi a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.2 společně s gigabitovým Ethernetem (LAN 10/100) a ve vybraných konfiguracích i čip NFC. Z portů je k dispozici dvojice USB 3.0 (3.1 Type A) a jeden USB-3.1 Type C Gen1 (bez Thunderboltu) , následuje DisplayPort a starý analogový VGA, kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku) a čtečka paměťových karet. Notebook má i dokovací konektor a jako příslušenství můžete zakoupit dokovací stanici s dalšími porty. Vzhledem k business nasazaní jsou pokročilé i možnosti zabezpečení, notebook je už v základu vybaven TPM 1.2 čipem, čtečkou SmartCard a čtečkou otisků prstů.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 10 Pro 64bit. HP nabízí i všechny základní utility a obslužné programy včetně McAfee LiveSave a zabezpečovací utilitou HP Client Security s možností chránit hesla nebo zašifrovat disk. Záruka je i v základu poskytována v době trvání 36 měsíců.

Koncová cena pro HP EliteBook 850 G4 s Core i7-7500U Core i7-7500U (2,7 (3,5 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 8 GB RAM, Intel HD 620, SSD 512 GB NVMe, Wi-Fi ac, Bt 4.2, 2x USB 3.0 + USB 3.1 Type-C Gen1 s Win 10 Pro činí 33 050 Kč bez DPH (39 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse