Lenovo IdeaPad 110s - miniaturní notebook je navržen pro přenášení a zápis poznámek

10. 7. 2017 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Úlohu malých notebooků do značné míry přebraly chytré telefony a tablety, ale malý a mobilní přístroj s velice nízkou cenou může být zajímavý pro ty, co potřebují hodně psát a dokumenty mají na cloudu. A pak nevadí ani malý úložný prostor nebo slaboučký procesor.

Lenovo IdeaPad 110s - miniaturní notebook je navržen pro přenášení a zápis poznámek

11'' notebooky dnes nejsou zrovna běžným zbožím. A je to docela pochopitelné. Spoustu věcí kolem prohlížené webu zastane i jen chytrý telefon, na jednoduché používání klávesnice zase stačí tablet či různé 2v1 přístroje. Na druhou stranu levný, byť malý a nepříliš výkonný notebook má také co nabídnout. A to zejména, pokud musíte více cestovat a více vytvářet psaný text. A máte hluboko do kapsy. Prostě jste student nebo hledáte druhý malý přístroj vedle svého domácího/pracovního desktopu. Já funkci dnes představovaného Ideapadu vidím jasně – psací stroj s přístupem na web a perfektní mobilitou, u kterého relativně snadno oželíte, pokud ho ztratíte, někdo vám ho na cestách ukradne či se stane nějaká technická nehoda. Já sám celkem často jezdívám na konference, kde potřebuji hlavně sledovat širokou škálu dokumentů a leccos zapsat. Všechno mám připravené v cloudu a vyžaduji jen dvě věci – klávesnici a dost prostoru na stole. IdeaPad 110s je jednou z možných odpovědí.

Pohybujeme se na samém cenovém dně nabídky notebooků, i průměrný chytrý telefon bude pravděpodobně dražší. Nelze tedy čekat zázraky. Na druhou stranu – sebedražší telefon vám zatím nenabídne ani „slušnou“ klávesnici. Notebook ano. Zbytek je opravdu základní – celý přístroj je z plastu, díky malé velikosti i relativně pevný a lehký. Rozměry notebooku jsou 292 x 202 x 17,5 mm i se dvoučlánkovou Li-Ion baterií. Ta má výkon pouze 32 Wh, ovšem vzhledem k osazeným součástkám to nijak zvlášť nevadí, výrobce uvádí dobu výdrže přes 7 hodin. Hmotnost notebooku s akumulátorem je krásný 1 kg, takže mobilita je na opravdu vysoké úrovni.

Na úhlopříčce 11,6 palce nelze čekat nějak zvláštní rozlišení, spokojit se musíte s HD ready rozlišením (1366 x 768 bodů), je podsvícen diodami (LED) a má matnou úpravu, což je pro mě příjemnější a praktičtější, i když matné displeje obvykle nenabízí tak výrazný kontrast a barvy mohou být trošku méně syté. Naopak displeje nejsou náchylné na odlesky a dobře se s nimi pracuje v horších světelných podmínkách. Jde samozřejmě o TN TFT výrobní technologii, tedy tu nejběžnější a nejméně kvalitní.


Asi zdaleka největší slabinou notebooku bude procesor. Osazen je tzv. Braswell procesor, tedy Intel Celeron N3060, což je dvoujádrový kousek s TDP 6W. Celé specifikace - 2x 1,6 (2,48 Burst) GHz, 2 MB L3 cache, TDP 6 W. O vykreslování obrazovky se stará integrované jádro Intel HD 400, který pochází původně z mobilních procesorů generace Broadwell, základní frekvenci má nastavenou na 320 MHz, Burst frekvenci na 700 MHz. Co se týče grafických schopností notebooku ve hrách, mohu jen lakonicky konstatovat, že si nezahrajete prakticky nic. I u dva roky starých her, pokud je vůbec spustíte, budou fps pod 20 za sekundu, přijatelné skóre ukážou jen starší hry původně určené pro mobilní zařízení, třeba Asphalt 8: Airborne z roku 2013 vykazuje 30 fps. Notebook disponuje pouze jediným slotem pro operační paměti typu DDR3-1600 MHz, osazen je 2GB modul, Paměťový řadič sice zvládá dva kanály, ale fyzicky to základní deska neumožňuje, můžete tedy vyčerpat jedině nejvyšší podporovanou kapacitu osazením 8GB modulu. Spíše to ale nebude potřeba.

Se slabým procesorem si podává ruku poněkud poddimenzovaný úložný prostor, který je vyřešen 32GB eMMC SSD, tedy v podstatě starší pomalou paměťovou kartou. Z běžně používaných řešení je toto to nejlevnější a nejpomalejší. O optické mechanice samozřejmě také nemá cenu psát, notebook ji neobsahuje.


Vzhledem k tomu, že se jedná o plnohodnotný, byť maličký notebook, můžete se spolehnout na slušnou výbavu porty. Výčet vstupních a výstupních rozhraní čítá jeden konektor USB 3.0, dvojici USB 2.0, digitální HDMI 1.4 a kombinovaný audiokonektor (pro připojení sluchátek i mikrofonu) a čtečku paměťových karet (SD/MMC). Se světem se dokáže přístroj propojit pouze bezdrátově prostřednictvím Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.0. Vybaven je nejzákladnější webkamerou (0,3 Mpx) a mikrofonem a reproduktory.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 10 Home. Ve výbavě najdete utility od výrobce. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Lenovo IdeaPad 110s v konfiguraci s procesorem Intel Celeron N3060 (2x 1,6 (2,48 Burst) GHz, 2 MB L3 cache, TDP 6 W), 2 GB DDR3 RAM, integrovanou grafikouIntel HD 400, eMMC 32 GB, Wi-Fi, BT, 1x USB 3.0 a s Windows 10 Home činí 4958 Kč bez DPH (5990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse