Lenovo ThinkPad X1 Carbon 5 - další generace 14'' miniformule do profesionálního prostředí

27. 3. 2017 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Elegance, mobilita, solidnost i typický tmavý design s červenými akcenty, to je ThinkPad X1. Špičkové materiály a vysoká odolnost během mobilního života, to je Carbon. Nová generace s přepracovaným tělem, sníženou hmotností i rozměry a především procesory Kaby Lake je povedená, ale nabízí už pouze Windows 10.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 5 - další generace 14'' miniformule do profesionálního prostředí

I když za „vlajkovou loď“ nabídky notebooků od Lenova lze nejspíše označit přístroje řady T, zdaleka nejpropracovanější mobilní přístroje s nejvyšší cenovkou jsou nabízeny pod značkou X1 Carbon. Minimální rozměry, maximální mobilita, vysoká odolnost, nejnovější technologie a nejlepší materiály. Špičkový manažerský notebook s v podstatě obyčejným základním hardwarem z generace Kaby Lake, ale s nejlepším možným zpracováním stojí jako dva velmi nadprůměrné herní přístroje. A stále jsou úspěšné a Lenovo ví, proč si za ně může říct o cenu téměř 70 000 Kč s daní v základní konfiguraci.

Historie řady X1 Carbon se píše od roku 2012 a její filosofie je jednoduchá – přinést maximum možného v nejmenším a nejlehčím možném těle, přičemž větší důkaz je kladen na to maximum možného. V závodech o nejmenší a nejlehčí notebook bývaly ještě větším favoritem Toshiby Portégé. S příchodem tabletů, phabletů a podobných zařízení pozbyly podobné závody smysl a cesta, kterou šlo Lenovo, mi přijde smysluplnější. Výsledkem jsou totiž opravdu nádherné a dokonale použitelné přístroje.

Notebook získal svůj přídomek Carbon díky víku displeje z kompozitu zpevněného uhlíkovými vlákny, ty samy jsou lehčí, ale pevnější než ocel, tedy i výsledný kompozit má vlastnosti podobné monokokům Formule 1, kde se používá prakticky totožný materiál. Spodní část je naopak provedena v magneziové slitině. Šasi je pro aktuálně 5. generaci kompletně přepracováno, ale stále zůstávají všechny vlastnosti charakteristické pro tyto Thinkpady – velice štíhlé tělo, matně černý povrch, červené doplňky i rudý „puntík“ trackpointu uprostřed podsvícené klávesnice. Rozměry 324 × 217,1 × 16 mm a především hmotnost 1,4 kg jsou u 14'' přístroje excelentní a dávají mu opravdu maximální možnou míru mobility. Notebook se dodává s Li-Ion baterií s kapacitou 4830 mAh a výkonem 57 Wh, což je u takto štíhlého a lehkého notebooku dosti nadstandardní. Výrobce udává dobu výdrže 15,5 hodiny a dovoluji si odhadnout, že i reálná výdrž při kancelářském nasazení se tomuto údaji bude dosti blížit.

Celkem jednoduchá je situace u displeje. Lenovou použilo 14'' Full HD (1920 x 1080) IPS obrazovku s matným povrchem a led podsvícením. Myslím, že to je nejlepší řešení – s rozlišením si Windows perfektně poradí, i na malé obrazovce jsou ještě běžné fonty k přečtení a nezatěžuje přespříliš grafickou kartu, přičemž filmy jsou již při sledování dostatečně ostré a jemné a na obrazovku spokojeně vejdete dvě pracovní okna vedle sebe.


Srdcem notebooku jsou dvoujádrové nízkonapěťové procesory aktuální generace Kaby Lake - Intel Core i5-7300U (2,6 (TB 3,5) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 15 W TDP) a Core i7-7600U (2,8 (TB 3,9) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, 15 W TDP), oba s podporou tešchnologie vPro a navíci i „civilní“ Core i7-7500U (2,7 (TB 3,5) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, 15 W TDP). Všechny konfigurace využívají integrované grafiky Intel HD 620, která sama o sobě odvede dost práce. Takto jsou výkony v nejnovějších 3D hrách přijatelné jen ve sníženém rozlišení displeje a na minimální detaily, potom ovšem fungují i hry jako Titanfall 2. Battlefield 1, tituly jako Overwatch nebo FIFA 17 běží i v lepším nastavení. Vše je doplněno 8 GB nebo 16 GB RAM, výrobce dal ovšem ve jménu šetření energií a zvýšení doby výdrže na baterii přednost typu LPDDR3-1866. Výkon je samozřejmě oproti DDR4 znatelně nižší, ale u dvoujádrových ULV procesorů to nevadí tolik a u mobilního zařízení to není špatný obchod.

Notebook kvůli svým rozměrům disponuje pouze M.2 rozhraním, vybaven tedy může být pouze a výhradně tenkým M.2 SSD diskem, dodává se 256, 512 i 1000GB jednotky připojované přes rozhraní NVMe přímo k PCIe sběrnici. Optická mechanika přítomna není, opět hlavně z rozměrových důvodů.


Konektivitu zajišťují Wi-Fi adaptér pro pásma a/b/g/n/ac a Bluetooth adaptér 4.1 a dokonce i gigabitový Ethernet, ovšem pouze s Mini-Ethernetovým portem a adaptérem. Po stranách přístroje nalezneme dvojici USB ve verzi 3.0, dvojici USB-C Gen2 s plnou podporou Thunderboltu 3, HDMI a audio kombo jack (in+out), k dispozici je ještě čtečka paměťových karet SD. Samozřejmostí je webkamera a mikrofon a čtečka otisků prstů spolu s TPM čipem. Volitelně lze zoupit i konfiguraci s LTM modemem.


Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 10 Pro 64 bit, musím upozornit na fakt, že Microsoft a Intel už neuvedou ovladače procesoru pro nižší verze OS než jsou Windows 10, především podniky využívající zakázkový software (typicky pro Win 7, někdy i Win XP) jsou z toho dost nešťastné. Pro generace notebooků s Kaby Lake tak již de facto neexistuje možnost downgrade na Win 7. Záruka je v době trvání 36 měsíců.

Koncová cena pro Lenovo ThinkPad X1 Carbon 5 v konfiguraci s procesorem Intel Corei7-7500U (2,7 (TB 3,5 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, 15 W TDP), 8 GB DDR3 RAM, grafikou Intel HD 620, SSD 256 GB, Wi-Fi, 2x USB 3.0, 2x USB-C Gen2, Bluetooth a s Win 10 Pro 64bit činí 56 438 Kč bez DPH (68 290 Kč s DPH).

Představení

Diskuse