MSI GE62MVR 7RG Apache Pro – herní počítače jsou stále lehčí a přitom výkonnější

13. 3. 2017 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

MSI Apache Pro je perfektní 15'' herní notebook představující nejaktuálnější komponenty a nabízející herní zážitek i na úrovni virtuální reality. Nabízí Kaby Lake procesor, grafické karty NVIDIA řady 10xx, moderní porty a ještě ke všemu má hmotnost, která ještě před pár lety byla brána jako začátek dobré mobility.

MSI GE62MVR 7RG Apache Pro – herní počítače jsou stále lehčí a přitom výkonnější

Řada GE je u MSI zhruba uprostřed nabídky. Chybí v ní nejsilnější grafické karty, ale už je vyráběna z kvalitních komponent a dostačuje na všechny aktuální hry, pokud netrváte na úplně maximálním nastavení všeho, pak i ve 4K. A je to potřeba, protože tento model může mít i 4K displej. Nechybí ani řada méně viditelné výbavy, která se však na herním zážitku podílí stejnou měrou – klávesnice SteelSeries s numerickým padem, několikabarevným podsvícením a možností programovat tlačítka, zvuková vylepšení jak pro reproduktory, tak pro sluchátka nebo značkové reproduktory Dynaudio.

Notebook opakuje designový jazyk celé nabídky MSI – černá s červenou, barevně rozzářená klávesnice tedy patří jen vyšším řadám, ale nechybí tu, mírně pětiúhelníkové víko a ostřeji řezané hrany. Je vyroben z kvalitních materiálů, základem je kombinace plastů a hliníku, díky tomu je notebook pevný, i když váží pouhé 2,4 kg. Patří tak mezi nejlepší notebooky na trhu v kategorii výkon/váha. Vždyť ještě před pár lety jsme notebooky s hmotností pod 2,5 kg hodnotili jako vysoce mobilní a obvykle měly jen integrovanou grafickou kartu! I rozměry 388 x 265 x 27-31 mm napovídají, že se notebook bez problému vejde do většiny batůžků či brašen, jen tloušťka je už na dnešní poměry vyšší, což ovšem omlouvají komponenty a výkonné chlazení. Baterie má šest článků a s nimi výkon 51 Wh , výdrž výrobce neuvádí, ale vzhledem k použitým komponentám bude velice nízká.


Apache Pro se dodává v konfiguracích se dvěma displeji, oba jsou sympaticky IPS (MSI ve skutečnosti používá termín IPS-level, což nejspíše může značit i PLS nebo PVA či MVA displeje). První má rozlišení Full HD (1920 x 1080) druhou možnost tvoří 3K UHD (3840 x 2160) displej, oba mají matný antireflexní povrch a podsvícení pomocí LED.

Herní notebook nejvyšší potřebuje řádnou porci výkonu jak pro grafiku, tak pro data, proto padla volba na plnonapěťový model generace Kaby Lake. Jde o Intel Core i7-7700HQ (4x 2,8 (3,8 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W) s integrovanou grafickou kartou Intel HD 630 Dedikovanou grafickou kartou, hlavní chloubou tohoto přístroje, je NVIDIA GeForce GTX 1070 (laptops). Má s 2048 unifikovaných shaderů, 256bitovou paměťovou sběrnicí (4x 64 bitů) a 8 GB paměti GDDR5. V některých testech dokáže zdvojnásobit bodový nástřel oproti svému předchůdci z generace Maxwell. Co se týče herního výkonu, je dostatečný pro jakékoli použití. Jedinými hrami, které neběží zcela plynule, jsou Mafia 3, Deus Ex MD a XCOM2, ovšem pouze při nastavení na maximální detaily v 3K rozlišení. Ve Full HD na Ultra běží i XCOM 2 s 40 fps, Deus EX MD s 42 fps a stejně tak i Mafia 3. Zejména u Full HD varianty tak máte výkonovou rezervu tak na 5 let dopředu. Paměťový systém používá nadstandardně rychlé paměti DDR4-2400, k dispozici jsou dva sloty a obvykle obsahují jediný 16GB modul, pro většinu her propustnost stačí, pro nejlepší výsledky je však lépe koupit i druhý modul, dvoukanálové zapojení je podstatně výkonnější.


Datové úložiště má k dispozici M.2 slot s podporou NMVe PCIe Gen3 x4 s osazeným 256GB SSD, Vedle toho se do šasi vejde i běžný 2,5'' disk, dodává se 1T HDD s rychlostí7200 rpm, osadit by bylo možno i SATA SSD, pokud by vám jeden v M.2 slotu nestačil. Na optickou mechaniku už ovšem výrobce rezignoval.

Konektivita je běžná - gigabitový Ethernet s funkcí Killer (řízení priority síťového provozu), Wi-Fi /ac a Bluetooth 4.0. Naopak porty jsou oproti běžnějším notebookům o dost napřed - dvojice USB 3.0, jeden USB 2.0 a jeden USB 3.1 Type-C Gen 2 s Thunderboltem, je zde HDMI a mini DisplayPort. A vedle kombinovaného audiokonektoru s podporou SPDIF je zde i speciální vstup na mikrofon, webkamera a čtečka paměťových karet. Notebook je vybaven i 2.1 reproduktory Dynaudio.


Notebook má nainstalovaný operačním systémem Windows 10 Home. Kromě ovladačů je notebook vybaven i MSI Shift softwarem pro správu systému. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro MSI GE62MVR 7RG v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-7700HQ (4x 2,8 (3,8 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), 16 GB DDR4 RAM, s dedikovanou grafikou NVIDIA GeForce GTX 1070 s 8 GB GDDR5, SSD 256 GB a 1 TB HDD, Wi-Fi, 2x USB 3.0, 1x USB 3.1 Type-C Gen2, Wi-Fi, Bt a s Win 10 Home činí 42 967 Kč bez DPH (51 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse