MSI GP72-7RD Leopard – kočkovitá šelma na hraní

3. 7. 2017 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Řada GP v nabídce MSI představuje střední třídu herních počítačů se vším, co k tomu patří – kvalitním zvukem, značkovou klávesnicí, IPS displejem a velice slušným hardwarem.Tedy plnonapěťový procesor Intel generace Kaby Lake a dedikovanou kartu NVIDIA Pascal.

MSI GP72-7RD Leopard – kočkovitá šelma na hraní

Řada GP v nabídce MSI představuje střední třídu. Nehledí se na nejvyšší výkon a ani nejkvalitnější komponenty, ale už vám nabídne kvalitní tělo, které není jen z plastu, a výbornou klávesnici SteelSeries. Ta má ovšem „pouze“ jednobarevné podsvícení, vyšší třídy MSI nabízejí i možnost podsvítit různé části klávesnice různými barvami. Nechybí softwarové rozšíření zvuku od Nahimic, ale značkové reproduktory již nedostanete. Jde tedy stále ještě o počítač, u kterého se nevyhnete některým kompromisům – střední třída totiž znamená střední výkon i u nejdůležitější komponenty – grafické karty.

Notebook opakuje designový jazyk celé nabídky MSI – černá s červenou, mírně pětiúhelníkové víko a ostřeji řezané hrany. Je vyroben už pouze z plastů, na hliník v rozpočtu nezbylo. Váží sice celých 2,6 kg, To ovšem u 17'' počítače už je pochopitelné. I rozměry 420 x 280 x 30 mm napovídají, že notebook je třeba transportovat s rozmyslem, ale stále to ještě v dobré brašně bez obtíží jde. Důvody jsou jasné – výkon a chlazení. Baterie má šest článků a s nimi výkon 41 Wh , výdrž výrobce neuvádí, ale vzhledem k použitým komponentám bude velice nízká. Ostatně u podobných notebooků se s užitím na baterie příliš nepočítá, alespoň ne při jejich primárním určení – hraní.


GP72 se dodává se dvěma displeji Full HD (1920 x 1080) vyrobenými technologií, kterou ve firmě nazývají IPS-level, což nejspíše může značit i PLS nebo PVA či MVA displeje. Kvalitnější z nich má obnovovací frekvenci 120 Hz a garantovanou odezvu do 5ms. Oba mají antireflexní povrch a podsvícení pomocí LED.

Herní notebook potřebuje řádnou porci výkonu jak pro grafiku, tak pro data, proto padla volba na plnonapěťové model generace Kaby Lake. Jde o Intel Core i7-7700HQ (4x 2,8 (3,8 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), případně v levnější konfiguraci o Core i5-7300HQ (4x 2,5 (3,5 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), oba s integrovanou grafickou kartou Intel HD 630. Dedikovanou grafickou kartou, hlavní chloubou tohoto přístroje, je NVIDIA GeForce GTX 1050 se 2 GB paměti GDDR5. Co se týče herního výkonu, je dostatečný pro jakékoli použití ve Full HD se středním nastavením detailů. I letošní hry jako Pray (80 fps) nebo Mass Effect Andromeda (42 fps) udrží fps ve hratelné oblasti. Paměťový systém používá nadstandardně rychlé paměti DDR4-2400, k dispozici jsou dva sloty zaplňují se 8GB moduly, na trhu tedy potkáte sestavy s 8 GB v single channel zapojení nebo s 16 GB zapojenými dvoukanálově


Datové úložiště má k dispozici M.2 slot s podporou NMV7e PCIe Gen3 x4, v této třídě ovšem obvykle ovšem neobsazený, vedle toho se do šasi vejde i běžný 2,5'' disk, dodává se 1TB HDD s rychlostí 7200 rpm, osadit by bylo možno i SATA SSD, pokud by vám případně jeden v M.2 slotu nestačil. Notebook stále disponuje i optickou mechanikou Super Multi DVD.

Konektivita - gigabitový Ethernet Killer (s řízenou prioritou provozu), Wi-Fi /ac a Bluetooth 4.2. Nabídka portů je oproti běžnějším notebookům širší - dvojice USB 3.1 Type A, jeden USB 2.0 a jeden USB 3.1 Type C Gen 1, je zde HDMI a mini DisplayPort. A vedle dvou audiokonektorů (mic a out+SPDIF) zde nalezneme i webkamera a čtečku paměťových karet..

Notebook má nainstalovaný operačním systémem Windows 10 Home. Kromě ovladačů je notebook vybaven i MSI Dragon Center softwarem pro správu systému. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro MSI GP72 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-7700HQ (4x 2,8 (3,8 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), 16 GB DDR4 RAM, s dedikovanou grafikou NVIDIA GeForce GTX 1050 s 2 GB GDDR5, 1 TB HDD, Wi-Fi, 2x USB 3.0, 1x USB 3.1 Type-C Gen2, Wi-Fi, Bt a s Win 10 Home činí 27 264 Kč bez DPH (32 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse