MSI GP72M 7REX Leopard Pro – s RGB klávesnicí na hry

27. 11. 2017 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dobře vybavený herní notebook s cenovkou na hraně mezi střední třídou a high-endem. Za dobrý hardware se platí a MSI v tomto modelu nabídne moc dobrou výbavu a moderní technologie – jen grafický výkon je postačující, ale nemá vůbec žádné rezervy.

MSI GP72M 7REX Leopard Pro – s RGB klávesnicí na hry

Řada GP v nabídce MSI je „druhá“ od začátku. To znamená docela dobrou výbavu, ale stále ještě zaměření spíše na dostupnost, než na nekompromisní výkon. Kvůli udržení ceny v ještě dostupných mezích „šidí“ spíše na výkonu – karty mají poměrně širokou výbavu, rozhodně tedy mnohem zajímavější než ve firemním „low-endu“, řadě GL. Takže dostanete notebook s grafickými kartami, které o herním výkonu rozhodují zdaleka nejvíce, jež můžeme nazvat přinejlepším střední třídou. MSI odebírá výhradně od NVIDIA a v řadě GP se setkáte s GeForce 1060, s tou ovšem jen ve slabší 3GB verzi, s GeForce 1050Ti, kterou považuji za absolutní základ, pokud to s hraním ve Full HD myslíte vážně – ostatně karta už nemá certifikaci VR ready – a s GeForce 1050.

Nabídne tělo z hliníku, pouze IPS displeje a výbornou klávesnici SteelSeries s RGB podsvícením. Nechybí softwarové rozšíření zvuku od Nahimic, pozlacené audiokonektory, takže připojení kvalitních reproboxů nebo sluchátek má smysl. Klávesnice je od renomované značky Steelseries, má RGB podsvícení a umožňuje namapovat jednotlivé bloky podsvícené různými barvami.


Notebook opakuje designový jazyk celé nabídky MSI – černá s červenou, mírně pětiúhelníkové víko a ostřeji řezané hrany. Celá řada GP je zaměřena na kombinaci výbava+cena, což se projevuje i na hmotnosti a rozměrech. Váží 2,7 kg, to je na 17'' počítač alespoň průmrěné. Rozměry 419 x 287 x 29-32 mm jsou samozřejmě dané úhlopříčkou displeje, ovšem tloušťka už příliš potěšující není. Můžeme se utěšovat tím, že je (snad) daná kvalitním chladicím systémem. Baterie má šest článků a s nimi výkon 41 Wh, výdrž výrobce neuvádí, rozhodně však bude velmi krátká.

GS73 se dodává se dvěma displeji – s obyčejným Full HD (1920 x 1080 pixelů), nebo s lepším Full HD displejem s obnovovací frekvencí 120 Hz a rychlejší dobou reakce – MSI garantuje 5 ms. Vyrobeny jsou IPS technologií a oba mají antireflexní povrch a podsvícení pomocí LED.

Herní notebook potřebuje řádnou porci výkonu jak pro grafiku, tak pro data, U série GP se to daří spíše u CPU – volba padla na plnonapěťové model generace Kaby Lake. Jde o Intel Core i7-7700HQ (4x 2,8 (3,8 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W) s integrovanou grafickou kartou Intel HD 630. Dedikovanou grafickou kartu dodává NVIDIA a jde o GeForce GTX 1050TI se 4 GB paměti GDDR5. Co se týče herního výkonu, je dostatečný pro použití ve Full HD, obvykle i u nejnovějších her zvládne nastavení „všechno na max“, ovšem už třeba v Assassins Creed Origins se takto dostanete na 28 fps, u ELEX na 31 fps, což jsou hraniční hodnoty. Ve 4K nebo s 3D brýlemi již karta většinu her plynule nezvládne. Paměťový systém používá rychlé paměti DDR4-2400, k dispozici jsou dva sloty, jednotlivé konfigurace se dodávají s 8 nebo 16 GB, o kapacitě jednotlivých modulů výrobce nemluví, ale lze očekávat jeden nebo dva 8GB moduly.

Datové úložiště má k dispozici M.2 slot s podporou NMVe PCIe Gen3 x4 / SATA, vedle toho se do šasi vejde i běžný 2,5'' SATA III disk. Obvykle se dodávají kombinace složené z SSD o velikostech 128 nebo 256 GB a SATA HDD o velikostech 1 TB, v této kategorii již s rychlostí 7200 rpm. Výrobce se naopak již neobtěžuje s optickou mechanikou.


Konektivita - gigabitový Ethernet Killer (s řízenou prioritou provozu), Wi-Fi /ac a Bluetooth 4.2. Nabídka portů je oproti běžnějším notebookům širší - dvojice USB 3.1 Type A, jeden USB 2.0 a jeden USB 3.1 Type-C, je zde HDMI a mini DisplayPort. A vedle dvou audiokonektorů (mic a out+SPDIF) zde nalezneme i webkameru a čtečku paměťových karet.

Notebook má nainstalovaný operačním systémem Windows 10 Home. Kromě ovladačů je notebook vybaven i MSI Dragon Center softwarem pro správu systému. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro MSI GP72M 7REX Leopard Pro v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-7700HQ (4x 2,8 (3,8 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), 16 GB DDR4 RAM, s dedikovanou grafikou NVIDIA GeForce GTX 1050TI se 4 GB GDDR5, 256 GB SSD a 1 TB HDD, Wi-Fi, 2x USB 3.1 Type-A, 1x USB 32.0 Type-A 1x USB 3.1 Type-C, Wi-Fi, Bt a s Win 10 Home činí 30 570 Kč bez DPH (36 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse